3 σωτήριες κινήσεις για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα να επιβιώσουν στον καύσωνα
Αγγελική Μακρή
22/07/2025

Ζούμε μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που κάνουν την ατμόσφαιρα ανυπόφορη. Οι άνθρωποι θα βρουν καταφύγιο στη δροσιά του σπιτιού, της παραλίας και του γραφείου. Τι γίνεται όμως με τα αδέσποτα στους δρόμους;
Η Ελλάδα έχει περίπου 3 με 4 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει πολλά βήματα σε αυτό το θέμα. Οι εθελοντές από τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και οι μεμονωμένοι εθελοντές αντιμετωπίζουν καθημερινά, μόνοι τους, αμέτρητα άσχημα περιστατικά δίνοντας μεγάλο αγώνα να τα λύσουν. Η συμμετοχή δυστυχώς των περισσότερων δήμων είναι πολύ λίγη και με αργούς ρυθμούς.
Τις μέρες με τον καύσωνα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους αδέσποτους σκύλους και τις αδέσποτες γάτες που δεν έχουν την τύχη να ζουν σε ένα σπίτι. Τα ζωάκια αυτά που βρίσκονται έξω και δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μια μικρή κίνηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και ζωτικής σημασίας για αυτά. Μια απλή για εμάς κίνηση μπορεί να τους σώσει τη ζωή.
Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως κάποιοι δήμοι έχουν βάλει λίγες ποτίστρες σε κάποια σημεία των πόλεων, όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Εκτός από την τοποθέτησή τους, θα πρέπει να τις γεμίζουν καθημερινά, αλλά και να τις καθαρίζουν, κάτι που, όπως βλέπουμε, δεν συμβαίνει. Αρκετές φορές συναντάμε ποτίστρες και ταΐστρες που έχουν γίνει κάδοι απορριμμάτων. Η φροντίδα για τα αδέσποτα στον καύσωνα, όπως και τον χειμώνα στο ψύχος, είναι μια κίνηση που θα πρέπει να κάνει άμεσα κάθε δημοτική αρχή, δείχνοντας ενσυναίσθηση, αλλά τηρώντας και τους νόμους για τα αδέσποτα.

Μέχρι να γίνουν όμως αυτά και επειδή οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να τα βλέπουμε να ταλαιπωρούνται, ειδικά τις μέρες με καύσωνα, δείτε μερικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να τα βοηθήσετε. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο νόμος επιτρέπει το να δίνουμε τροφή και νερό στα αδέσποτα ζώα σε δημόσιους χώρους, αρκεί να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής.
1. Τοποθετήστε μπολάκια με νερό. Η αφυδάτωση είναι η μεγαλύτερη απειλή για όλα τα ζώα, ειδικά για τα αδέσποτα. Έξω από το σπίτι, το γραφείο, την περιοχή που πάτε βόλτα και όπου αλλού μπορείτε, βάλτε, σε σημεία που δεν ενοχλούν, μπολάκια με νερό. Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο καθημερινά, ειδικά τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες. Φροντίστε να είναι καθαρά δοχεία, κατά προτίμηση κεραμικά, από ένα κεσέ γιαούρτι για παράδειγμα. Το πλαστικό μπορεί να λιώσει από τη ζέστη. Βάλτε δροσερό νερό και τοποθετήστε το σε σκιερό και ασφαλές μέρος, και ανανεώστε το νερό όσο πιο συχνά μπορείτε. Πριν βάλετε φρέσκο νερό, καθαρίστε το μπολ από τυχόν σκουπίδια ή πεσμένα φύλλα.
2. Φτιάξτε αυτοσχέδια σπιτάκια. Με βασικά υλικά τα χαρτόκουτα, αλλά και ξύλα, υλικά που δεν τραβούν πολύ τον ήλιο, τοποθετήστε σε σκιερά σημεία αυτοσχέδια σπιτάκια για να μπορούν να προστατευθούν τα ζώα από το καυτό οδόστρωμα. Ακόμη και να φτιάξετε μια βάση με ξύλινες τάβλες και χαρτόνια, θα είναι επίσης ωφέλιμα, αφού στόχος είναι να κάθονται κάπου που δεν θα κινδυνεύουν από την πολλή ζέστη. Σε αυτό μπορείτε να συνεργαστείτε και με άλλους γείτονες που θέλουν και οι ίδιοι να βοηθήσουν τα αδέσποτα ή με μέλη των φιλοζωικών.
3. Φιλοξενήστε όσα ζώα μπορείτε. Στο σπίτι σας, σε μια αυλή, μια αποθήκη, στον κήπο σας, στο κατάστημά σας, είναι πολύ προτιμότερο ένα αδέσποτο να περάσει κάποιες από αυτές τις δύσκολες μέρες παρά στο δρόμο. Υπάρχουν μάλιστα κάποια ζώα που έχουν περισσότερη ανάγκη από άλλα, όπως τα ηλικιωμένα, για παράδειγμα. Δώστε τους μια γωνίτσα. Και ποιος ξέρει; Ίσως αποφασίσετε να κάνετε στο φιλοξενούμενο ζωάκι και στον εαυτό σας ένα μεγάλο δώρο. Την υιοθεσία του.
Bonus tip για τις μέλισσες και τα πτηνά: Εκτός από τους σκύλους και τις γάτες, υπάρχουν και οι μέλισσες που κάνουν ταξίδια μέσα στον ήλιο, αλλά και τα πτηνά. Η Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής δείχνει τον τρόπο να αφήνουμε ποτίστρες για να πίνουν νερό οι μέλισσες. Σίγουρα θα περάσουν και τα πουλάκια από εκεί για να δροσιστούν.
H ANIMA έχει δώσει αρκετές φορές συμβουλές για τα πτηνά, αλλά και διάφορα άγρια ζώα όπως οι σκαντζόχοιροι. Τα συναντάμε κυρίως εκτός πόλεων και η οργάνωση μάς συστήνει να βάζουμε ποτίστρες για να τα βοηθήσουμε τις μέρες με καύσωνα.
Αν είστε ”αρχάριος” και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε και τι να κάνετε, επικοινωνήστε με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σας. Οι άνθρωποι εκεί θα σας πουν τι ανάγκες υπάρχουν και τι συγκεκριμένες κινήσεις μπορείτε να κάνετε. Σίγουρα ένα ή και παραπάνω χέρια θα τους φανούν χρήσιμα σε τέτοιες κρίσιμες και δύσκολες για όλους μας μέρες.