string(0) ""

Τα μουστάκια της γάτας: ένας μαγικός κόσμος

Κωνσταντίνα Μάλλιου

20/06/2023

Photo: Unsplash

Καθένα από τα μέρη του σώματος της γάτας έχει την δικιά του μοναδική λειτουργία.
Έτσι και τα μουστάκια της, έχουν τον δικό τους ξεχωριστό λόγο ύπαρξης εκτός του ότι είναι απίστευτα χαριτωμένα.

Είναι ο πλοηγός της, την βοηθούν στην επικοινωνία και στην έκφραση της συναισθηματικής της κατάστασης και διάθεσης.
Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για αυτές τις τόσο εντυπωσιακές και εξειδικευμένες τρίχες της γάτας.

Τι ακριβώς είναι αυτά τα μουστάκια;

Τα μουστάκια είναι τα αισθητηριακά όργανα της γάτας και είναι άκρως απαραίτητα για την επιβίωσή της. Στην ουσία είναι μακριές παχιές τρίχες (περίπου 2-3 φορές πιο παχιές από τις υπόλοιπες τρίχες του σώματος), καθεμία από αυτές γεμάτη με μικροσκοπικά υπερευαίσθητα νεύρα που την βοηθούν στην όραση, τον προσανατολισμό και άλλες λειτουργίες της. Μπορεί να βρίσκονται και σε άλλα σημεία του σώματος της γάτας, όπως για παράδειγμα στα φρύδια, στο πηγούνι και στο πίσω μέρος των ποδιών της. Έχουν μεγάλο μήκος σε σχέση με το πρόσωπό της, ανάλογα βέβαια και με την φυλή της κάθε γάτας. Το χρώμα τους είναι μαύρο, λευκό, αλλά ορισμένες γάτες έχουν γκρι, καφέ ή ακόμα και πορτοκαλί μουστάκια.

Σε τι χρησιμεύουν τα μουστάκια;

Η γάτα χρησιμοποιεί τα μουστάκια της για πολλούς σκοπούς. Ο κυριότερος είναι ο προσανατολισμός και η πλοήγηση. Με τα μουστάκια της μπορεί να υπολογίσει τις αποστάσεις μεταξύ αυτής και ενός εμποδίου, να εντοπίσει ένα θήραμα στο σκοτάδι και να βρει το δρόμο της.
Επιπλέον, τα χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει με άλλες γάτες αλλά και να εκφράσει τα συναισθήματά της, όπως χαρά ή επιθετικότητα. Αν για παράδειγμα, τα μουστάκια της είναι πιο χαλαρά και πεσμένα προς τα κάτω, δηλώνει ότι και αυτή βρίσκεται σε μια πιο χαλαρή διάθεση. Αν πάλι τα έχει τραβηγμένα προς τα πίσω μπορεί να υποδηλώνει φόβο.

Πόσο σημαντικά είναι τα μουστάκια;

Χωρίς τα μουστάκια της, η γάτα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, να προσανατολιστεί, να βρει τροφή, να επικοινωνήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά της. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό μέρος του σώματός της, το οποίο χρησιμοποιεί για τις περισσότερες λειτουργίες και κινήσεις της.

Μπορείτε να κόψετε τα μουστάκια;

Η απάντηση, φυσικά και είναι όχι! Με το κόψιμο τους μπορεί να προκαλέσετε πόνο και μακροχρόνιες βλάβες στην γάτα σας. Επίσης, θα επηρεάσετε την αντίληψή της για τον χώρο, με αποτέλεσμα αποπροσανατολισμού και πιθανών τραυματισμών.

Τι γίνεται με τις γάτες που δεν έχουν τρίχωμα;

Μπορεί κάποιες γάτες να μην έχουν τρίχωμα, όπως είναι οι γάτες Sphynx, όμως είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον γύρω τους και και να επικοινωνούν με άλλες γάτες μέσω άλλων αισθητηρίων οργάνων και των δονήσεων από την δικιά τους κίνηση ή τις κινήσεις των αντικειμένων γύρω τους.
Ορισμένες γάτες χωρίς γούνα έχουν πολύ λεπτά μουστάκια που δεν είναι ακριβώς τα ίδια όμως με αυτά των γατών που έχουν τρίχωμα αλλά τις βοηθάει αρκετά στον προσανατολισμό και την επικοινωνία με άλλες γάτες.

10 Fun Facts για τα μουστάκια της γάτας

1. Κάθε γάτα έχει περίπου 12 μουστάκια σε κάθε πλευρά ανάλογα βέβαια και με την φυλή. Είναι πάντα ισόποσα και συμμετρικά κατανεμημένα.

2. Μπορεί να έχει το λεγόμενο στρες των μουστακιών, το οποίο δημιουργείται εάν το μπολ της τροφής της είναι πολύ βαθύ και στενό με αποτέλεσμα να πιέζεται κατά τη διαδικασία του φαγητού και να νιώθει άγχος.

3. Το μήκος από τα μουστάκια της αντιστοιχεί στο πλάτος της, οπότε τα χρησιμοποιεί για να καταλάβει αν χωράει σε ένα στενό πέρασμα. Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος γάτες έχουν πιο μακριά μουστάκια.

4. Τα μουστάκια που έχει στο πίσω μέρος των μπροστινών της ποδιών την βοηθούν στο σκαρφάλωμα και το κυνήγι. Στην ουσία λειτουργούν σαν ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια για να ελέγχει πλήρως τον χώρο και τη λεία της.

5. Κάθε μεμονωμένο μουστάκι έχει ξεχωριστή σύνδεση με ένα σημείο του εγκεφάλου της, πράγμα που σημαίνει ότι τα μουστάκια καταλαμβάνουν πολύτιμο νευρολογικό χώρο.

6. Μπορούν να κινηθούν αυτόνομα ανάλογα με την διάθεσή της.

7. Κάποιες γάτες έχουν κοντά και κατσαρά μουστάκια, όπως για παράδειγμα οι φυλές Devon Rex και Cornis Rex.

8. Μια γάτα από την φυλή Maine Coon, με το όνομα Missy έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ γκίνες, έχοντας τα μακρύτερα μουστάκια στον κόσμο με μήκος 19 εκατοστά στην κάθε πλευρά.

9. Μπορεί η γάτα σας να χάνει μουστάκια και είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς αναπτύσσονται ξανά. Πρέπει μόνο να ανησυχήσετε αν υπάρχει ξαφνική μείωση γιατί αυτό μπορεί να δηλώνει κάποιον τραυματισμό, μόλυνση ή αλλεργία.

10. Μπορούν να αλλάξουν χρώμα κατά την διάρκεια ζωής μιας γάτας και αυτό υποδηλώνει την ηλικία της.

Σχετικά άρθρα

Πρέπει να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα; 5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Τι να κάνετε αν δείτε μια χελώνα να προσπαθεί να περάσει τον δρόμο

Όχι στην ονυχεκτομή: Εναλλακτικές λύσεις για να ελέγξετε το ξύσιμο της γάτας