string(0) ""

Σε αυτά τα ζώα βασίστηκαν οι αγαπημένοι μας χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων

Στέλλα Πανοπούλου

18/03/2024

Photo: Video Screenshot

Η παιδική μας ηλικία, και σε πολλές περιπτώσεις η ενήλικη ζωή μας, είναι γεμάτες με υπέροχες στιγμές που μας έχουν χαρίσει τα κινούμενα σχέδια.

Φανταστικοί κόσμοι αλλά και αγαπημένοι ήρωες εμπνευσμένοι από ζώα: από ήμερες λούτρινες τίγρεις στον Winnie the Pooh, μέχρι ροζ πάνθηρες, τσιγκούνηδες δισεκατομμυριούχους πάπιους, και αγριογούρουνα-πατρικές φιγούρες, υπάρχουν κάποιοι φανταστικοί χαρακτήρες που, είτε είναι περισσότερο είτε λιγότερο ρεαλιστικοί, μας έκαναν να αγαπήσουμε παράφορα τα ζώα στα οποία βασίζονταν.

left arrow
right arrow

Μερικοί από τους αγαπημένους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, μάλιστα, αποτελούν φιγούρες που μας συνόδευσαν μεγαλώνοντας και συνεχίζουν να αποτελούν αναφορές μας ακόμα και σήμερα, ακόμα κι αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι σχετικά με το τι ζώα είναι ακριβώς.

Ας δούμε, λοιπόν, τι ζώα ήταν κάποιοι από τους πιο περίεργους ήρωες κινουμένων σχεδίων του κινηματογράφου, και ας θυμηθούμε κι εκείνα τα πρωινά Σαββάτου που κουλουριαζόμασταν με ένα μπολ δημητριακά μπροστά στην τηλεόραση στο σπίτι της γιαγιάς για να δούμε τα “παιδικά”:

Κυρία Παφ – Μπομπ Σφουγγαράκης: Ψάρι φούσκα

Η κυρία Παφ είναι μιά από τους δέκα βασικούς χαρακτήρες στη σειρά κινουμένων σχεδίων “Μπομπ Σφουγγαράκης”, και πιο συγκεκριμένα, η δασκάλα οδήγησης του Μπομπ. Πρόκειται για ένα ψάρι φούσκα που πασχίζει να μάθει τον Σφουγγαράκη να οδηγεί. Δυστυχώς, το ενοχλητικό σφουγγάρι είναι εντελώς ανεπίδεκτο μαθήσεως, και τρακάρει συνέχεια το αυτοκίνητο-βάρκα με αποτέλεσμα η κυρία Παφ να φουσκώνει κάθε φορά που στρεσάρεται – και είναι πολλές αυτές οι φορές. Ο δημιουργός Stephen Hillenburg επέλεξε το ψάρι-φούσκα ώστε οι θεατές να κάνουν το συνειρμό με τους αερόσακους ενός αυτοκινήτου.

Το ψάρι-φούσκα χρησιμοποιεί το εξαιρετικά ελαστικό στομάχι του για να καταπιεί τεράστιες ποσότητες νερού και αέρα, φουσκώνοντας στο τριπλάσιο του αρχικού μεγέθους του ώστε να προστατεύεται από θηρευτές.

Σιντ – Η εποχή των παγετώνων: Βραδύποδας

Ο Σιντ (ή Σίντνεϊ) από τις δημοφιλείς ταινίες κινουμένων σχεδίων της σειράς “Η εποχή των παγετώνων” είναι ένας από τους πρωταγωνιστές: ένας βραδύποδας, μέλος ενός κοπαδιού που αποτελείτο από διαφορετικά προϊστορικά ζώα. Ο γκαφατζής Σιντ κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία όταν, κατά λάθος, προκάλεσε μια σειρά γεγονότων που θα οδηγούσε στη δημιουργία του Γκραντ Κάνιον όπως το ξέρουμε σήμερα.

Οι βραδύποδες είναι απίθανα ζώα που ζουν στα δέντρα, τρέφονται με φύλλα και έντομα, και κινούνται εξαιρετικά αργά. Θεωρούνται συγγενείς των μυρμηγκοφάγων. Έχουν εξαιρετικά αργό μεταβολισμό που τους επιτρέπει να διατηρούν την ενέργειά τους καταναλώνοντας τροφή χαμηλής θερμιδικής αξίας ενώ ταυτόχρονα μένουν απαρατήρητοι από τους θηρευτές.

Bonus: Η ξεκαρδιστική σκηνή με τους βραδύποδες-δημοσίους υπαλλήλους από την πιο πρόσφατη ταινία κινουμένων σχεδίων “Zootopia”.

Λεμούριοι – Μαδαγασκάρη: Λεμούριοι

Οι λεμούριοι στις ταινίες της σειράς “Μαδαγασκάρη” χορεύουν και τραγουδούν ξεσηκώνοντας όλα τα υπόλοιπα ζώα στην πασίγνωστη σκηνή “I like to move it move it”. Οι ταινίες αυτές, με την υπέροχη αισθητική και την ευρηματικότητά τους, έμαθαν στους ανθρώπους τους λεμούριους και τους έκαναν αγαπητούς. Οι λεμούριοι υπάρχουν μόνο στη Μαδαγασκάρη, και στην ταινία μπορεί κανείς να δει διάφορα είδη λεμούριων, όπως τον λεμούριο με τη δαχτυλιδωτή ουρά, το άι-άι, τον καφέ λεμούριο, και άλλα.

Δυστυχώς, παρότι το 90% της χλωρίδας και της πανίδας της Μαδαγασκάρης δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, πολλά από τα δάση της καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα από τους ανθρώπους. Σήμερα, οι λεμούριοι θεωρούνται τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλα από εξαφάνιση, κυρίως λόγω της απώλειας του οικοτόπου τους.

Road Runner – Looney Tunes: Γεωκόκκυξ της Καλιφόρνιας

Και ποιος δεν είχε γελάσει, είτε ως παιδί είτε ως ενήλικας, βλέποντας τις περιπέτειες του Road Runner (ή Beep Beep) και του Γουάιλι Κογιότ; Το καημένο κογιότ καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να πιάσει ένα μπλε μεγαλόσωμο πουλί με λοφίο που σε πολλούς από εμάς θύμιζε στρουθοκάμηλο, όμως δεν είναι. Ο Road Runner βασίζεται, στην πραγματικότητα, στο ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι ένα είδος κούκου με μακριά ουρά και λοφίο που ζει στις ερήμους της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής. Πρόκειται για ένα πτηνό το οποίο, παρότι είναι ικανό να πετάξει, τείνει να τρέχει γρήγορα για να ξεφύγει από τους θηρευτές του.

Οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες των Looney Tunes έχουν μεταξύ τους μια έχθρα που κρατά χρόνια, καθώς ο Road Runner συνεχώς καταφέρνει να ξεφύγει από τις προσπάθειες που καταβάλλει το κογιότ για να τον πιάσει, χρησιμοποιώντας περίεργα gadgets της εταιρείας “ΑΚΜΗ” και αποτυγχάνοντας κάθε φορά. Το χαρωπό πτηνό που φωνάζει “μπιπ μπιπ!” όταν περνάει από μπροστά του σαν σίφουνας τη βγάζει πάντα καθαρή, ενώ το κογιότ συχνά καταλήγει μπαρουτοκαπνισμένο, ή ακόμα χειρότερα χαλκομανία.

Τιμόν: Ο Βασιλιάς των Λιονταριών – Σουρικάτα

Ο Τιμόν η σουρικάτα και ο φίλος του, ο Πούμπα το αγριογούρουνο, ειναι δύο από τους πιο λατρεμένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων. Πρόκειται για τα δύο ζώα-πατρικές φιγούρες που παίρνουν τον μικρό Σίμπα υπό την προστασία τους στην πολυβραβευμένη ταινία της Disney “Ο Βασιλιάς των Λιονταριών”. Ο Τιμόν και ο Πούμπα μαθαίνουν στον Σίμπα να μην παίρνει τα πράγματα και τόσο στα σοβαρά και να διασκεδάζει τη ζωή, τραγουδώντας το εμβληματικό “Hakuna Matata”. Ο Πούμπα είναι περισσότερο γκαφατζής και αστείος, ενώ ο Τιμόν είναι πιο σοβαρός και κρατά κάπως τις ισορροπίες.

Η σουρικάτα είναι ένα μικρό θηλαστικό που ζει στην Έρημο Καλαχάρι στη Νότια Αφρική. Είναι κοντινή συγγενής της μαγκούστας και ζει σε ομάδες-οικογένειες, σε λαγούμια κάτω απ’ το έδαφος. Κάθε ομάδας ηγείται ένα θηλυκό κι ένα αρσενικό ζώο. Οι σουρικάτες έρχονται κοντά η μία με την άλλη και γίνονται φίλοι βγάζοντας τους ψύλλους από το δέρμα άλλων μελών της ομάδας. Τρώνε κυρίως έντομα, αλλά και σαύρες, φίδια, αράχνες, πτηνά, φυτά, και μικρά θηλαστικά.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα