string(0) ""

Τι κοινό έχει η γάτα σας με την καμήλα και την καμηλοπάρδαλη

Στέλλα Πανοπούλου

22/04/2024

Photo: Unsplash

Πολλά ζώα που με την πρώτη ματιά μας φαίνονται εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, έχουν στην πραγματικότητα περισσότερα κοινά απ’ ότι περιμέναμε.

Πάρτε ως παράδειγμα τις καμήλες, τις καμηλοπαρδάλεις, και τις γάτες. Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτά τα τρία ζώα; Σίγουρα δεν έχουν όλα καμπούρες, ούτε πανύψηλους λαιμούς και στίγματα στο δέρμα τους.

Στην πραγματικότητα, και τα τρία αυτά ζώα περπατούν με τον ίδιο τρόπο. Η ακολουθία του βαδίσματός τους είναι η εξής: πρώτα κινούν τα δύο δεξιά τους πόδια, και στη συνέχεια τα δύο αριστερά. Έτσι, μετακινούν το μισό τους σώμα μπροστά με τη μία. Πρόκειται για τα μόνα ζώα που περπατούν με αυτόν τον τρόπο.

Ας δούμε κάποιες ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το βάδισμα των αγαπημένων μας οικόσιτων αιλουροειδών:

Πώς περπατούν οι γάτες

Ας ξεκινήσουμε απ’ το ότι οι γάτες πατούν στις μύτες των ποδιών τους. Αυτό εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κινούνται τόσο σιωπηλά. Σκεφτείτε ότι εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε ολόκληρα τα πέλματά μας για να περπατήσουμε κανονικά, ενώ όταν θέλουμε να περπατήσουμε σιωπηλά πατάμε πάνω στις μύτες των ποδιών μας.

Οι γάτες, όπως οι καμήλες και οι καμηλοπαρδάλεις, κινούν το μπροστινό και το πίσω πόδι της κάθε μεριάς μαζί όταν περπατούν, πατώντας με ένα πατουσάκι τη φορά. Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της γάτας πέφτει στα μπροστινά πόδια όταν περπατάει.

Πώς παραμονεύουν οι γάτες

Στη φύση, οι γάτες πρέπει να περπατούν εξαιρετικά σιωπηλά όταν παραμονεύουν τα θηράματά τους, ή όταν προσπαθούν να αποφύγουν μεγαλύτερα ζώα και ανθρώπους. Εκτός από το βάδισμα με τα τέσσερα βήματα στις μύτες των ποδιών, τη διατήρηση του σώματος χαμηλά και κοντά στο έδαφος, οι γάτες χρησιμοποιούν και μια άλλη μέθοδο για να περπατούν χωρίς να κάνουν καθόλου θόρυβο.

Ένα ζώο που χρησιμοποιεί αυτό το βάδισμα, τοποθετεί τα πίσω πόδια στο ίδιο σημείο που πάτησαν μόλις τα μπροστινά πόδια. Περιορίζοντας το βάρος που ακουμπά το έδαφος ανά πάσα στιγμή, η αγαπημένη σας γατούλα καταφέρνει να ελαχιστοποιήσει τον θόρυβο που κάνει όταν περπατάει.

Το βάδισμα αυτό επιτρέπει στη γάτα σας να περπατά σιωπηλά ενώ ταυτόχρονα της παρέχει μια σταθερή βάση για την κίνησή της. Όταν περπατά έτσι, η γάτα σας είναι έτοιμη να αντιδράσει και να τρέξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αν χρειαστεί. Παρόλα αυτά, η γάτα δεν μπορεί να περπατά συνεχώς έτσι, καθώς για το συγκεκριμένο είδος βαδίσματος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τα υπόλοιπα.

Έχει η γάτα σας πρόβλημα με το βάδισμα;

Όταν η γάτα σας δυσκολεύεται με το περπάτημα, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες γι’ αυτό.

Αρχικά, η γάτα σας μπορεί να κουτσαίνει για διαφορετικούς λόγους, όπως εξαιτίας κάποιου τραυματισμού, ρήξης συνδέσμων, όγκου στα οστά, στραμπουλήγματος, κατάγματος, αρθρίτιδας, ή ακόμα και κάποιας θρόμβωσης. Όταν κουτσαίνει, δεν βάζει το ίδιο βάρος στο πόδι που πονάει με αυτό που βάζει στα υπόλοιπα. Αν παρατηρήσετε τη γάτα σας να κουτσαίνει, επικοινωνήστε κατευθείαν με τον/την κτηνίατρό σας. Μπορεί, επίσης, να τη δείτε να διστάζει να πηδήξει, να σκαρφαλώσει, να τρέξει, ή να γλείφει το πόδι που πονάει.

left arrow
right arrow

Ακόμα, η γάτα σας μπορεί να εμφανίσει αταξία, δηλαδή να περπατάει σαν μεθυσμένη. Μπορεί να παραπατάει, να σέρνει τα πατουσάκια της στο έδαφος, ή να ορθώνει τα πόδια της πολύ ψηλά όταν βαδίζει. Η αταξία μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο μυελό, ή στο εσωτερικό του αυτιού. Επισκεφτείτε αμέσως τον/την κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο τέτοιο πρόβλημα στο βάδισμα.

Τέλος, αν η γάτα σας σέρνει τα πίσω πόδια της, ενδέχεται να έχει κάποιο πρόβλημα στην πλάτη, όπως δισκοπάθεια κάποιον όγκο, ή θρόμβο στην καρδιά. Αν δείτε τη γάτα σας να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πίσω πόδια της, αυτό αποτελεί επείγουσα κατάσταση, και η γάτα σας χρειάζεται αμέσως κτηνιατρική φροντίδα.

Σχετικά άρθρα

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο