string(0) ""

Αντιστρές οδηγός για γάτες – Τι αγχώνει τη γάτα σας και πώς να τη βοηθήσετε

Δημήτρης Φαλλιέρος

02/12/2023

Photo: Shutterstock

Οι γάτες είναι φτιαγμένες για να είναι ζεν. Ας τις βοηθήσουμε να παραμείνουν.

Εμείς οι δίποδοι εγκύπτουμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στο θέμα στρες: έχουμε τα ωραιότατα αντιστρές βιβλία μας, τη χαλαρωτική μουσική μας, τα μασάζ μας, τα αιθέρια έλαιά μας, τον Gabor Mate μας, τους ψυχολόγους μας, τη γιόγκα, τον διαλογισμό και τα headspace μας και πάει λέγοντας.

Τα γατούδια τι έχουν; Τίποτα σχεδόν. Έχουν εμάς πάνω από το κεφάλι τους, που είμαστε σαν γίγαντες. Που ταράζουμε την ηρεμία τους. Που τα βάζουμε σε κλουβάκια χωρίς να μπορούμε να τους εξηγήσουμε ότι θέλουμε το καλό τους.

Τα αδέσποτα μάλιστα είναι ακόμα πιο λογικό να είναι «με την τρίχα όρθια»: έχουν παντού φασαρία γύρω τους, κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό για να μην τα πειράξει κανείς, έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχώς εχθρούς στο περιβάλλον τους (άλλες γάτες, σκύλους, ανθρώπους κ.λπ.), δεν ξέρουν αν θα βρουν φαγητό ή αν θα φτάσει για όλους. Κι εμείς θα είχαμε στρες στη θέση τους. Θα πίναμε τις βενζοδιαζεπίνες δύο-δύο.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι γατογονείς όταν σε extreme περιπτώσεις θέλαμε να ηρεμήσουμε ένα γατούδι (π.χ. για να κάνουμε μαζί του ένα ταξίδι, να το πάμε στον γιατρό κ.λπ.) ζητούσαμε από τον γιατρό ένα Calmivet. Το οποίο όμως είναι σε έλλειψη.

Τι κάνουμε λοιπόν; Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τι στρεσάρει τις γάτες μας και να προτείνουμε λύσεις.

Πάμε να δούμε:

1. «Τι είναι αυτός ο θόρυβος;!»

Όσο αστεία κι αν είναι μια γάτα που πετάγεται από έναν δυνατόν θόρυβο, εκείνη δεν το βιώνει καθόλου ως αστείο. Οι θόρυβοι μπορεί πραγματικά να φρικάρουν τη γάτα σας. Σκεφτείτε: η γάτα έχει την ικανότητα να ακούει συχνότητες μέχρι και 85.000 hertz (Hz). Εμείς οι άνθρωποι ακούμε ως τα 20.000 Hz. Άρα καταλάβατε πώς βιώνει τους ήχους.

Η λύση: Δεν χρειάζεται να κάνετε το σπίτι σας μοναστήρι, αλλά όσο μπορείτε αποφύγετε άσκοπους ήχους που δημιουργούν ακουστικό στρες στα γατόνια.

Ποιοι είναι συνήθως αυτοί: οι συριγμοί ή τα δυνατά φφφσττ (ήχος που κάνει ένα σπρέι ψεκασμού για παράδειγμα), κοπανήματα (κατσαρόλες, πόρτες κ.λπ.), ήχοι υψηλής συχνότητας, μπάσα ηχείων, κ.ά. Φυσικά μπορεί να τη στρεσάρει και η σκούπα, αλλά τι θα κάνετε; Θα αφήσετε το σπίτι αραχνιασμένο; Όμως αν θέλετε να κουλάρετε το φιλαράκι σας μπορείτε να το απομονώνετε όσο σκουπίζετε, σε ένα κλειστό δωμάτιο.

2. «Τι είναι αυτό το περιβάλλον;!»

Ίσως το ξέρετε: αρκετές γάτες αγχώνονται με τις αλλαγές περιβάλλοντος (υπάρχουν και κάποιες βέβαια που είναι «πέρα βρέχει»). Τέτοιες αλλαγές είναι η είσοδος σε κλουβί, η επίσκεψη στον γιατρό, μια ανακαίνιση στο σπίτι ή μια μετακόμιση.

Η λύση: Όσον αφορά το κλουβί, οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε λάθος. Μην εμφανίζετε το κλουβί/γατοφόρο μόνο όταν είναι να πάτε στον γιατρό, γιατί είναι λογικό να το φοβηθεί αν το συνδέει με κάτι στρεσογόνο. Προτείνουμε να το έχετε πάντα ανοιχτό στον χώρο της, με ένα ωραίο κουβερτάκι, να της βάλετε μέσα μια νόστιμη λιχουδιά, και γενικά να το «απενοχοποιήσετε».

Όσον αφορά τις αλλαγές στο περιβάλλον, δημιουργήστε κατάλληλο κλίμα. Φροντίστε να έχει η γάτα κοντά της κάτι που έχει τη μυρωδιά της (ένα πετσετάκι ή κουκλάκι δικό της μπορεί να βοηθήσει). Και για τη μετακόμιση υπάρχουν stress-free λύσεις όπως το να κρατήσετε τη γάτα σε ένα ήσυχο δωμάτιο όσο πακετάρετε και ξεπακετάρετε.

3. «Μήπως εκτίθεμαι;!»

Μια πηγή άγχους για τη γάτα σας είναι το να νιώσει εκτεθειμένη. Φανταστείτε ένα μικρό ζωάκι στη «ζούγκλα» του σπιτιού μας, άνθρωποι ή παιδιά να περνάνε και να το αιφνιδιάζουν και να μη βρίσκει κάποιο σημείο να επιθεωρήσει τον χώρο ή να προστατευτεί.

Η λύση: Αφιερώστε σίγουρα κάποια σημεία στο σπίτι για να χαλαρώνει η γάτα σας. Μπορεί να θέλει ένα χαμηλό σημείο (π.χ. κάτω από το ντουλάπι) ή ένα ψηλό (π.χ. σε ένα ράφι, ένα παράθυρο, ένα γατόδεντρο). Ό,τι κι αν προτιμά, αφήστε τη να αράξει εκεί. Μάλιστα, το να επιλέγουν οι γάτες φωλιές ή ψηλά σημεία είναι ένα αρχέγονο ένστικτο που τους δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ελέγχου. Γιατί να τους το στερούμε;

4. «Ποιος είναι αυτός;!»

Έχετε διαπιστώσει ότι όταν η γάτα σας βλέπει καινούργια πρόσωπα, μυρίζει νέες μυρωδιές ή ακούει καινούργιες φωνές, στρεσάρεται; Μπίνγκο!

Η λύση: Δεν χρειάζεται να αποκοινωνικοποιηθείτε εσείς για χάρη της. Ούτε να διστάσετε να φέρετε στο σπίτι άλλο ζώο. Όλα έχουν τον τρόπο τους. Για τους επισκέπτες και τους φίλους σας, φροντίστε να την πλησιάσουν σιγανά και χωρίς απότομες κινήσεις. Δώστε τους να της δώσουν εκείνοι μια ωραία νοστιμιά και θα δείτε τι ωραία που θα τα πάνε. Όσον αφορά τα άλλα ζώα, ποτέ μη βάλετε απότομα μια γάτα με ένα άγνωστο για εκείνη ζώο στον ίδιο χώρο. Χρειάζεται ήπια προσαρμογή του κάθε ζώου στο άλλο, στην αρχή κρατώντας τα σε ξεχωριστούς χώρους και μετά συστήνοντάς τα σταδιακά.

Δείτε πώς θα φέρετε στο σπίτι τρίτη γάτα αν έχετε ήδη άλλες δύο, εδώ.

Τι άλλα αντι-στρες «εργαλεία» έχουμε στα χέρια μας;

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, και για ακόμα περισσότερες, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες απλές κινήσεις:

Χαλαρωτική μουσική: οι γάτες ανταποκρίνονται πολύ θετικά στην απαλή μουσική, κλασική ή τζαζ. Στις πλατφόρμες μουσικής όπως το Spotify θα βρείτε και playlists “Calming music for cats”.

Τροφές με την ένδειξη calm για τη διαχείριση του άγχους, συμπληρώματα διατροφής για το στρες, συσκευές τοίχου με φερομόνες, αμπούλες για το δέρμα, προϊόντα με catnip, ακόμα και έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης (CBD Oil) για γάτες. Συμβουλευτείτε το pet-shop σας ή τον κτηνίατρό σας.

Ήπια προσέγγιση και χάδι: τείνουμε να το ξεχνάμε, αλλά το να δείχνουμε αγάπη στη γάτα μας με τους δικούς τους όρους (δηλαδή με υπομονή και ήπιο άγγιγμα) και όχι με τους δικούς μας, μπορεί επίσης να κάνει θαύματα.

Σχετικά άρθρα

Γνωρίστε τη γάτα-ελεγκτή λεωφορείου της Αθήνας

10 εντυπωσιακά facts για τα καναρίνια 

Η ψυχολογία της ενσυναίσθησης: Γιατί πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους