string(0) ""

7 συμβουλές για όσους θέλουν να υιοθετήσουν μια τυφλή γάτα

Μυρτώ Τζώρτζου

03/08/2023

Photo: Shutterstock

Aν θέλετε να υιοθετήσετε μια γατούλα που είναι τυφλή, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε ποτέ.

Τα ζωάκια που έχουν κάποιο πρόβλημα, όπως τα τυφλά, τα κουφά, τα τρίποδα και άλλα, δείχνουν απίστευτη αγάπη και ευγνωμοσύνη σε αυτόν που θα τους προσφέρει μια γωνίτσα στο σπίτι του.
Δυστυχώς όμως αυτά τα ζώα είναι και τα τελευταία που υιοθετούνται σε ένα καταφύγιο καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν μαζί τους. Μεγάλο λάθος. Και οι γατούλες αλλά και όλα τα άλλα εγκλιματίζονται σε οποιοδήποτε χώρο, κινούνται με μεγάλη άνεση και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Επίσης όσον αφορά τις τυφλές γατούλες, αυτές κάνουν κανονικά στην άμμο την ανάγκη τους, όπως και οι υπόλοιπες γάτες, και γενικά ζουν μια κανονική ζωή.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που λόγω πάθησης κάποιες οικόσιτες γάτες χάνουν την όρασή τους. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε και να τις βοηθήσουμε να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα στη ζωή τους. Και να τις κάνουμε να νιώσουν άνετα και χωρίς καθόλου στρες.
Αν λοιπόν έχετε μια γατούλα που έχασε ή χάνει την όρασή της ή αν θέλετε να υιοθετήσετε μια τυφλή, σας έχουμε μερικές συμβουλές ώστε να ζήσετε μια υπέροχη ζωή μαζί της. Και να είστε σίγουροι ότι θα τη ζήσετε.

1. Βοηθήστε τη να προσανατολιστεί με τις άλλες αισθήσεις της

Τα ζώα που δεν βλέπουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, χρησιμοποιούν περισσότερο τις άλλες τους αισθήσεις στην καθημερινή τους ζωή. Ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή είναι πιο έντονες για να αναπληρώσουν το κενό της όρασης. Οπότε εσείς μπορείτε να μάθετε πράγματα στη γατούλα σας με βάση αυτές τις αισθήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, με τη χρήση κάποιας λιχουδιάς που με αυτή αρχικά θα την οδηγήσετε στα μπολάκια της ή στην αμμολεκάνη ώστε να μάθει πού βρίσκονται.

Να ξέρετε βέβαια ότι μέχρι να μάθει το σπίτι θα χτυπάει πάνω στα έπιπλα. Μην απογοητευτείτε. Είναι απολύτως φυσικό. Μετακινήστε κάποια πράγματα ή έπιπλα που ενδέχεται να έχουν αιχμηρές γωνίες και θα δείτε ότι σε λίγο καιρό θα πηγαινοέρχεται και θα τρέχει μέσα στο σπίτι χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης καλό θα είναι, έστω στην αρχή, να έχετε κλειστό το καπάκι της τουαλέτας, την πόρτα του πλυντηρίου και ό,τι άλλο θα μπορούσε να γίνει παγίδα για αυτή.

2. Ναι, μπορείτε να μετακινείτε τα έπιπλα

Κάποιοι συμβουλεύουν αυτούς που ζουν με τυφλό ζώο να μη μετακινούν και να μην αλλάζουν τις θέσεις των επίπλων τους. Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση Blind Cat Rescue & Sanctuary αυτό δεν ισχύει. Οι τυφλές γάτες μπορούν να καταλάβουν την αλλαγή και να κινούνται όπως πριν. Αρκεί βέβαια να μη γίνονται όλες τις ώρες αλλαγές. Αυτά όμως που καλό θα είναι να έχετε σε συγκεκριμένη θέση είναι την αμμολεκάνη τους και τα μπολάκια του νερού και φαγητού τους. Ώστε να μην αναγκαστούν να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Αυτός θα είναι λόγος στρες.

3. Τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο είναι τα καλύτερα

Μπορεί να μη βλέπουν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζουν κανονικά όπως και οι άλλες γάτες. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που οξύνουν την ακοή και την όσφρησή τους. Είναι τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο και κάποια άλλα που έχουν κάποια μυρωδιά. Δώστε της τέτοια παιχνιδάκια-ακόμα και κάτι που θα φτιάξετε οι ίδιοι από χαρτί και θα κάνει θόρυβο- και θα την κάνετε ευτυχισμένη.

4. Κάντε τη να καταλάβει ότι έρχεστε στο σπίτι

Όταν έρχεστε από έξω στο σπίτι, δώστε στη γατούλα σας να καταλάβει ότι επιστρέψατε με το να τη χαϊδέψετε και να της μιλήσετε γλυκά. Μην μπείτε μέσα, περάσετε δίπλα της και την αγνοήσετε.

5. Να είστε συμπονετικοί και να έχετε υπομονή

Αν η γάτα σας χάνει την όρασή της, θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής στη νέα της ζωή. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπομονή και να ασχολείστε μαζί της. Να της συμπαρασταθείτε και να τη βοηθήσετε. Μπορεί στην αρχή να γίνει λίγο επιθετική και δύσκολη, όμως είναι απολύτως λογικό. Μπείτε για λίγο στη θέση της. Τέλος θα πρέπει να της μιλάτε όταν είναι να φύγετε από το σπίτι και όταν επιστρέφετε, όπως είπαμε πιο πάνω, για να νιώσει ότι είστε δίπλα της.

6. Ασφαλίστε τα μπαλκόνια σας

Αυτή είναι μια συμβουλή που αφορά όλα τα ζώα γενικά. Γιατί όλα μπορούν να πέσουν κάτω. Ακόμα και αν δεν έχουν δείξει τάσεις φυγής. Πόσο λοιπόν περισσότερο μια τυφλή γατούλα. Η λύση είναι μία: δίχτυ καλής ποιότητας σε όλη τη βεράντα. Ακόμα και οι καλαμωτές, που πολλοί αναφέρουν, δεν είναι εντελώς ασφαλείς. Έχουν σκαρφαλώσει ζώα σε αυτές και έχουν πέσει κάτω.

7. Μην της βάλετε κουδουνάκι

Πολλοί για να ακούνε ανά πάσα στιγμή πού είναι τα ζώα τους βάζουν σε αυτά περιλαίμιο με κουδουνάκι. Μην το κάνετε γιατί έτσι σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας. Το να έχει το ζώο ένα κουδούνι στο λαιμό του νύχτα μέρα είναι κάτι που θα το στρεσάρει πολύ και θα το εκνευρίσει. Και θα κάνει προσπάθειες να απαλλαγεί από αυτό.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους