string(0) ""

Γιατί στις γάτες αρέσει να κάθονται σε ψηλά σημεία

Κωνσταντίνα Μάλλιου

14/11/2023

Photo: Unsplash

Είτε είστε γατογονιός είτε όχι, σίγουρα έχετε παρατηρήσει αυτές τις μικρές κυρίες να πηγαίνουν και να αράζουν στα ψηλά.

Οι οικόσιτες γάτες πιάνουν στασίδι στο πιο ψηλό σημείο του ονυχοδρομίου ή σε κάποιο ράφι, ακόμα και πάνω στο ψυγείο ή τη βιβλιοθήκη. Οι αδέσποτες γάτες, συνήθως βρίσκονται στο παράθυρο κάποιου εγκαταλελειμμένου κτιρίου, σε ένα δέντρο ή και πάνω σε κάποιο αυτοκίνητο.

Τις βλέπουμε εκεί, αγέρωχες, να παρατηρούν και να κουτσομπολεύουν τον κόσμο σα να μην έχουν καμία άλλη έγνοια στη ζωή τους.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί αυτά τα αιλουροειδή πλάσματα εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά;

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη στο DNA τους και υπάρχουν λόγοι που την έχουν αναπτύξει.

Ας τους δούμε αμέσως!

Καμουφλάζ

Οι γάτες που ζουν στη φύση χρειάζονται κάποιο είδους καμουφλάζ έτσι ώστε να κρύβονται από τα επίδοξα θηράματά τους. Οπότε, ανεβαίνοντας ψηλά στα δέντρα, ανάμεσα στα φύλλα και τα κλαδιά δε γίνονται εύκολα αντιληπτές και έχουν το χρόνο και την άνεση να πιάσουν τη λεία τους την κατάλληλη στιγμή. Αυτή τη συμπεριφορά την εμφανίζουν και τα άγρια αιλουροειδή εκτός από τις γάτες, τα οποία πρέπει να κυνηγήσουν για να αποκτήσουν την τροφή τους.

Προστασία

Εκτός από την κάλυψη, οι γάτες προτιμούν να κάθονται στα ψηλά σημεία για να είναι περισσότερο ασφαλείς. Αυτές οι μικρές κυρίες δεν είναι μόνο θηρευτές αλλά και θηράματα, και πρέπει να προσέχουν πολύ καλά τον εαυτό τους. Επιλέγουν, λοιπόν, τα ύψη για να προστατευτούν από άλλα ζώα αν ζουν στη φύση, ή αν είναι δεσποζόμενες στρογγυλοκάθονται σε ένα ψηλό ράφι για να έχουν την ησυχία τους από εμάς τους ενοχλητικούς ανθρώπους. Όταν θελήσουν φαγητό ή χάδια, θα κατέβουν να τα απαιτήσουν και εμείς πρέπει να υπακούσουμε αφού ξέρουμε ποιος είναι το αφεντικό του σπιτιού.

Θερμοκρασία

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάθεται ξαπλωμένη στο πάτωμα, ενώ το χειμώνα προτιμάει να ανεβαίνει κάπου ψηλά για να κάθεται και να κοιμάται. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: η θερμότητα τείνει να πηγαίνει ψηλά οπότε, όταν κάνει κρύο οι γάτες επιλέγουν να πάνε κι αυτές κάπου ψηλά για να ζεσταθούν. Ενώ όταν κάνει ζέστη, επιλέγουν ένα δροσερό μέρος στο πάτωμα καθώς τα πιο κρύα μόρια αέρα βρίσκονται χαμηλά.

Ηρεμία

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι γάτες αγαπούν τη μοναξιά -όχι συνέχεια, αλλά γενικά έχουν αυτή την τάση. Όταν, λοιπόν, έχουν την ανάγκη να ηρεμήσουν πάνε σε ένα μέρος που ξέρουν ότι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο από άλλα ζώα ή ανθρώπους. Μπορεί, επίσης, να ανεβαίνουν σε ψηλά σημεία όταν είναι αγχωμένες και θέλουν να καταπραΰνουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Στρες μπορεί να έχουν γιατί συνέβη κάποια αλλαγή στη ζωή τους, όπως είναι για παράδειγμα μια μετακόμιση, έχουν έρθει καλεσμένοι στο σπίτι και επικρατεί φασαρία ή μπορεί ακόμη και να μετακινήσατε την αμμολεκάνη της κι εκείνη να αγχώθηκε.

Ύπνος

Οι γάτες μάλλον έχουν «πιάσει» το νόημα της ζωής αφού καταλαβαίνουν ότι αν επιλέξουν να κοιμηθούν κάπου χαμηλά θα έχει φασαρία, κόσμο να πηγαινοέρχεται, παιδάκια να θέλουν να παίξουν μαζί τους. Άρα τι καλύτερο από το να βρίσκουν ένα υψωματάκι να αράζουν και να κοιμούνται χωρίς να τους ενοχλεί κανείς; Η αίσθηση της ιδιωτικότητας είναι μεγάλη υπόθεση τόσο για εμάς τους ανθρώπους όσο και για τις γάτες που έχουν την ανάγκη για λίγη μοναξιά και ηρεμία.

Κύρος

Δε νομίζουμε να σας εκπλήσσει αυτός ο λόγος, σωστά; Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους που η κατοχή ενός για παράδειγμα γωνιακού γραφείο σηματοδοτεί και μια υψηλότερη θέση στη διοικητική ιεραρχία, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα γατόνια. Όταν ανεβαίνουν στα ψηλά, προσπαθούν να πείσουν για το status τους, είτε τους ανθρώπους είτε τα άλλα ζώα. Στη φύση η γάτα-αρχηγός κάθεται στο πιο ψηλό σημείο του δέντρου για να δηλώσει στις άλλες γάτες ότι αυτή κάνει κουμάντο. Σε ένα σπίτι, η γάτα που διεκδικεί και κερδίζει το ψηλότερο σημείο στο ονυχοδρόμιο ή το ψηλότερο ράφι, είναι και ο αρχηγός και μπορεί να ελέγχει ό,τι γίνεται.

Τελευταίες σκέψεις

Τα πανέξυπνα αιλουροειδή αυτά πλάσματα, λατρεύουν να παρατηρούν τον κόσμο από ψηλά. Είναι κάτι που το έχουν ανάγκη. Πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά που έχει χαραχτεί στο DNA εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι δημιουργήσετε ψηλά και άνετα σημεία για να αράζει με ασφάλεια το φουντωτό σας κατοικίδιο.

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Πώς να παραμείνει η γάτα σας ήρεμη και χωρίς άγχος με καλεσμένους στο σπίτι

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο