string(0) ""

Τι να κάνετε αν το κουνέλι σας έχει υπερμεγέθη δόντια

Στέλλα Πανοπούλου

02/11/2023

Photo: Unsplash

Τα κουνέλια είναι αξιολάτρευτα ζωάκια.

Είναι όμως και ιδιαίτερα ευαίσθητα, και χρειάζονται φροντίδα και προσοχή. Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν συχνά, είναι τα υπερμεγέθη δόντια. Τα δόντια των κουνελιών δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ, κι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα αν δεν διατηρούνται κομμένα. Γνωρίζοντας πώς να φροντίζετε τα δόντια του κουνελιού σας, μπορείτε να προλάβετε μελλοντικά προβλήματα.

Φυσιολογικά κουνελοδόντια

Τα κουνέλια έχουν 28 μόνιμα δόντια. Τα περισσότερα φυτοφάγα ζώα, μεταξύ των οποίων τα κουνέλια, τα ινδικά χοιρίδια, και τα άλογα, έχουν μακριά δόντια που μεγαλώνουν συνεχώς και εκτείνονται μέσα και έξω από τη γραμμή των ούλων. Τα μπροστινά δόντια τους είναι οι κοπτήρες, και είναι αυτά που μπορείτε να παρατηρήσετε πιο εύκολα, αλλά τα κουνέλια έχουν και γομφίους στο πίσω μέρος του στόματός τους, οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα καθώς τους παρατηρεί κανείς πιο δύσκολα.

Πώς διατηρούν τα κουνέλια τα δόντια τους κοντά, και πώς αυτά μεγαλώνουν;

Τα κουνέλια αλέθουν τα φυτά που τρώνε με τα δόντια τους. Η κίνηση αυτή “τριμάρει” τα δόντια διατηρώντας τα στο ιδανικό μήκος, παρά το γεγονός ότι αυτά συνεχίζουν να μακραίνουν. Συχνά, όμως, τα οικόσιτα κουνέλια χρειάζονται να τους κοντύνουμε τα δόντια, για διάφορους λόγους που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας τους, με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.

Οι κοπτήρες είναι τα πιο εύκολα δόντια να παρατηρήσει κανείς όταν μακραίνουν παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Μπορούν να μακρύνουν τόσο πολύ, μέχρι να φτάσουν να καμπυλώνονται και να βγαίνουν μέσα από τα χείλη του κουνελιού. Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα μακριά δόντια μπορούν να πιαστούν κάπου, ή ακόμα χειρότερα να γυρίσουν και να μπουν μέσα στα ούλα του κουνελιού. Το ίδιο, όμως, μπορεί να συμβεί και με τους γομφίους, οι οποίοι δεν φαίνονται εκτός αν χρησιμοποιήσει ο/η κτηνίατρός σας έναν ειδικό διαστολέα. Τα κουνέλια και άλλα εξωτικά ζώα συντροφιάς με υπερμεγέθεις γομφίους τείνουν να έχουν υπερβολική σιελόρροια και να δυσκολεύονται στη μάσηση και στην κατάποση. Παρακολουθείτε το κουνέλι σας για τέτοια σημάδια, γιατί αν ένα κουνέλι δεν μπορεί να φάει, είναι πιθανό να αναπτύξει γρήγορα ειλεό. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους υπερμεγέθεις κοπτήρες

Ευτυχώς, μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα τους υπερμεγέθεις κοπτήρες του κουνελιού σας. Αν γίνει σωστά, το κόψιμό τους δεν είναι επίπονο για το κουνελάκι. Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει αυτό:

1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νυχοκόπτη σκύλων, αν και αυτή δεν είναι η ιδανική μέθοδος γιατί μπορεί να σπάσει ή να ραγίσει κάποιο δόντι λόγω της δύναμης που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε για να κοπεί. Αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει πόνο σε περίπτωση που ραγίσει το δόντι ή χτυπηθεί κάποιο νεύρο.

2. Η δεύτερη μέθοδος χρειάζεται ειδικό εργαλείο που χειρίζεται ο/η κτηνίατρος για να κόψει το δόντι που προεξέχει. Αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγαλύτερη δεξιοτεχνία, και κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί αναισθησία ή ηρέμηση. Γενικά δεν προκαλεί τραύμα στο δόντι ή στο νεύρο, αν και μπορεί να προκληθεί τραύμα στα ούλα ή στα χείλη αν τριφτούν κατά λάθος στο εργαλείο. Βεβαιωθείτε ότι ο/η κτηνίατρος που θα επιλέξετε έχει εμπειρία σχετικά με τα εξωτικά ζώα συντροφιάς και συνηθίζει να κάνει αυτή τη διαδικασία. Είναι πιθανό στην κτηνιατρική κλινική το κουνέλι σας να υποστεί ηρέμηση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί το τριμάρισμα με ασφάλεια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους υπερμεγέθεις γομφίους

Είναι δυσκολότερο να κοντύνετε τα πίσω δόντια του κουνελιού σας απ’ ότι τα μπροστινά. Οι γομφίοι δεν φαίνονται εύκολα, με αποτέλεσμα ένας κηδεμόνας να μην μπορεί να καταλάβει έγκαιρα αν υπάρχει πρόβλημα εκτός αν το κουνέλι παρουσιάσει δυσκολία με το φαγητό ή σιελόρροια. Ο/η κτηνίατρός σας θα χρησιμοποιήσει διαστολέα για να δει τους γομφίους, και στη συνέχεια το κουνέλι σας θα υποστεί ηρέμηση για να κοπούν. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί ακτινογραφία για να φανεί αν τα υπερμεγέθη δόντια χρειάζονται εξαγωγή.

Πώς να αποφύγετε να μεγαλώσουν τα δόντια του κουνελιού σας

Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε το μεγάλωμα των δοντιών του κουνελιού σας, αλλά μπορείτε να το προλάβετε πριν γίνει προβληματικό.

– Ελέγχετε κάθε εβδομάδα τα δόντια του για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν μεγαλώσει υπερβολικά.

– Παρέχετε μια δίαιτα πλούσια με φυτικές ίνες στο κουνέλι σας για να το βοηθήσετε να τριμάρει τα δόντια του όπως θα έκανε αν ζούσε στη φύση. Συμβουλευτείτε έναν/μία κτηνίατρο εξειδικευμένο/η στα κουνέλια για τη σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθεί το κουνέλι σας, καθώς η διατροφή του είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την καλή του υγεία. Σύμφωνα με την ομάδα The Voice of Rabbits, η σωστή διατροφή ενός κουνελιού αποτελείται από:

– 85% καλής ποιότητας χόρτο

10% φρέσκα χόρτα και λαχανικά

– 5% ξηρά τροφή τύπου πέλλετ

– Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το κουνέλι σας να μασάει ασφαλή ξύλα και φυτά, και ειδικά παιχνίδια για μάσηση για να τριμάρονται τα δόντια του.

Σχετικά άρθρα

Γιατί η γλώσσα της γάτας είναι σαν γυαλόχαρτο

Νέο φάρμακο υπόσχεται την επιμήκυνση της ζωής στους σκύλους

Γιατί οι σκύλοι γλείφουν τις πληγές τους