string(0) ""

Ανθρώπινες τροφές που μπορεί να δηλητηριάσουν τη γάτα σας

Μυρτώ Τζώρτζου

24/07/2023

Photo: Shutterstock

Ο βασικός λόγος που πρέπει να κακοκαρδίσετε και να αγνοήσετε τα παρακάλια και τα δήθεν θλιμμένα μάτια της γάτας σας όταν τρώτε είναι το ότι κάποιες ανθρώπινες τροφές είναι τοξικές για αυτή.

Όποιος ζει με γάτα θα έχει δει αμέτρητες φορές, δηλαδή καθημερινά, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, την εξής εικόνα: Κάθεστε να φάτε ωραία και καλά το φαγητό σας και αμέσως σας παίρνει χαμπάρι η γάτα σας. Έρχεται, σας πλησιάζει και κάθεται κάτω από το τραπέζι κοιτώντας σας. Τα πονηρά μάτια της εκλιπαρούν για να της δώσετε και αυτής το κατιτίς. Και συχνά υποκύπτετε. Κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε γιατί δεν είναι τα πάντα ασφαλή για εκείνη. Μη στενοχωριέστε που δεν θα της κάνετε το χατίρι. Για το καλό της είναι.

Πράσινες ντομάτες και ωμές πράσινες πατάτες

Οι πράσινες ντομάτες και οι ωμές πατάτες περιέχουν ένα δηλητηριώδες αλκαλοειδές, τη σολανίνη, που είναι πολύ τοξικό και μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα. Οι τροφές τώρα που περιέχουν ντομάτες είναι σε τόσο λίγη ποσότητα και οι τομάτες είναι ώριμες που δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα.

Σοκολάτα

Παρόλο που είναι ευρέως γνωστό ότι η σοκολάτα είναι τοξική για τους σκύλους, εντούτοις καλό είναι να ξέρετε ότι είναι και για τις γάτες. Σε πολλές δε περιπτώσεις μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Ο λόγος ακούει στο όνομα θεοβρωμίνη που είναι τοξική και βρίσκεται σε όλα τα είδη σοκολάτας. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, μυϊκό τρόμο, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ακόμα και θάνατο.

Σταφύλια και σταφίδες

Ακόμα και μια μικρή ποσότητα σταφυλιών ή σταφίδας μπορεί να αρρωστήσει τη γάτα σας- μπορεί ακόμα να προκαλέσει πολύ γρήγορα και νεφρική ανεπάρκεια. Αν τώρα γίνει το λάθος και φάει κάτι από αυτά, ενδέχεται μέσα σε 12 ώρες να κάνει εμετούς. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι: λήθαργος, διάρροια, μειωμένη όρεξη, κοιλιακοί πόνοι.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι εντελώς γνωστός στους ειδικούς αλλά εσείς να ξέρετε ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να βλάψει το ζώο σας.

Καφές-τσάι, ενεργειακά ποτά

Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να γίνουν θανατηφόρες για τη γάτα σας. Και για αυτό δεν υπάρχει αντίδοτο. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης είναι αρρυθμίες, γρήγορη, αναπνοή, ανησυχία, μυϊκός τρόμος. Καφεΐνη έχουν και τα ενεργειακά ποτά που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλωθούν από ζώα.

Τόνος

Το ότι ο τόνος δεν κάνει καλό στη γάτα μας είναι κάτι που δεν το ξέρουν όλοι και εκπλήσσονται όταν το ακούνε. Βέβαια όταν είναι συστατικό της γατοτροφής της, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως ο τόνος σε κονσέρβα είναι επικίνδυνος.

Ο τόνος που βρίσκουμε στο εμπόριο σε κονσέρβα δυστυχώς περιέχει πολύ ποσότητα αλατιού, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν κάνει καλό στη γάτα μας. Το αλάτι σε τέτοιες ποσότητες μπορεί να είναι η αιτία μιας κυστίτιδας ή αιτία δημιουργίας λίπους στο συκώτι. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά του ζώου και να επιφέρει ακόμα και θάνατο.

Σημειώστε ότι δεν δίνουμε ούτε το νερό ή το λάδι που έχει μέσα η κονσέρβα. Το λάδι δεν απαγορεύεται στις γάτες, αρκεί να είναι σε μικρή ποσότητα. Τέλος ο πολύς τόνος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στη γατούλα σας επειδή το συγκεκριμένο ψάρι περιέχει βαρέα μέταλλα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει ένα λιπαρό οξύ, την περσίνη, που είναι τοξική για τη γάτα. Η τοξίνη βρίσκεται παντού, στα φύλλα του φρούτου, στη φλούδα, στα κουκούτσια και προκαλεί εμετό και διάρροια στις γάτες. Επίσης μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, υγρό γύρω από την καρδιά της αλλά και γαστρεντερικά θέματα που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Ωμό αβγό

Τα ωμά αβγά είναι και για εμάς αλλά και για τη γάτα μας επικίνδυνα καθώς κινδυνεύουμε από σαλμονέλα και E. coli. Τα αβγά επίσης περιέχουν αβιδίνη που εμποδίζει την απορρόφηση της βιοτίνης (βιταμίνη Β) προκαλώντας διαταραχή στη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος.

Αλκοόλ

Αν και αυτονόητο, όλα τα είδη αλκοόλ, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι τοξικά για τη γάτα σας. Το αλκοόλ ενδέχεται να προκαλέσει δηλητηρίαση, όπως και στους ανθρώπους. Αρκούν 2 κουταλιές ουίσκι για να προκαλέσουν ακόμα και κώμα σε μία γάτα 3 κιλών. Για αυτό προσέχουμε όταν έχουμε επισκέπτες στο σπίτι μας και τα ποτήρια μας πάνω στα τραπέζια έχουν αλκοόλ.

Λίπος και κόκαλα

Και τι δεν έχει γραφτεί για τα κόκαλα. Όμως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που τα δίνουν στα ζώα τους αγνοώντας τους κινδύνους. Τα κόκαλα μαγειρεμένα ή ωμά είναι επικίνδυνα αφού μπορεί το ζώο σας να τα φάει και να πνιγεί ή να σπάσουν και να του τραυματίσουν τον οισοφάγο και γενικά το γαστρεντερικό σύστημα.

Επίσης προσέχουμε το λίπος από το κρέας μας. Τρώμε την μπριζόλα και το λίπος που έχουμε βγάλει το δίνουμε για λιχουδιά στη γάτα μας. Ούτε αυτό δεν πρέπει να κάνουμε γιατί μπορεί να της προκληθούν προβλήματα στο στομάχι, εμετός και διάρροια.

Και να θυμάστε: Δεν κινδυνεύει μόνο το κατοικίδιό μας από τις πιο πάνω τροφές αλλά και τα αδέσποτα. Και στα αδέσποτα δεν υπάρχει κάποιος να τα πάει στον κτηνίατρο άμεσα και να τα σώσει.

Σχετικά άρθρα

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο