string(0) ""

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα

Στέλλα Πανοπούλου

16/04/2024

Photo: Shutterstock

Μπορεί οι γάτες να είναι απαιτητικές και να έχουν πολλές ανάγκες, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται τόσο πολύ χώρο για να είναι χαρούμενες. Οι σημαντικότερες εκτάσεις για τη γάτα σας είναι οι κάθετες – στις γάτες αρέσει πολύ να σκαρφαλώνουν και να παρακολουθούν τον κόσμο από ψηλά.

Αν μένετε, λοιπόν, σε μικρό διαμέρισμα, δεν χρειάζεται η γατούλα σας να υποφέρει ή να νιώθει περιορισμένη. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ψυχαγωγείται και να αισθάνεται γεμάτη και “χορτασμένη” από περιπέτεια. Αρκεί το περιβάλλον της να είναι πλούσιο σε διαφορετικά ερεθίσματα που θα την κρατούν απασχολημένη.

Ας δούμε 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν μένετε σε μικρό διαμέρισμα:

1. Παιχνίδια, παιχνίδια, παιχνίδια

Κατ’ αρχάς, το πιο προφανές που χρειάζεται η γάτα σας για να ψυχαγωγείται, σε ό,τι χώρο κι αν ζει, είτε όταν βρίσκεστε στο σπίτι είτε όταν λείπετε από αυτό, είναι τα παιχνίδια της. Υπάρχουν πολλά είδη παιχνιδιών για γάτες – από τα πιο απλά, όπως μπαλάκια ή ψεύτικα ποντίκια, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως είναι διάφορα διαδραστικά παιχνίδια που μπορείτε να βρείτε στα pet shop. Σε κάθε περίπτωση, οι γάτες λατρεύουν τα παιχνίδια, τα οποία βοηθούν στην όξυνση των γνωστικών τους ικανοτήτων και συμβάλλουν στη καλή φυσική τους κατάσταση. Να θυμάστε ότι πρέπει να ανανεώνετε τα παιχνίδια που παρέχετε στη γάτα σας όταν τα βαριέται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η γάτα σας έχει την τάση να τρώει πράγματα που δεν πρέπει, είναι σημαντικό να επιλέγετε παιχνίδια που δεν μπορεί εύκολα να καταπιεί, ή να κρύβετε τα πιο επικίνδυνα όταν η γάτα σας μένει χωρίς επίβλεψη.

2. Πιάσε το θήραμα

Ίσως το πιο σημαντικό παιχνίδι για τη γάτα σας είναι αυτό που παίζει μαζί σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ραβδί από το οποίο θα κρέμεται ένα φτερό ή ένα κουκλάκι. Κουνάτε το ραβδί και αφήνετε τη γάτα σας να κυνηγήσει το παιχνίδι, και τελικά να το πιάσει. Έτσι, προσομοιώνετε τη διαδικασία του κυνηγιού η οποία είναι έμφυτη συνήθεια της γάτας σας. Αφού η γάτα σας πιάσει το “θήραμά” της, είναι ιδανικό να την ταΐσετε ή να της δώσετε λιχουδιές, ώστε να νιώθει ότι γεύεται τους καρπούς των κόπων της.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μερικές γάτες έχουν την τάση να καταπίνουν σχοινιά, κλωστές, ή κορδέλες. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς η κατάποση μη βρώσιμων αντικειμένων – ειδικά με τη μορφή σχοινιού ή νήματος – μπορεί να προκαλέσει έμφραξη στο γαστρεντερικό. Αν η γάτα σας έχει αυτή τη συνήθεια, να θυμάστε να κρύβετε πάντα το ραβδί μετά το παιχνίδι.

3. Σημεία για σκαρφάλωμα

Οι γάτες λατρεύουν τα ψηλά σημεία, απ’ όπου μπορούν να επιτηρούν το βασίλειό τους. Τοποθετήστε μια σκάλα από ράφια σε έναν τοίχο, ή κάντε χώρο στην κορυφή ψηλών επίπλων, ώστε να μπορεί η γάτα σας να κάθεται σε αυτά και να αγναντεύει το υπόλοιπο σπίτι.

4. Ονυχοδρόμιο

Κάθε γάτα χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ονυχοδρόμιο αρκετά μεγάλο και σταθερό ώστε να της επιτρέπει να ακονίζει τα νύχια της με άνεση. Οι γάτες έχουν ανάγκη να ξύνουν τα νύχια τους καθώς αυτό αποτελεί, εκτός από εκτόνωση, και μια μορφή γυμναστικής. Επιπλέον, αγοράζοντας ένα καλό ονυχοδρόμιο, θα καταφέρετε να γλιτώσετε τους καναπέδες σας από τις γρατζουνιές.

5. Χειροτεχνίες

Χρησιμοποιώντας φθηνά υλικά όπως χαρτόνια και κούτες, μπορείτε να φτιάξετε δεκάδες παιχνίδια για τη γάτα σας. Από σπιτάκια μέχρι κάστρα και τούνελ, οι πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες συχνά μπορούν να προκύψουν από το τίποτα!

6. Αγναντεύοντας από το παράθυρο

Οι γάτες αγαπούν να κοιτάνε από το παράθυρο. Υπάρχει ένας θαυμαστός κόσμος εκεί έξω, γεμάτος πουλάκια, έντομα, ανθρώπους και άλλα ζώα. Για τη γάτα σας, το να κοιτάει έξω από το παράθυρο είναι σα να πηγαίνει στον κινηματογράφο. Μπορεί να το κάνει για ώρες χωρίς να βαρεθεί. Βεβαιωθείτε ότι το παράθυρο είναι πάντα κλειστό και ασφαλισμένο ώστε να μη φύγει και χαθεί η γάτα σας. Ακόμα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε κάποια αιώρα ειδική για γάτες που μπορείτε να προσαρμόσετε στο παράθυρο, επιτρέποντας στη γάτα σας να κάθεται και να ρεμβάζει.  

7. Βίντεο για γάτες

Όταν λείπετε από το σπίτι, μπορείτε να αφήνετε στη γάτα σας μουσική, ή την τηλεόραση αναμμένη, ώστε να έχει κάτι να απασχολείται και να νιώθει μια παρέα. Υπάρχουν στο διαδίκτυο κανάλια με βίντεο ειδικά για γάτες, με πουλάκια, έντομα, και ήχους που τους τραβούν την προσοχή.

8. Διαδραστικά παιχνίδια φαγητού

Υπάρχουν διαδραστικά παιχνίδια που γεμίζουν με λιχουδιές και η γατούλα σας προσπαθεί να τις βγάλει παίζοντας μαζί τους. Τα παιχνίδια αυτά κάνουν διασκεδαστική τη διαδικασία του φαγητού, και αποτελούν μια ευκαιρία για άσκηση και “κυνήγι”. Επιπλέον, είναι ιδανικά για την περίπτωση που η γάτα σας τρώει πολύ γρήγορα και λαίμαργα, με αποτέλεσμα να μην χωνεύει καλά και, πολλές φορές, να κάνει εμετό το φαγητό της.

9. Βόλτα – πάντα με προφυλάξεις

Αν έχετε ταράτσα ή μπαλκόνι, μπορείτε να μάθετε στη γάτα σας να φοράει σαμαράκι και λουρί και να βγαίνει μαζί σας έξω για να χαρεί τον ήλιο και τα διάφορα ερεθίσματα που θα μπορεί να παρατηρήσει και με τα οποία θα μπορεί να αλληλεπιδράσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι γάτες δεν βγαίνουν βόλτα σαν τους σκύλους. Είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να μη σας ακολουθεί όταν περπατάτε, ή να προσπαθήσει να βγάλει το σαμαράκι της. Πρόκειται για εξαιρετικά ευέλικτα ζώα τα οποία μπορούν να χωρέσουν σε πολύ μικρούς χώρους. Επομένως, πρέπει πάντα να βγάζετε τη γάτα σας με προσοχή και επίβλεψη, και να μην την πιέζετε ποτέ να παραμείνει έξω με το λουρί και το σαμαράκι αν δυσανασχετεί.

10. Μαθαίνοντας τρικ

Ποιος είπε ότι οι γάτες δεν εκπαιδεύονται; Χρησιμοποιώντας πάντοτε την τεχνική της θετικής ενίσχυσης, δηλαδή της επιβράβευσης με φαγητό μετά από κάθε επιθυμητή δράση, μπορείτε να μάθετε στη γάτα σας διάφορα τρικ. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή, και αφήστε το ταλέντο της γατούλας σας να εκδηλωθεί.

left arrow
right arrow

Ασφαλιστική κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία της γάτας σας

Η υγεία της γάτας μας είναι προτεραιότητα, για να συνεχίσει να μεγαλώνει και να παίζει χαρούμενη. Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, μπορείτε να έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία της αγαπημένης σας φίλης θα είναι προστατευμένη!

Το πρόγραμμα ασφάλισης My Happy Pet προσφέρει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα, σας δίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού).

Απευθύνεται σε κηδεμόνες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και, ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε, έχει 2 πακέτα. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Με άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε εδώ το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, η υγεία του κατοικιδίου σας είναι προτεραιότητα. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων εδώ.

Σχετικά άρθρα

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο

Γιατί κρύβεται η γάτα σας