string(0) ""

Πώς να μάθετε στο κατοικίδιο πτηνό σας να μιλάει

Στέλλα Πανοπούλου

06/11/2023

Photo: Unsplash

Τα πτηνά που μιλάνε μας θυμίζουν πόσο μαγική είναι η φύση που μας περιβάλλει, και με πόσο ιδιαίτερα πλάσματα συμβιώνουμε πάνω στον πλανήτη.

Πρόκειται για ένα τρομερά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό φαινόμενο που σας φέρνει κοντά με το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Αν διαθέτετε ένα τέτοιο πτηνό, είναι φυσικό να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να μιλήσει.

Στη φύση, τα πτηνά επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Συχνά χρησιμοποιούν ιδιαίτερους ήχους για να αναγνωρίσουν και να δεθούν με το σμήνος στο οποίο ανήκουν. Οι εκλεπτυσμένες επικοινωνιακές τους δεξιότητες βοηθούν τα μέλη του σμήνους να συνεννοούνται όταν αποδημούν σε άλλα μέρη, όταν κυνηγούν, και όταν ελέγχουν αν υπάρχουν θηρευτές στον ουρανό. Αν συλλογιστεί κανείς πόσο σημαντική είναι η “ομιλία” για την επιβίωσή τους στη φύση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά θέλουν να επικοινωνήσουν με παρόμοιο τρόπο μαζί μας.

Αρχικά, κάντε ενδελεχή έρευνα και βεβαιωθείτε ότι το είδος του πτηνού που έχετε σας μπορεί να μιλήσει. Να θυμάστε ότι, ακόμα κι αν το κατοικίδιο πτηνό σας ανήκει σε κάποιο είδος που φημίζεται για την πολυλογία του, υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να πει πολλά πράγματα. Μην απογοητευτείτε – ένα κατοικίδιο πτηνό αποτελεί υπέροχη συντροφιά και δένεται πολύ με τους κηδεμόνες του. Μπορεί ακόμα και να εκπαιδευτεί ώστε να κάνει διάφορα κόλπα.

Είναι σημαντικό να περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του, μέχρι ο δεσμός σας να γίνει αρκετά ισχυρός ώστε να νιώθει άνετα να μιλήσει. Τα πτηνά που μιλούν μιμούνται αυτά που ακούνε, οπότε το τι θα λέει το πτηνό συντροφιάς σας είναι στο χέρι σας.

Αποφασίστε τι θέλετε να του μάθετε

Σκεφτείτε τι θέλετε να μάθετε στο φτερωτό φιλαράκι σας να λέει. Ξεκινήστε με κάποιες μικρές, εύκολες λέξεις, όπως “γεια σου”, “τι κάνεις”, ή το όνομά του. Όσο πιο απλές είναι οι λέξεις και με όσο μεγαλύτερο ενθουσιασμό τις προφέρετε, τόσο πιο πιθανό είναι να τραβήξουν την προσοχή του και να τις επαναλάβει. Όταν του μιλάτε, βεβαιωθείτε ότι ο τόνος σας είναι χαρούμενος. Μην πιέσετε σε καμία περίπτωση το πτηνό σας.

Αν παρατηρήσετε τις λέξεις που επαναλαμβάνει, θα καταλάβετε ότι κάποιες τραβούν την προσοχή του περισσότερο από άλλες. Χρησιμοποιήστε τη λέξη στην οποία ανταποκρίνεται περισσότερο ως πρώτη “λέξη εκπαίδευσης”.

Επαναλαμβάνετε τη λέξη ή τη φράση όσο συχνότερα γίνεται

Οι παπαγάλοι και τα παπαγαλάκια μαθαίνουν να μιμούνται αυτά που τους λέτε μέσω της επανάληψης, οπότε είναι σημαντικό να επαναλαμβάνετε τη λέξη που έχετε επιλέξει ξανά και ξανά. Πολλοί κηδεμόνες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν βίντεο και ηχογραφήσεις για να βοηθήσουν το πτηνό τους να μιλήσει. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση την άμεση αλληλεπίδραση μαζί σας.

Μην απογοητεύεστε και κάντε υπομονή

Ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος να βοηθήσετε ένα πτηνό να μιλήσει, είναι το να θέσετε μια καθημερινή ρουτίνα εκπαίδευσης. Να έχετε υπόψη σας, όμως, ότι σε κάποιες περιπτώσεις ούτε αυτή η μέθοδος θα φέρει αποτελέσματα. Πτηνό από πτηνό διαφέρει ως προς την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία μαθαίνει καινούριες λέξεις. Υπάρχουν και πτηνά τα οποία δεν θα μιλήσουν ποτέ.

Παρατηρήστε τους ήχους που βγάζει το παπαγαλάκι σας μέσα στην ημέρα. Είναι πολύ πιθανό να το ακούσετε να επαναλαμβάνει κάποιους ήχους που ακούει καθημερινά στο περιβάλλον του, όπως ο ήχος του τηλεφώνου, του φούρνου μικροκυμάτων, ή του κουδουνιού.

Μην επιλέξετε να πάρετε οικόσιτο πτηνό εάν ο μόνος λόγος είναι ότι θέλετε να μιλάει. Οι παπαγάλοι και τα παπαγαλάκια είναι υπέροχα πλάσματα που έχουν πολλή αγάπη να σας δώσουν. Ειδικά μέσα από την εκπαίδευση, την αλληλεπίδραση μαζί σας, και την κοινωνικοποίηση, ο δεσμός ανάμεσά σας θα ενισχυθεί, και θα έχετε έναν υπέροχο σύντροφο για πολλά χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Τι πρέπει να κάνετε όταν δείτε έναν άγνωστο σκύλο να έρχεται τρέχοντας πάνω σας

Πώς νιώθει κάθε γενιά για τα κατοικίδια; Ερευνητές στην Αμερική απαντούν

Τα 3 ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα που μπορεί να συμμετέχει ο σκύλος σας