string(0) ""

Αυτά είναι τα δύο πιο συχνά διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα στις γάτες

Μυρτώ Τζώρτζου

06/10/2023

Photo: Shutterstock

Όπως έχει αποδειχτεί, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει αρκετά κοινά με εμάς. Όπως λοιπόν και εμείς, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις όπως άγχος και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το 2021, το 5% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχει από κατάθλιψη.

Αλλά τι γίνεται με τις γάτες; Μπορούν τα αιλουροειδή μέλη της οικογένειάς μας να υποφέρουν από θέματα ψυχικής υγείας;

Ενώ οι σκύλοι είναι συνήθως πιο εκφραστικοί όσον αφορά τις διαθέσεις τους, οι γάτες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να “διαβαστούν”. Ένας σκύλος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να αρνηθεί να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι. Αλλά τι συμπεριφορές μπορείτε να περιμένετε από τον αιλουροειδή φίλο σας; Υποφέρουν οι γάτες από κατάθλιψη και άγχος;

Μπορούν οι γάτες να έχουν ψυχικές διαταραχές;

Στο βιβλίο της “Animal Madness” (Τρέλα των ζώων) του 2014, η επιστήμονας Laurel Braitman γράφει: “Δεν υπάρχει κλάδος της κτηνιατρικής επιστήμης, της ηθολογίας (η επιστήμη της συμπεριφοράς των ζώων), της νευροεπιστήμης ή της οικολογίας της άγριας ζωής που να είναι αφιερωμένος στη διερεύνηση του κατά πόσον τα ζώα μπορούν να είναι ψυχικά άρρωστα”.

Αν και δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μυαλό της γάτας μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τυπική συμπεριφορά της για να μετρήσουμε ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητά της που μπορεί να σημάνουν συναγερμό.

Δύο συχνά διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα στις γάτες είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή – OCD – και το άγχος της γάτας. Σε περιπτώσεις ΙΨΔ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας περιποιείται υπερβολικά το ίδιο σημείο του σώματός της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, πρήξιμο, ερεθισμό του δέρματος, ακόμη και απώλεια τριχών. Ωστόσο, η υπερβολική περιποίηση είναι επίσης σύμπτωμα άγχους, αν και το άγχος συχνά συνοδεύεται και από άλλες συμπεριφορές που προκαλούν ανησυχία, όπως μειωμένη όρεξη, αδιάκοπη γκρίνια, ακόμη και έκκριση σάλιων.

Οι λεπτομέρειες είναι λίγες σχετικά με το πόσες ακριβώς γάτες υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά το γεγονός παραμένει ότι το αγαπημένο αιλουροειδές σας μπορεί να επηρεαστεί από ΙΨΔ, άγχος αλλά και κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι οι γάτες μπορεί να έχουν ακόμη και αυτισμό.

Τι προκαλεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας στις γάτες;

Πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας στους ανθρώπους είναι κληρονομικά. Σε αντίθεση με εμάς, οι γάτες δεν αναπτύσσουν ψυχικές διαταραχές λόγω γενετικής προδιάθεσης. Αντίθετα, μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω τραυματικών εξωτερικών θεμάτων.

Οι αλλαγές, για παράδειγμα, στο σπίτι, όπως η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, η νέα προσθήκη (υιοθετώντας ένα νέο κατοικίδιο, η γέννηση ενός παιδιού ή ένας νέος συγκάτοικος), η επανένταξή της, ακόμη και η διαταραχή της καθημερινής της ρουτίνας, μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας μιας γάτας.

Ατυχήματα, ασθένειες, τοξικές ουσίες ή μολυσματικές ασθένειες μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα συμπτώματα της γάτας σας, οπότε είναι πάντα καλή ιδέα να μιλάτε με τον κτηνίατρό σας για τις αλλαγές στη συμπεριφορά της.

Ακολουθούν μερικά συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχετε όσον αφορά την ψυχική υγεία της γάτας σας.

Αλλαγές στη γλώσσα του σώματος

Αν η γατούλα σας συνήθως τριγυρνάει στο σπίτι σαν να της ανήκει, αλλά ξαφνικά περνάει όλο το χρόνο της κάτω από το κρεβάτι σας, αυτό είναι λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αλλαγές στη γλώσσα του σώματος τόσο σοβαρές. Κοιτάξτε επίσης τον τρόπο που η γάτα σας έχει τα αυτιά και την ουρά της. Οι περισσότερες γάτες τείνουν να ανοίγουν τα αυτιά τους και να βάζουν την ουρά τους ανάμεσα στα πόδια τους όταν νιώθουν άγχος.

Ασυνήθιστες φωνές

Η γάτα σας αρχίζει να νιαουρίζει ξαφνικά; Αν μια ήρεμη γάτα αρχίζει να νιαουρίζει και να κάνει θόρυβο όλες τις ώρες της νύχτας, να ξέρετε ότι δεν προσπαθεί να σας ενοχλήσει. Προσπαθεί να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Για αυτό συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Αλλαγές στην όρεξη

Ενώ μερικές γάτες είναι αχόρταγες, άλλες δεν τρώνε και τόσο πολύ. Εάν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στην όρεξη της γάτας σας, είναι καιρός να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. Μπορεί η γάτα σας να παραλείπει το δείπνο επειδή πονάει το δόντι της, αλλά μπορεί επίσης να πάσχει από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Καταστροφικές συμπεριφορές

Αν η γάτα σας γρατζουνάει τα πόδια σας, σκίζει τα μπράτσα του καναπέ σας ή αρχίζει να ουρεί ή/και να αφοδεύει έξω από το κουτί της άμμου, αυτό είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι λοιμώξεις των νεφρών δεν είναι ασυνήθιστες στις γάτες, οπότε είναι πάντα μια καλή ιδέα να κάνετε μερικές εξετάσεις για να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.

Πώς να διατηρήσετε τη γάτα σας πνευματικά υγιή

Παρόλο που ορισμένα γεγονότα της ζωής είναι εκτός του ελέγχου μας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να διατηρήσουμε τις γάτες μας όσο το δυνατόν πιο υγιείς ψυχικά. Ακριβώς όπως και οι σκύλοι, οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από πλήξη και συχνά γίνονται καταστροφικές όταν έχουν πολλή ενέργεια και λίγα πράγματα να κάνουν.

Ένα πολύ καλό ονυχοδρόμιο, άφθονος χρόνος με τα αγαπημένα ανθρώπινα μέλη της οικογένειάς της και μια ποικιλία από ελκυστικά παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν στη γατούλα σας την απαραίτητη πνευματική διέγερση.

Η διατροφή επίσης παίζει ρόλο στην ψυχική υγεία της γάτας σας. Οι τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρέχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μείωσης της νοητικής ικανότητας όσο γερνάει.

Η ψυχική και σωματική υγεία της γάτας σας είναι τα πάντα για εσάς, γι’ αυτό συνιστούμε μια προσεκτική προσέγγιση. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην όρεξη, τη συμπεριφορά ή την εμφάνισή της, δεν είναι κακή ιδέα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Πώς να παραμείνει η γάτα σας ήρεμη και χωρίς άγχος με καλεσμένους στο σπίτι

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων