Θαλάσσιες ανεμώνες- Πού βρίσκονται και τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν
Αγγελική Μακρή
09/07/2025

Μετά τις μωβ και γαλάζιες μέδουσες, υπάρχει και η θαλάσσια ανεμώνη να μας προβληματίσει με την παρουσία της στη θάλασσα και να μας κάνει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί όταν κάνουμε τις βουτιές μας.
Σκοπός του άρθρου δεν είναι να σας πανικοβάλλει, ούτε να σας αποθαρρύνει από το να χαρείτε τις βουτιές σας στη θάλασσα, αλλά να παραμείνετε ψύχραιμοι και προνοητικοί. Πρόσφατα είχαμε αρκετά περιστατικά με λουόμενους όπου δέχτηκαν τσιμπήματα από θαλάσσια ανεμώνη στην περιοχή των Χανίων και της Κορίνθου, κάποια από τα οποία κατέληξαν στο νοσοκομείο. Ουσιαστικά το τσίμπημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως αυτό από μια μωβ ή γαλάζια μέδουσα.
Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη
Το όνομα και η όψη της είναι παραπλανητικά, καθώς δεν ανήκει στα φυτά, αλλά στα ζώα, στην κατηγορία των ανθόζωων, την ίδια με τις μέδουσες. Ταξινομούνται σε 46 οικογένειες, με τις ακτινιίδες (Actiniidae) να είναι οι πιο πολυπληθής από αυτές. Έχουν διάφορα και εντυπωσιακά χρώματα όπως κιτρινοπράσινο, κόκκινο, κίτρινο με μωβ βούλες, καφέ και ημιδιάφανο, ενώ τις συναντάμε στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο.
Το topetmou.gr επικοινώνησε με τον κ. Χρήστο Τακλή, Θαλάσσιο Βιολόγο και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, για να μας μιλήσει για τη θαλάσσια ανεμώνη, αλλά και να μας πει μερικές συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης σε περίπτωση τσιμπήματος.
Όπως μας ανέφερε, οι θαλάσσιες ανεμώνες ζουν στην άμμο και τη λάσπη του βυθού αλλά και στα βράχια. Μπορούμε να τις συναντήσουμε επίσης σε κάθε τύπο παραλίας, είτε είναι βραχώδης, είτε αμμώδης, είτε έχει βότσαλα. Πολλές φορές με τη ζέστη, ξεκολλάνε από τα βράχια, γι’ αυτό μπορεί να τις συναντήσουμε στην επιφάνεια της θάλασσας ή στα ρηχά.
Αν κολυμπάτε στα βαθιά και κάνετε βουτιές, φορώντας μια μάσκα, μπορείτε εύκολα να τις εντοπίσετε. Δεν θα πρέπει να τις ακουμπήσετε, ούτε να προσπαθήσετε να τις μετακινήσετε από εκεί που είναι. Δεν θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να τις πειράζουν όταν τις συναντάνε στα βράχια στα ρηχά.
Πώς να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα
Όσο για τα τσιμπήματα, μπορεί να βλέπουμε τα σοβαρά περιστατικά που οδηγούν και στο νοσοκομείο, όμως δεν είναι όλα τόσο έντονα, ανάλογα με τον οργανισμό και με το είδος της θαλάσσιας ανεμώνης που βρήκατε. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι πρασινοκίτρινες. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τσούξιμο και πόνο, ενώ τα πλοκάμια της μπορεί να σας αφήσουν σημάδια για μέρες έως και εβδομάδες. Επίσης, δεν προκαλεί σε όλα τα σημεία του σώματος τα ίδια συμπτώματα, όπως για παράδειγμα στο πέλμα ίσως να είναι πιο ανώδυνο από ότι στην κοιλιά. Είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο και κάθε είδος θαλάσσιας ανεμώνης.
Καλό λοιπόν θα είναι, όποτε πάτε στη θάλασσα, να έχετε μαζί μια αντισταμινική ή κορτιζονούχο κρέμα για να σας ανακουφίσει από το τσούξιμο. Αν σας τσιμπήσει, εφαρμόστε στην περιοχή την κρέμα και αν το κρίνετε απαραίτητο και τα συμπτώματα δεν ηρεμούν, μεταβείτε στο πιο κοντινό Κέντρο Υγείας ή φαρμακείο για να περιποιηθούν την πληγή με την κατάλληλη αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τακλής συνιστά ψυχραιμία μετά από κάθε τσίμπημα και να ακολουθούμε τα βήματα για την αντιμετώπισή του. Η παρουσία της θαλάσσιας ανεμώνης είναι κάτι σταθερό στα ελληνικά νερά και δεν είναι ένα περιοδικό φαινόμενο, αλλά κάτι γνώριμο και φυσιολογικό. Επίσης, δεν υπάρχει έξαρση στον πληθυσμό τους, όπως συμβαίνει με τις μωβ μέδουσες.