string(0) ""

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σας δώσει σημασία η γάτα σας

Μυρτώ Τζώρτζου

27/07/2025

Photo: Shutterstock

Μιλάτε στη γάτα σας και δεν σας δίνει καμία σημασία. Στο σπίτι δεν υπάρχει άλλος και εσείς θέλετε κάποιον να ”τα πείτε”. Κουλουριασμένη, δεν καταλαβαίνει γιατί την ενοχλείτε. Δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποιος τρόπος επικοινωνίας. Αλλά ποιος;

Με τους σκύλους τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ό,τι με τις γάτες καθώς είναι γνωστό ότι μας κοιτάνε στο πρόσωπο και δίνουν σημασία σε φωνητικά ερεθίσματα ως τρόπο αλληλεπίδρασης με εμάς. Αλλά τι γίνεται με τις γάτες που είναι λιγάκι σνομπ και κάποιες φορές απόμακρες;

Νέα σημαντική έρευνα με ενδιαφέροντα ευρήματα

Η εξημέρωση των γατών και των σκύλων είχε ως αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να περνούν περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους παρά με τα υπόλοιπα ζώα του είδους τους. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους καλύτερους και φυσικά κατάλληλους τρόπους που μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Μια πρόσφατη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας “Université Paris Nanterre LECC (Laboratory of Compared Ethology and Cognition)” το 2023 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Animals, έριξε φως στο μυστήριο της επικοινωνίας αυτών των μικρών υπέροχων αιλουροειδών.

Η έρευνα αυτή παρατήρησε την ευαισθησία των γατών στα ανθρώπινα ερεθίσματα, διερευνώντας αν η όραση ή η ακοή ήταν πιο σημαντική όταν προσπαθούσαν να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους.

Η διαδικασία είχε ως εξής: Στο πείραμα συμμετείχαν 18 γάτες ( 8 θηλυκές, 10 αρσενικές). Οι 8 μάλιστα από αυτές είχαν ζήσει στο παρελθόν σε cat cafe. Οι ερευνητές δοκίμασαν τέσσερις διαφορετικούς τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή τους. Χρησιμοποιώντας οπτικά ερεθίσματα (έτειναν, για παράδειγμα, το χέρι τους), χρησιμοποιώντας φωνητικά ερεθίσματα (μιλώντας τους μόνο), χρησιμοποιώντας και τα δύο πιο πάνω, ή χωρίς να χρησιμοποιήσουν κανέναν τρόπο, ούτε φωνητικό ούτε οπτικό. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Πώς θα σας δώσει η γάτα σας σημασία

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Γαλλίδα βιολόγος και εθολόγος Charlotte de Mouzon. Οι γάτες λοιπόν ανταποκρίθηκαν πιο εύκολα και πιο γρήγορα όταν η Mouzon τους μίλησε και ταυτόχρονα έκανε και μια χειρονομία σαν χαιρετισμό: ”Πίστευα ότι οι γάτες που είχαν ζήσει στο cat cafe θα ανταποκρίνονταν καλύτερα σε φωνητικά ερεθίσματα, επειδή τα γατιά τείνουν να αγαπάνε τις ιδιαίτερες φωνές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τις προσεγγίσουν. (Αγαπούν ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι τούς μιλούν με παιδική φωνή.) Το γεγονός ότι ανταποκρίνονται σε ένα σήμα, σε συνδυασμό με τη φωνή που αναγνωρίζουν, δείχνει ότι είναι πιο δεκτικές σε αυτόν τον τρόπο.”

Η Mouzon ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με τα ευρήματα αναφέροντας χαρακτηριστικά στο Gizmodo: ”Στην πραγματικότητα οι γάτες αλληλεπιδρούσαν σημαντικά πιο γρήγορα σε οπτική και φωνητική επικοινωνία ταυτόχρονα. Εμφανίζουν, με άλλα λόγια, μια ευαισθησία σε αυτό, οπότε είναι πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε χειρονομίες και στη γλώσσα του σώματος σε σύγκριση με την επικοινωνία με τους άλλους τρόπους που αναφέραμε πιο πάνω”, συμπληρώνοντας: ”Αυτό επίσης που είδαμε ήταν ότι οι γάτες που έχουν κηδεμόνα ανταποκρίνονται απίστευτα και πολύ πιο άνετα σε αυτόν τον συνδυασμό φωνής και κίνησης. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο να έχεις τα αποτελέσματα που περιμένεις. Αλλά μερικές φορές είναι ωραίο να έχεις αποτελέσματα που δεν περιμένεις, γιατί σε κάνει να σκεφτείς και να διαμορφώσεις νέες υποθέσεις που θα σε οδηγήσουν να μάθεις τι συμβαίνει πραγματικά”.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γάτες έδειχναν με διάφορους τρόπους την ουρά τους περισσότερο όταν οι ερευνητές τις αγνοούσαν. Η κίνηση της ουράς στις γάτες μπορεί να είναι ένδειξη άγχους ή ερεθισμού. Έτσι, να ξέρετε, ότι δεν τους αρέσει όταν τις αγνοείτε.

left arrow
right arrow

Οπότε τι κάνουμε για να μας δώσει σημασία η αδιάφορη γατούλα μας; Συνδυάζουμε οπτικές ενδείξεις, όπως επαφή με τα μάτια και αργό άνοιγμα και κλείσιμο των βλεφάρων, με μια ήρεμη, γλυκιά φωνή καλώντας τη με το όνομά της. Και τότε μπορεί να μας κοιτάξει ή και να μας πλησιάσει. Και ίσως μας πει και καμία λέξη. Αν δεν το κάνει, δεν πειράζει. Τα ”κόλπα”, όπως ξέρουμε, δεν πιάνουν σε όλους.

Σχετικά άρθρα

Η καλή υγεία ξεκινάει από το στόμα- 5 πράγματα που θα προστατέψουν το κατοικίδιό σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δόντια της γάτας σας

Οι σωστές προετοιμασίες που πρέπει να κάνετε για διακοπές χωρίς το κατοικίδιό σας