Τιπουλίδες: Γιατί δεν πρέπει να σκοτώνετε τα έντομα που μοιάζουν με γιγάντια κουνούπια
Στέλλα Πανοπούλου
01/05/2025

Ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει αισθητά, κι εμείς ετοιμάζουμε τα μπαλκόνια και τις αυλές μας για να καθόμαστε εκεί όσες ώρες βρισκόμαστε στο σπίτι.
Κι εκεί που ξεκουραζόμαστε στις άνετες καρέκλες μας στο ημίφως ενός καλοκαιρινού βραδιού, βλέπουμε ένα γιγάντιο κουνούπι που διψάει για το αίμα μας. Γρήγορα τη μυγοσκοτώστρα! Ή μήπως όχι;
Αυτό που λέμε τεράστια κουνούπια, δεν είναι στην πραγματικότητα κουνούπια. Πρόκειται για τις τιπουλίδες, εντελώς αβλαβή έντομα που δεν εγκυμονούν κανένα κίνδυνο για εμάς και τα κατοικίδιά μας. Παρά τα μεγάλα φτερά τους, δεν είναι τόσο ικανές στο πέταγμα, με αποτέλεσμα συχνά να περιφέρονται άτσαλα από τοίχο σε τοίχο. Οι τιπουλίδες πρωτοεμφανίζονται την άνοιξη, όταν αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Πώς τις αναγνωρίζουμε;
Οι τιπουλίδες μοιάζουν με μεγάλα κουνούπια, αλλά δεν είναι. Το μήκος των φτερών τους μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 6 εκατοστά, και το χρώμα τους μπορεί να είναι κίτρινο, καφέ, ή γκρι. Πετούν σχετικά άγαρμπα και ζουν ως ενήλικα έντομα για 10-15 ημέρες. Γεννούν τα μαύρου χρώματος αυγά τους σε στάσιμο νερό ή σε υγρό περιβάλλον.

Είναι επιβλαβείς οι τιπουλίδες;
Τα καλά νέα είναι ότι οι τιπουλίδες δεν απειλούν με κανένα τρόπο εσάς, τα κατοικίδιά σας, και την περιουσία σας. Δεν δαγκώνουν, δεν τσιμπούν, δεν πίνουν αίμα, ούτε μεταδίδουν ασθένειες. Δεν έχουν σκοπό να καταστρέψουν τα φυτά σας. Πρόκειται για ρομαντικές ψυχές: το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να βρουν σύντροφο και να αναπαραχθούν.
Η ενήλικη τιπουλίδα τρέφεται με νέκταρ από τα λουλούδια και αποτελεί την τροφή των πουλιών, άλλων εντόμων, και ψαριών όταν υπάρχει κοντά σε λίμνες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας ιδιαίτερα χρήσιμος κρίκος της τροφικής αλυσίδας.
Οι τιπουλίδες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για εμάς και τα κατοικίδιά μας, και σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για το αίμα μας. Δεν έχουν καν λειτουργικό στόμα, και εμφανίζονται στα σπίτια και στα μπαλκόνια μας επειδή ελκύονται κυρίως από το φως.

Τι να κάνετε αν δείτε μια τιπουλίδα
Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να σκοτώνουμε τις τιπουλίδες. Δεν μας απειλούν με κανένα τρόπο – κι ας θυμίζουν κουνούπια – κι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος και της τροφικής αλυσίδας. Ως προνύμφη, η τιπουλίδα συμβάλλει στη διάσπαση οργανικής ύλης στο έδαφος, και ως ενήλικη αποτελεί την τροφή διάφορων πουλιών, εντόμων και ψαριών. Μην τη χτυπήσετε – αντ’ αυτού, ανοίξτε το παράθυρο, και προσπαθήστε να την κατευθύνετε προς τα έξω. Μπορείτε απλώς και να την αγνοήσετε. Σε κάθε περίπτωση, αφήστε τη να ζήσει.
Πώς να απωθήσετε ειρηνικά τις τιπουλίδες από το σπίτι σας
Παρότι οι τιπουλίδες είναι απολύτως ακίνδυνες, όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς μπορούν να γίνουν ενοχλητικές. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να τις απομακρύνετε από το σπίτι σας, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
– Περιορίστε την υγρασία: Οι τιπουλίδες ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πηγές στάσιμων νερών στο σπίτι σας και σκεφτείτε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα σε υπόγεια και άλλα σημεία που συγκεντρώνουν υγρασία.
– Φυσικοί τρόποι απώθησης: Κάποια φυτά, όπως είναι η λεβάντα και η σιτρονέλα, απωθούν τα έντομα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φυτά αυτά δεν θεωρούνται ασφαλή για τα κατοικίδια, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα ζώα συντροφιάς σας δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, ή προτιμήστε να αποφύγετε εντελώς αυτόν τον τρόπο απώθησης αν έχετε σκύλο ή γάτα.