string(0) ""

Αυτή η φυλή γατών έχει το μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης

Στέλλα Πανοπούλου

10/05/2024

Photo: Pexels

Οι άτριχες γάτες Sphynx είναι μια υπέροχη, πανέξυπνη φυλή γατών, με αυξανόμενη δημοτικότητα και καλή φήμη. Είναι σπάνιες και ιδιαίτερες γάτες που χαίρουν θαυμασμού, με την αρχαιοπρεπή εμφάνισή τους που τις κάνει να θυμίζουν Αιγυπτιακές θεότητες.

Δυστυχώς, όμως, για τους λάτρεις της φυλής αυτής, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το προσδόκιμο επιβίωσής τους είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό που έχουν γάτες άλλων φυλών.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πόσα χρόνια κατά μέσο όρο μένει να ζήσουν οι οικόσιτες γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογα με την τωρινή ηλικία τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι Burmese και οι γάτες Βιρμανίας έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης, με τα γατάκια στο πρώτο έτος της ηλικίας τους να υπολογίζεται ότι θα ζήσουν περίπου ακόμα 14,4 χρόνια. Όπως είναι αναμενόμενο, το προσδόκιμο αυτό μειώνεται όσο οι γάτες μεγαλώνουν σε ηλικία.

Η ερευνητική ομάδα είπε ότι τα νούμερα αυτά είναι σημαντικά διότι ρίχνουν φως στο μέλλον. “Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε ένα επίπεδο στατιστικής βεβαιότητας, εκεί που προηγουμένως υπήρχαν μόνο εικασίες,” είπε ο Δρ. Dan O’Neill, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Βασιλικό Κολλέγιο Κτηνιατρικής.

Αυτό, προσέθεσε, μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για τους πιθανούς κηδεμόνες, τα καταφύγια επαναστέγασης και τους κτηνιάτρους, και επίσης μπορεί να βοηθήσει αυτούς που ζυγίζουν τα οφέλη επίπονων και ακριβών ιατρικών πράξεων για τη γάτα τους.

Γράφοντας στο Περιοδικό Κτηνιατρικής και Χειρουργικής Γατών, ερευνητές από το Βασιλικό Κολλέγιο Κτηνιατρικής και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Chung Hsing στην Ταϊβάν, αποκάλυψαν ότι χρησιμοποίησαν δεδομένα από 7936 γάτες εγγεγραμμένες στα κτηνιατρικά μητρώα του Ηνωμένου Βασιλείου που πέθαναν μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου του 2019 και τις 31ης Μαρτίου του 2021 με σκοπό να υπολογίσουν τον μέσο όρο ζωής που απομένει σε κάθε γάτα για κάθε έτος της ζωής της.

Γενικά, ο μέσος όρος εναπομείνουσας ζωής που υπολογίζεται για τις γάτες είναι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους τα 11,7 έτη, με την τιμή να είναι μεγαλύτερη – 12,5 έτη – για τις θηλυκές και χαμηλότερη – 11,2 έτη – για τις αρσενικές.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι ημίαιμες γάτες (που απαρτίζουν το 88% του συνόλου) έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από τις καθαρόαιμες, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία. Οι πρώτες έχουν μέσο όρο εναπομείνουσας ζωής στα 11,9 χρόνια τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ενώ οι τελευταίες έχουν 10,4.

left arrow
right arrow

Ο Δρ. O’Neill είπε ότι οι διαφορές αυτής της τάξης θεωρούνται τεράστιες. “Αν η προτεραιότητα κάποιου είναι ότι θέλει μια γάτα που θα αντιστέκεται στον θάνατο για όσο περισσότερο γίνεται, κατά μέσο όρο, τώρα έχουμε τις αποδείξεις για να πούμε [να πάρει] θηλυκή κι ημίαιμη,” είπε.

Όσον αφορά συγκεκριμένες φυλές με τουλάχιστον 15 καταγεγραμμένους θανάτους, οι σιαμέζες έχουν προσδόκιμο εναπομείνουσας ζωής κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους για άλλα 11,7 χρόνια, ενώ οι γάτες της Βεγγάλης για άλλα 8,5 χρόνια. Η ομάδα προσέθεσε ότι το μικρό προσδόκιμο επιβίωσης για τις γάτες Sphynx μπορεί να συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες.

Ακόμα, η ερευνητική ομάδα προσέθεσε ότι οι αστείρωτες γάτες έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης, αν και αυτό το εύρημα οφείλεται πιθανότατα στο ότι είναι πιο πιθανό να στειρωθούν καθώς μεγαλώνουν, ενώ οι γάτες με βάρος που βρίσκεται εντός του μέσου όρου έχουν υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης από αυτές που έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο βάρος.

Τέλος, ο O’Neill υποστήριξε ότι τα δεδομένα αυτά δίνουν στους γατόφιλους ένα εργαλείο για να κατανοήσουν και να προβλέψουν το προσδόκιμο επιβίωσης των γατών τους. “Ουσιαστικά τώρα αυτό δίνει τη δύναμη στο κοινό,” είπε.

Σχετικά άρθρα

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο

Γιατί κρύβεται η γάτα σας