string(0) ""

Πώς μια γυναίκα μεταμόρφωσε έναν παπαγάλο με έντονο άγχος, στο πιο cool πτηνό του Internet

Στέλλα Πανοπούλου

06/12/2023

Photo: Instagram Video Screenshot

Λίγα πράγματα είναι πιο μαγικά από ζωάκια που έχουν αναπτύξει δεσμούς αμοιβαίας αγάπης και φροντίδας με τους κηδεμόνες τους και με τα υπόλοιπα ζώα της οικογένειας.

Η αξιολάτρευτη Sweet Pea βρήκε το παντοτινό της σπίτι μαζί με τη Wendy, την “κυρία των παπαγάλων”, και τα υπόλοιπα ζωάκια της. Η Wendy παίρνει στο σπίτι της παραμελημένους και κακοποιημένους παπαγάλους και τους ανασταίνει. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και η Sweet Pea, ένας τρομερά στοργικός και φιλικός παπαγάλος, τον οποίο η κυρία των παπαγάλων παρέλαβε σε άθλια κατάσταση.

Η Sweet Pea υποφέρει από υπερβολικό άγχος, στο σημείο που δεν αντέχει να αποχωρίζεται την κηδεμόνα της. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το πώς ήταν όταν τη βρήκε η Wendy. Είναι ένα χαρούμενο, παιχνιδιάρικο πουλί, που τα πηγαίνει υπέροχα με τον αξιαγάπητο μαύρο σκύλο της οικογένειας.

Περνάει τις μέρες της κάνοντας χάδια μαζί του, και αγκαλιές με τη μαμά της. Στο instagram της, η κυρία των παπαγάλων ανεβάζει βίντεο που μας φτιάχνουν τη μέρα, όπως αυτό στο οποίο αναβιώνει με τη Sweet Pea τη σκηνή με τη μακαρονάδα από την ταινία “η Λαίδη και ο Αλήτης”.

Σε ένα άλλο βίντεο που μας κάνει να λιώνουμε σαν παγωτά μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, η Sweet Pea χαϊδεύει προσεκτικά με το πόδι της το καινούριο κουτάβι της οικογένειας.

Ο λογαριασμός της Wendy αποτελεί μια ζεστή και τρυφερή γωνιά του διαδικτύου. Η ενασχόλησή της με την ευζωία των εξωτικών παπαγάλων μας εμπνέει όλους να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής παραμελημένων και κακοποιημένων ζώων και πτηνών.

Τι να κάνετε αν ο παπαγάλος σας υποφέρει από έντονο άγχος;

Κατ’ αρχάς, ας δούμε πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ένας παπαγάλος έχει έντονο άγχος:

● Δαγκώνει και βγάζει τα πούπουλά του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια, καθώς τον αφήνει εκτεθειμένο σε μολύνσεις και αιμορραγίες. Αν παρατηρήσετε αυτή τη συμπεριφορά, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας.
● Έχει χαμηλά επίπεδα ενέργειας, μοιάζει να φοβάται και να κρύβεται, αποφεύγει την επαφή μαζί σας ή με άλλα πτηνά.
● Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος του παπαγάλου σας. Αν στέκεται στο ένα πόδι και δαγκώνει τα νύχια του άλλου ποδιού, αν κουνάει το κεφάλι του κάνοντας οχτάρια, ή αν κουνιέται ή περπατάει μπρος-πίσω μηχανικά, μπορεί να βιώνει έντονο στρες.
● Δεν τρώει. Αν ο παπαγάλος σας έχει μειωμένη όρεξη, επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο πρόβλημα υγείας.
●Είναι επιθετικός. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε αν δαγκώνει, αν βγάζει συριγμούς, και αν κρατά τα φτερά του κοντά στο σώμα του έχοντας γουρλωμένα μάτια.

Να τι μπορείτε να κάνετε αν ο παπαγάλος σας έχει άγχος:

● Προσφέρετέ του ένα ήσυχο, χαλαρωτικό περιβάλλον, χωρίς δυνατούς και απότομους ήχους. Κρατήστε την ένταση της μουσικής ή της τηλεόρασης χαμηλά και αποφύγετε να βάζετε ηλεκτρική σκούπα ή να χρησιμοποιείτε άλλες θορυβώδεις οικιακές συσκευές όταν είναι στο δωμάτιο.
● Αποφύγετε συμπεριφορές που μπορεί να τον φοβίσουν. Μην στέκεστε από πάνω του – πάντα να τον πλησιάζετε με το κεφάλι σας στο ίδιο επίπεδο με εκείνον. Μην κινείστε γρήγορα ή απότομα προς το μέρος του. Αποφύγετε την εκτεταμένη οπτική επαφή.
● Παρατηρήστε ποια πράγματα, ασχολίες, ζώα ή άνθρωποι του προκαλούν στρες.
● ΠΟΤΕ μην φωνάζετε και μην χτυπάτε τον παπαγάλο σας. Μην καλύπτετε το κλουβί του όταν είναι άταχτος. Η μόνη τεχνική που λειτουργεί αποτελεσματικά και είναι ασφαλής για την ψυχολογία του παπαγάλου σας είναι η θετική ενίσχυση συμπεριφοράς.
● Βεβαιωθείτε ότι ο παπαγάλος σας τρώει σωστά, παίζει και εκτονώνεται, περνάει χρόνο έξω απ’ το κλουβί και κοινωνικοποιείται μαζί σας και με άλλα ζώα. Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει ένα πτηνό με άγχος. Μπορείτε να του μάθετε διάφορα κόλπα και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί.
● Προσέχετε τη δική σας διάθεση, καθώς η ψυχολογική σας κατάσταση επηρεάζει αυτήν του παπαγάλου σας. Να του μιλάτε γλυκά και ήρεμα, και να κάνετε προσεχτικές κινήσεις όταν βρίσκεστε κοντά του.
● Δημιουργήστε και ακολουθείτε συγκεκριμένες ρουτίνες που θα δώσουν στον παπαγάλο σας μια αίσθηση ασφάλειας π.χ. να του λέτε “καλημέρα” ή “καληνύχτα” με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα, ή να τον αφήνετε έξω από το κλουβί του μια σταθερή ώρα.

Με λίγη προσοχή και ενσυναίσθηση, μπορείτε να βοηθήσετε έναν αγχωμένο παπαγάλο να νιώσει πιο ασφαλής και σίγουρος για τον εαυτό του, και να αναπτύξετε μαζί του μια σπουδαία σχέση.

Σχετικά άρθρα

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

Γιατί μια βρώμικη αμμολεκάνη είναι επικίνδυνη για εσάς και τη γάτα σας

Το «CherryEye» – Προβολή του Αδένα του Τρίτου Βλεφάρου