string(0) ""

Τι να κάνετε αν συναντήσετε αρκούδα σε βόλτα σας στο δάσος

Αγγελική Μακρή

03/05/2025

Κάνοντας μία βόλτα στα δάση και τα βουνά της Ελλάδας, πολλές εκπλήξεις μπορεί να σας περιμένουν. Μία από αυτές μπορεί να είναι το συναπάντημα με μια αρκούδα.

Τρομακτικό; Σίγουρα ναι. Είναι όμως και τύχη, καθώς δεν έχουν πολλοί άνθρωποι την ευκαιρία να δουν από κοντά μια αρκούδα στο φυσικό της περιβάλλον.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί και προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Αρχικά, γνωρίζοντας σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ζουν οι αρκούδες. Δηλαδή αν πάτε στην Πελοπόννησο, είναι απίθανο να δείτε. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τoν Αρκτούρο, υπάρχουν περίπου 450-500 καφέ αρκούδες, που εντοπίζονται σε δύο βασικούς πληθυσμούς, ένας στην Πίνδο και ένας στη Ροδόπη. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί στη Στερεά Ελλάδα και την ορεινή Ναυπακτία.

Η καφέ αρκούδα

Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό στην Ευρώπη, με το βάρος των θηλυκών να αγγίζει τα 100 κιλά ενώ των αρσενικών είναι γύρω στα 150 με 200 κιλά. Είναι παμφάγα, με το 85% της διατροφής τους να αποτελείται από φυτικές τροφές. Στην Ελλάδα, η αρκούδα είναι είδος υπό αυστηρή προστασία.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε στην περίπτωση που δείτε αρκούδα

Αν λοιπόν βρεθείτε σε κάποια περιοχή όπου ζουν αρκούδες έχετε κατά νου:

-Η αρκούδα θα επιτεθεί στον άνθρωπο μόνο όταν νιώσει απειλή.

-Σηκώνεται στα δύο πόδια για να δει καλύτερα στον ορίζοντα, στην προσπάθειά της να βρει διέξοδο διαφυγής.

-Ακολουθεί σταθερές διαδρομές καθημερινά, αναζητώντας τροφή.

-Αν αφήσετε φρούτα στην αυλή, στη σκηνή, στο τροχόσπιτο, είναι πιθανό να σας επισκεφθεί για να τα φάει.

-Αν τη δείτε σε έναν τέτοιο χώρο, μην αντιδράσετε καθόλου, μη βγείτε έξω. Θα φάει και θα φύγει. Την επόμενη μέρα, μπορείτε να καθαρίσετε το χώρο από υπολείμματα σπόρων, φρούτων και σκουπίδια, τα οποία θα της κινήσουν την περιέργεια. Καθαρίστε αυλές, πλατείες, χωράφια, όπου μπορεί να βρει τροφή. Αν είστε έξω στην αυλή ή το χωράφι σας και τη δείτε από μακριά να έρχεται, κάντε θόρυβο για να μην πλησιάσει.

-Αν τη δείτε μπροστά σας, μείνετε ψύχραιμοι. Μην φωνάξετε, μην της ρίξετε φως με φακό, μην την ταΐσετε, μην της πετάξετε αντικείμενα. Μείνετε ακίνητοι για να περάσει και να συνεχίσει είτε προς τη φωλιά της είτε προς το μέρος που βρίσκεται η τροφή της. Αν χρειαστεί κάντε μερικά βήματα προς τα πίσω για να βγείτε από το μονοπάτι της. Σκεφτείτε πως είναι το σπίτι της και εσείς οι επισκέπτες.

-Πριν δείτε εσείς την αρκούδα, έχει εκείνη αντιληφθεί την παρουσία σας. Οι πιο δυνατές της αισθήσεις είναι η ακοή και η όσφρηση.

-Αν είστε με άλλους ανθρώπους, μιλήστε μεταξύ σας χαμηλόφωνα.

-Για κανένα λόγο, μην προσπαθήσετε να τη βγάλετε βίντεο ή, χειρότερα, να βγείτε selfie μαζί της. Είναι πολύ επικίνδυνο και μην ξεχνάτε πως η αρκούδα είναι άγριο ζώο.

-Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η αρκούδα κυκλοφορεί λίγο πριν νυχτώσει έως την αυγή, μόλις δηλαδή αρχίζει να ξημερώνει.

-Για το μέγεθός της τρέχει αρκετά γρήγορα, με μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ την ώρα.

-Αποθηκεύστε στο κινητό σας τα τηλέφωνα των τοπικών αρχών όπως της Αστυνομίας, του Δήμου και του Δασαρχείου, για να σας δώσουν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσετε την αρκούδα. Μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε και με τις οργανώσεις Αρκτούρος ή Καλλιστώ.

-Αν έχετε σκύλο, θα πρέπει πάντα να είναι στο λουρί για να μπορείτε να τον προστατεύσετε.

left arrow
right arrow

Πώς να δείτε αρκούδες με ασφάλεια

Μία επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου στην Ξάνθη είναι πάντα μια καλή ιδέα. Η ατμόσφαιρα, η επανένωση με τη φύση, οι χρήσιμες ξεναγήσεις, θα σας δώσουν μια αξέχαστη εμπειρία, ιδανική για όλη την οικογένεια.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα στη φύση είναι ο βασικότερος κίνδυνος για την αρκούδα. Η υλοτομία, το κυνήγι και το άνοιγμα δρόμων που περνάνε μέσα από δασικές περιοχές, είναι από τις κυριότερες απειλές για την ευζωία όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους, αλλά γενικώς της άγριας φύσης. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείχνουμε σεβασμό όταν τις συναντούμε και να μην κάνουμε κάτι που θα τις κάνει να νιώσουν απειλή.

Με πληροφορίες από τον Αρκτούρο και την Καλλιστώ

Σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζατε για τους χιμπατζήδες

4 γνωστά πράγματα που πιστεύουμε για τους λύκους και δεν έχουν σχέση με την αλήθεια

Λαθροθηρία στη Ζάκυνθο- Νεκρά χιλιάδες προστατευόμενα πουλιά παρά την απαγόρευση του ανοιξιάτικου κυνηγιού από το 1983