string(0) ""

Αγκαλιάστε το κατοικίδιό σας κάθε μέρα- Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για να το κάνετε

Μυρτώ Τζώρτζου

09/05/2024

Photo: Shutterstock

Αμέτρητα είναι τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις, συναντήσεις με φίλους, χόμπι. Όλα αυτά δεν μας αφήνουν καθόλου χρόνο για να κάνουμε τίποτα άλλο. Μήπως όμως θα έπρεπε; Αν έχουμε κάποιο κατοικίδιο ζώο στο σπίτι μας, θα πρέπει να του αφιερώνουμε λίγο- ή και πολύ- χρόνο. Εκτός από τις βόλτες του, τα παιχνίδια μαζί του και όλα τα άλλα, θα πρέπει να το παίρνουμε και τεράστιες αγκαλιές.

Η αγκαλιά του σκύλου ή της γατούλας σας είναι απαραίτητη καθώς είναι απίστευτα ευεργετική τόσο για εσάς όσο και για το ζωάκι σας. Δείτε 5 σημαντικούς λόγους που πρέπει να αγκαλιάζετε το κατοικίδιό σας κάθε- μα κάθε- μέρα. Η αγκαλιά κάνει μόνο καλό.

Μπορεί να βελτιώσει τη σωματική σας υγεία

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Σας έχουμε όμως καλά νέα. Οι αγκαλιές και τα χάδια με το ζώο σας συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς σας. Οι έχοντες μάλιστα σκύλο ωφελούνται ακόμα περισσότερο. Και αυτό γιατί οι καθημερινές βόλτες και το περπάτημα μαζί του τους κρατάνε σε φόρμα.

Ωστόσο, ειδικά η αγκαλιά με το ζώο σας συνδέεται με χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, πράγματα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι αγκαλιές μαζί του μπορεί να είναι ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μας από επιβλαβείς μικροοργανισμούς και ασθένειες. Μια μελέτη έδειξε ότι μετά την αγκαλιά με έναν σκύλο, οι άνθρωποι είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του αντισώματος IgA.

Έτσι, την επόμενη φορά που ο σκύλος ή η γάτα σας θα σας πλησιάσει για αγάπες δώστε τους επιπλέον αγκαλιές. Και να είστε ευγνώμονες που βοηθούν στη βελτίωση της συνολικής σωματικής σας υγείας.

Επηρεάζει θετικά τη διάθεσή σας και νιώθετε λιγότερο μοναξιά

Η αγκαλιά μπορεί να μειώσει το άγχος ενός ατόμου (συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού άγχους), το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει κοινωνική υποστήριξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγκαλιά απελευθερώνει τους νευροδιαβιβαστές γνωστούς ως ντοπαμίνη και σεροτονίνη, οι οποίοι εξυπηρετούν πολλές σημαντικές λειτουργίες, μία από τις οποίες είναι η ρύθμιση της διάθεσης. Ομοίως, η αγκαλιά του ζώου σας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να βοηθήσει με την κατάθλιψη, το άγχος και τα συναισθήματα μοναξιάς.

Τα οφέλη δε στην ψυχική υγεία που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα τα βλέπουμε από τα αποτελέσματα της θεραπείας με ζώα θεραπείας και ζώα υπηρεσίας, τα οποία βοηθάνε συνανθρώπους μας με ανάγκη, όπως άρρωστους, ψυχικά ασθενείς, ηλικιωμένους και άλλα. Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων είναι ένας τύπος θεραπείας που επικεντρώνεται στη δύναμη των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-ζώου για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων.

Εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, η αγκαλιά με κάποιο ζώο μπορεί να αυξήσει ακόμα και την εγκεφαλική μας δραστηριότητα. Οι έρευνες έχουν δείξει αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε ανθρώπους που αγκαλιάζουν ή χαϊδεύουν ένα ζώο. Το χάιδεμα ενός ζώου οδηγεί σε ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της προσοχής, της μνήμης και της επίλυσης προβλημάτων. Ο προμετωπιαίος φλοιός εμπλέκεται επίσης στη συναισθηματική διέγερση. Οι άνθρωποι εμφανίζουν μεγαλύτερη συναισθηματική συμμετοχή σε δραστηριότητες που κάνουν μαζί με κάποιο ζώο. Αυτό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό επειδή δείχνει ότι οι δραστηριότητες με ζώα μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν τη μαθησιακή ικανότητα ενός ατόμου.

left arrow
right arrow

Μειώνει το άγχος

Εάν αισθάνεστε το βάρος του κόσμου στους ώμους σας, μην υποτιμάτε τη δύναμη του κατοικιδίου σας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αγκαλιά μιας γάτας ή ενός σκύλου για μόλις λίγα λεπτά μπορεί να δείξει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, γνωστής ως κορτιζόλη. Να έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας ότι τα αγαπημένα μας κατοικίδια εργάζονται σκληρά για να μας κάνουν να νιώθουμε πιο ήρεμοι και χαλαροί κάθε μέρα.

Ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το κατοικίδιό σας

Η σωματική επαφή είναι ένα μέσο για να έρθετε πιο κοντά με το ζωάκι σας. Στην ενίσχυση αυτού του δεσμού ανθρώπου-ζώου συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η ωκυτοκίνη.

Η ωκυτοκίνη, η οποία είναι γνωστή ως η «ορμόνη της χαράς, ορμόνη της αγάπης», απελευθερώνεται όταν αγκαλιάζουμε το ζώο μας. Αυτή η ορμόνη αγάπης βοηθά επίσης στη μείωση του στρες μειώνοντας την κορτιζόλη και την αρτηριακή πίεση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι σκύλοι και οι κηδεμόνες τους αλληλεπιδρούν, και στους οι δύο αυξάνονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Επομένως, το να αφιερώσετε χρόνο για να αγκαλιάσετε το ζώο σας ωφελεί και τους δύο. Από την άλλη, η έλλειψη σωματικής επαφής με τον σκύλο ή τη γατούλα σας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς στο ζώο, όπως μειωμένη όρεξη για δραστηριότητα, αλλαγές στην όρεξη, αντικοινωνική συμπεριφορά και άλλα.

”Ενημερώνεστε” για την υγεία του ζώου σας

Αγκαλιάζοντας και χαϊδεύοντας καθημερινά το κατοικίδιό σας, εξετάζετε με αυτόν τον τρόπο το σώμα του για τυχόν αλλαγές. Αυτό δηλαδή σας βοηθάει να εντοπίσετε μάζες, αλλαγές στο δέρμα ή πηγές πόνου ή δυσφορίας.

Μερικά ζώα δεν αγαπούν ιδιαίτερα εξέταση ολόκληρου του σώματός τους. Με την αγκαλιά έχετε την ευκαιρία να κάνετε την εξέταση χωρίς να το πάρουν και πολύ χαμπάρι. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για ένα δύσκολο κατοικίδιο.

Ως κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί και να αναζητούμε σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Η τακτική αγκαλιά και το χάιδεμα του ζώου σας διευκολύνει την έγκαιρη αναγνώριση ενός προβλήματος και, συνεπώς, την ταχύτερη παρέμβαση.

Για το τέλος πρέπει να έχουμε στο μυαλό το εξής: Τα ζώα είναι σαν τους ανθρώπους. Καθένα είναι διαφορετικό, με δικό του, μοναδικό χαρακτήρα. Κάποια θέλουν αγκαλιές, άλλα όχι και τόσο. Για αυτό προσαρμόστε τη σωματική επαφή μαζί τους ανάλογα με το χαρακτήρα και τα θέλω τους.

Σχετικά άρθρα

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο