string(0) ""

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας σάς έχει θυμώσει

Κωνσταντίνα Μάλλιου

20/06/2024

Photo: Shutterstock

Οι γάτες είναι πολύπλοκα και απρόβλεπτα πλάσματα.

Τη μία στιγμή μπορεί να θέλουν αγκαλιές και χάδια και την άλλη στιγμή να βγάζουν νύχια και να σηκώνουν τη ράχη τους εκνευρισμένες. Μπορεί να μην κάνατε κάτι κακό εσείς, απλά μπορεί να έχουν και αυτές μια κακή μέρα.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι οι γάτες βιώνουν διάφορα συναισθήματα, όπως χαρά, πόνο, λύπη και θυμό, και έχουν διάφορους τρόπους να τα εκφράζουν. Αν είστε γατογονιός και αναρωτιέστε πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας έχει εκνευριστεί μαζί σας, μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε τα σημάδια παρακάτω σε αυτό το άρθρο.

Παρατηρήστε το γατόνι σας και τη συμπεριφορά του και προσπαθήστε να καταλάβετε τι κάνετε και το νευριάζετε.

Γρατζουνάει τα έπιπλά σας

Εννοείται πως έχει το καλύτερο ονυχοδρόμιο που υπάρχει, αλλά αυτή προτιμάει να σας κοιτάξει βαθιά μέσα στα μάτια και να λιμάρει τα νύχια της πάνω στον καινούργιο σας καναπέ. Πριν πάθετε εγκεφαλικό, σκεφτείτε αν η γάτα σας έχει μάθει όντως να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιό της ή αν το κάνει για να σας εκδικηθεί για κάτι που της κάνατε και πιθανώς να μην έχετε αντιληφθεί.

left arrow
right arrow

Σας παρακολουθεί από μακριά

Στις γάτες αρέσει η μοναξιά. Όπως επίσης τους αρέσει να παρακολουθούν τον κόσμο από ψηλά και μακριά – εξάλλου είναι κάτι που έχει περάσει στο DNA τους ως εξαιρετικοί κυνηγοί που είναι. Αν, λοιπόν, η γάτα σας ξαφνικά δεν σας πλησιάζει όσο και να την φωνάζετε να έρθει κοντά σας, αν δεν έχει όρεξη να έρθει να αρπάξει το παιχνίδι που της κουνάτε και αν είναι απόμακρη και δεν θέλει τα χάδια σας, τότε υπάρχει πιθανότητα να σας έχει θυμώσει. Μην την πιέσετε. Θα σας πλησιάσει όταν είναι ξανά έτοιμη.

Σας γρυλίζει

Είναι ο γνωστός συριγμός της γάτας ή το γνωστό “κχου”. Σίγουρα κάπου έχετε ακούσει αυτό τον ήχο. Μπορεί σε γατούλες που τσακώνονται, μπορεί όταν προσπαθείτε να χαϊδέψετε το δικό σας γατόνι αλλά αυτό δεν έχει μάλλον την όρεξή σας και προσπαθεί να σας απωθήσει. Αφήστε τη γάτα σας να ηρεμήσει. Μπορείτε να της δώσετε κάποια λιχουδιά για να την δελεάσετε αν θέλετε. Σε καμία περίπτωση όμως μην προσπαθήσετε να την χαϊδέψετε και να την αναγκάσετε να “υπομείνει” την αγκαλιά και τα χάδια σας, γιατί μπορεί να βρεθείτε με μια ολοκαίνουργια γρατζουνιά στο χέρι.

Σας ρίχνει το πιο δολοφονικό της βλέμμα

Αν είστε κηδεμόνας γάτας, σίγουρα καταλάβατε πολύ καλά για ποιο βλέμμα μιλάμε. Οι γάτες έχουν πολύ εκφραστικά μάτια και αν ενοχληθούν με κάτι θα το δείξουν σίγουρα. Ο λόγος του θυμού τους μπορεί να είναι απλός, γιατί για παράδειγμα αργήσατε 5 λεπτά να της σερβίρετε το φαγητό της, μπορεί να είναι πιο σύνθετος, μπορεί απλά να την εκνευρίζεται και που αναπνέετε ενώ εκείνη θέλει απόλυτη ησυχία. Μπορεί να μην βγάλετε άκρη εύκολα, οπότε αφήστε την ήσυχη.

Ξαφνικά “φουσκώνει”

Μια χαρακτηριστική στάση θυμού είναι αυτή που η γάτα σας κυρτώνει την πλάτη της και φουσκώνει το τρίχωμά της, με τρόπο που φαίνεται διπλάσια. Το κάνει για να μοιάζει μεγαλύτερη και τρομακτικότερη, αλλά και να σας προειδοποιήσει ότι δεν ανέχεται πολλά πολλά. Αφήστε την στην ησυχία της για λίγη ώρα. Όταν θελήσει θα έρθει κοντά σας για χάδια και φιλιά.

Σας δαγκώνει όταν την χαϊδεύετε

Αν και υπάρχει περίπτωση να το κάνει για παιχνίδι, μερικές φορές η γάτα σας μπορεί σας δαγκώσει όταν την χαϊδεύετε γιατί μπούχτισε και δεν θέλει άλλα χάδια. Είναι σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης και καλό είναι να απομακρυνθείτε λίγο από αυτή για να ηρεμήσει.

Γουργουρίζει

Ποιος είπε ότι μια γάτα γουργουρίζει μόνο από χαρά και ευχαρίστηση; Πολλές φορές οι γάτες γουργουρίζουν από εκνευρισμό, άγχος, φόβο ή ακόμα και επειδή πονάνε. Δώστε σημασία στην γλώσσα του σώματός της γιατί μπορεί να σας πει πολλά. Αν για παράδειγμα, η γάτα σας γουργούρίζει και ταυτόχρονα έχει τα αυτιά της τραβηγμένα προς τα πίσω, η ουρά της είναι χαμηλωμένη και την κουνάει γρήγορα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι θυμωμένη.

Συνοψίζοντας

Οι γάτες είναι μυστήρια πλάσματα. Όσο και να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις συμπεριφορές τους, πάντα θα βρουν κάτι να μας εκπλήξουν. Βέβαια, όταν μένεις στο ίδιο σπίτι μαζί τους μπορείς να μάθεις να τις παρατηρείς και να μάθεις τι σκέφτονται και τι νιώθουν. Αν, λοιπόν, είστε κι εσείς γατογονιός, μάθετε να ερμηνεύετε τα σημάδια για να μπορείτε να καταλαβαίνετε πότε το γατάκι σας είναι χαρούμενο, πότε είναι λυπημένο, πότε είναι αγχωμένο και πότε είναι εκνευρισμένο.

Σχετικά άρθρα

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας