string(0) ""

Αυτά είναι τα σημεία-παγίδες σε ένα σπίτι για την γάτα

Κωνσταντίνα Μάλλιου

02/09/2023

Photo: Shutterstock

Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ περίεργα πλάσματα.

Θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα, από ένα καινούργιο διακοσμητικό στο τραπεζάκι του σαλονιού, μέχρι και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ που μόλις βάλατε στο ψυγείο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα χνουδωτά αιλουροειδή δεν περιορίζονται εύκολα, οπότε ό,τι και να κάνετε, όσες πόρτες και να κλείσετε, όσα εμπόδια και να βάλετε, θα βρουν τον τρόπο, έστω και μια μικρή τρυπούλα για να χωθούν.

Σίγουρα, είτε πρόκειται για προσωπική σας εμπειρία είτε για κάποιο βίντεο που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, έχετε δει μια γάτα να πηδάει πάνω στα έπιπλα, στις ντουλάπες και στα παράθυρα και μετά πέφτει βγάζοντας ένα νιαούρισμα που σε κάνει να πονάς, χωρίς ευτυχώς να πάθει τίποτα στο τέλος– είναι και εφτάψυχες μην ξεχνάτε. Μπορεί να έχετε γελάσει και να το έχετε θεωρήσει αρκετά αστείο, αφού σιγουρευτήκατε ότι είναι καλά.

Ωστόσο, αρκεί μόνο μια στιγμή για να γίνει το κακό. Οι γάτες και ιδίως τα μικρά γατάκια, δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου οπότε θα προσπαθήσουν να σκαρφαλώσουν οπουδήποτε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

Ποια όμως είναι αυτά τα επικίνδυνα σημεία για την γάτα σας;

Παράθυρα

Το πιο επικίνδυνο σημείο του σπιτιού είναι τα παράθυρα σε ανάκληση. Και αυτό γιατί αν η γάτα σας προσπαθήσει να πηδήξει πάνω στο παράθυρο, υπάρχει περίπτωση να «κολλήσει», να μη μπορεί να βγει και να τραυματιστεί, ίσως και θανάσιμα. Μην αφήνετε τα παράθυρα σε ανάκληση όταν δεν είστε σπίτι και δεν μπορείτε να ελέγχετε αυτό το όλο περιέργεια κατοικίδιό σας. Αν πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε ανάκληση, φροντίστε να εξοπλιστείτε με ειδική προστασία για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κουζίνα

Ξέρετε πόσο αγαπούν το φαγητό και ότι θα κάνουν τα πάντα για να «τσιμπήσουν» ένα κομματάκι από αυτό το λαχταριστό και μυρωδάτο κοτόπουλο ή ψάρι ή οτιδήποτε άλλο μαγειρεύετε. Ωστόσο, τα μάτια της κουζίνας και ο φούρνος μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνα σημεία του σπιτιού, ειδικά όταν βρίσκονται σε λειτουργία και είναι ζεστά. Ακόμα όμως και χλιαρά να είναι, υπάρχει ο κίνδυνος εγκαυμάτων και σίγουρα δεν θέλετε να δείτε την γατούλα σας να σφαδάζει από τον πόνο. Προσπαθήστε, όσο αυτό είναι εφικτό, η γάτα σας να μην πλησιάζει την κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε. Όταν τελειώσετε με το μαγείρεμα στα μάτια της κουζίνας, τοποθετήστε κατσαρόλες με νερό για να εξασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν θα ανέβει εκεί πάνω και τραυματιστεί. Επίσης, επειδή στις γάτες αρέσει η ζέστη και ίσως τις τραβήξει ένας χλιαρός φούρνος και θέλουν να αράξουν εκεί μέσα για λίγο, πρέπει να βεβαιώνεστε ότι είναι πάντα κλειστός ή δεν έχει κρυφτεί μέσα το ζωηρό σας φιλαράκι καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Μπάνιο

Δύο είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο μπάνιο. Ο πρώτος είναι η λεκάνη της τουαλέτας και ο δεύτερος είναι τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά που ίσως φυλάσσετε σε αυτό το δωμάτιο. Όσον αφορά τον πρώτο κίνδυνο, μερικές γάτες μπορεί να θελήσουν να πιουν νερό από τη λεκάνη, ή απλά να είναι περίεργες, και έτσι με ένα στραβοπάτημα ή μια λάθος κίνηση, μπορεί να βρεθούν εκεί μέσα με κίνδυνο να πνιγούν αν δεν μπορέσουν να βγουν μόνες τους ή αν δεν τις σώσει κάποιος έγκαιρα. Φροντίστε να έχετε πάντα κατεβασμένο το καπάκι ή κλειστή την πόρτα του μπάνιου, τόσο για το δικό της όσο και το δικό σας καλό. Όσον αφορά τον δεύτερο κίνδυνο, μπορεί κάποιες γάτες να προσελκύονται από τη μυρωδιά των απορρυπαντικών οπότε έχοντας μεγάλη περιέργεια, τα επεξεργάζονται και ορισμένες μπορεί ακόμα και να τα φάνε. Καλό θα ήταν να αποθηκεύσετε τα απορρυπαντικά σας σε ένα ψηλό ντουλάπι που να κλείνει καλά για να αποφύγετε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Τελευταίες σκέψεις

Ίσως τελικά για αυτό να βγήκε η παροιμία «η περιέργεια σκότωσε την γάτα», όμως δεν θέλουμε ποτέ να ζήσουμε μια τόσο στενάχωρη και αγχωτική κατάσταση. Να θυμάστε ότι αυτά τα μαλλιαρά αιλουροειδή είναι αρκετά περίεργα οπότε θα προσπαθήσουν να πάνε παντού και να περάσουν από κάθε πέρασμα, όσο στενό και να είναι. Πρέπει να είστε αρκετά πιο προσεκτικοί αν έχετε μια γάτα για κατοικίδιο. Είναι σαν παιδάκια 2 χρονών, δεν καταλάβουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να αποβούν και μοιραίοι.

Σχετικά άρθρα

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Σπέτσες: Τουρίστρια έπεσε στη θάλασσα για να σώσει γατάκι που πνιγόταν

Πώς να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό