string(39) "9 Facts για τις γάτες Sphynx"
9 Facts για τις γάτες Sphynx

Γάτες Sphynx: Αλήθειες που μπορεί να μην γνωρίζετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

20/06/2023

Photo: Pexels

Από τις πιο δημοφιλής γάτες στον κόσμο είναι οι γάτες Sphynx. Ίσως κάποιοι θεωρούν τα χαρακτηριστικά τους εξωπραγματικά, όμως κάποιοι άλλοι τις βρίσκουν πραγματικά ακαταμάχητες και χαριτωμένες.

Όταν γνωρίσετε καλύτερα μια γάτα Sphynx θα καταλάβετε αμέσως ότι πρόκειται για μια γάτα που λατρεύει τα χάδια, τα παιχνίδια, είναι πολύ χαλαρή και τα πάει τέλεια με παιδιά, με άλλες γάτες ακόμα και με σκύλους.
Αν αποφασίσετε να την βάλετε στην ζωή σας πρέπει να μάθετε περισσότερα για αυτό το αξιαγάπητο αιλουροειδές!

Κατάγονται από τον Καναδά

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στο Οντάριο του Καναδά, μια γάτα γέννησε ένα γατάκι χωρίς τρίχωμα ως αποτέλεσμα μιας φυσικής γενετικής μετάλλαξης. Αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, γεννήθηκαν άλλα δύο τέτοια γατάκια, το ένα στο Τορόντο το 1975, το άλλο στη Μινεσότα το 1978 και κάπως έτσι ξεκίνησαν να εκτρέφονται οι σημερινές γάτες Sphynx.

Πήραν το όνομά τους από τη Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας

Το όνομά τους προέρχεται από τη Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας στην Αίγυπτο αν και στα αγγλικά το όνομα της Σφίγγας της Γκίζας γράφεται διαφορετικά (Sphinx) από την γάτα Sphynx. Μπορεί αυτές οι γάτες να έχουν ομοιότητα με το εμβληματικό άγαλμα αλλά δεν έχουν κοινή καταγωγή.

Χρειάζονται τακτική περιποίηση

Σε αντίθεση με τις άλλες γάτες, οι γάτες Sphynx δεν μπορούν να καθαριστούν μόνες τους οπότε πρέπει να αναλάβετε εσείς αυτόν τον ρόλο. Το δέρμα τους εκκρίνει μεγάλη ποσότητα ελαίου, το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί καθώς δεν έχουν τρίχωμα. Αντ’ αυτού δημιουργείται μια λιπαρή μεμβράνη η οποία πρέπει να πλένεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με ειδικό σαμπουάν για γάτες έτσι ώστε να αφαιρούνται βακτήρια και επιβλαβείς οργανισμοί. Τα αφτιά τους πρέπει να διατηρούνται καθαρά για να αποφεύγονται οι μολύνσεις όπως και τα δάχτυλα των ποδιών τους γιατί συσσωρεύονται μικρόβια και σκόνη.

Στην πραγματικότητα έχουν τρίχωμα

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχουν καθόλου τρίχωμα αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν χαϊδέψετε μια γάτα Sphynx, θα ανακαλύψετε ότι καλύπτονται από ένα πολύ λεπτό στρώμα χνουδιού. Ειδικά στα σημεία του σώματος όπως η μύτη, τα πόδια, το εξωτερικό των αφτιών και η ουρά καλύπτονται από πολύ κοντό, λεπτό τρίχωμα.

Καλύπτονται από διάφορα μοτίβα

Μπορείτε να συναντήσετε διάφορα χρώματα και σχέδια του δέρματος της συγκεκριμένης φυλής γατών. Μπορεί το δέρμα τους να είναι λευκό, μαύρο, πολύ ανοιχτό μοβ και να έχει σχέδια σε άλλο χρώμα όπως κόκκινο και καφέ.

Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες

Παρά τις φήμες για το αντίθετο, οι γάτες Sphynx δεν είναι στην πραγματικότητα υποαλλεργικές. Εξακολουθούν να παράγουν την πρωτεΐνη Fel d 1 η οποία ευθύνεται για τα περισσότερα συμπτώματα σε ανθρώπους με αλλεργία στις γάτες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στο σάλιο και τις δερματικές εκκρίσεις της οπότε αν έχετε αλλεργία στις γάτες, να είστε σίγουροι ότι έχετε και στις Sphynx.

Είναι πολύ ευαίσθητες σε θερμοκρασίες

Το δέρμα των Sphynx είναι πολύ ευαίσθητο καθώς δεν καλύπτεται από τρίχωμα. Είναι πιθανό να υπερθερμανθούν, να πάθουν εγκαύματα, να κρυώσουν, οπότε αν και επιτρέπεται να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, θεωρούνται περισσότερο γάτες σπιτιού. Βεβαιωθείτε ότι το καλοκαίρι βρίσκονται σε ένα δροσερό μέρος και τον χειμώνα αφήστε την θέρμανση ανοιχτή ή φορέστε τους ένα ρούχο για γάτες ώστε να διατηρούνται ζεστές.

Είναι εξαιρετικά φιλικές

Μπορεί να μην φαίνεται από την εμφάνισή τους ότι είναι κοινωνικές και φιλικές, όμως οι γάτες Sphynx είναι το άκρως αντίθετο. Σύμφωνα με μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Veterinary Behavior, οι γάτες Sphynx είναι η πιο τρυφερή φυλή γατών και αυτό γιατί οι εκτροφείς τείνουν να αφήνουν τα νεογέννητα γατάκια με τις μητέρες τους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Έχουν γίνει διάσημες

Στην ταινία Austin Powers: International Man of Mystery του 1997, στην ταινία I Know Who Killed Me Too και στην κωμική σειρά Τα φιλαράκια στο επεισόδιο «The One With The Ball» βλέπουμε γάτες Sphynx να έχουν κάποιον έστω μικρό ρόλο.

Σχετικά άρθρα

Πρέπει να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα; 5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Τι να κάνετε αν δείτε μια χελώνα να προσπαθεί να περάσει τον δρόμο

Όχι στην ονυχεκτομή: Εναλλακτικές λύσεις για να ελέγξετε το ξύσιμο της γάτας