string(0) ""

Άσθμα στις γάτες: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, αντιμετώπιση

Στέλλα Πανοπούλου

09/02/2024

Photo: Unsplash

Ξύπνησα με έναν όχι και τόσο ευχάριστο τρόπο.

Ο γάτος μου έβηχε, και αν έχετε δει γάτα να βήχει ξέρετε ότι πρόκειται για ένα τρομαχτικό θέαμα. Μετά από μια ταραχώδη επίσκεψη στον κτηνίατρο (δεν του άρεσε) έχουμε μια πιθανή διάγνωση: άσθμα. Πρόκειται για ένα σχετικά καλό σενάριο, γιατί το άσθμα στις γάτες είναι κάτι που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με κάποια προσοχή στον τρόπο ζωής. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι το άσθμα των αιλουροειδών.

Τι είναι το άσθμα στις γάτες;

Όπως και στους ανθρώπους, το άσθμα στις γάτες είναι μια χρόνια φλεγμονή των μικρών αεραγωγών των πνευμόνων. Πρόκειται για μια νόσο που δεν θεραπεύεται, αλλά δεν χρειάζεται να επηρεάσει τη ζωή της γάτας σας. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και φροντίδα, είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε.

Το άσθμα στις γάτες είναι μια νόσος που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, και μπορεί να προκύψει από αλλεργικούς παράγοντες ή στρες. Ενδέχεται η γάτα σας να εμφανίσει αλλεργία στη γύρη, στο γρασίδι, στη μούχλα, στη σκόνη, στον καπνό του τσιγάρου, σε αρώματα και καθαριστικά, στην άμμο της, ακόμα και σε κάποιες τροφές.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στα δύο και στα οχτώ χρόνια, ενώ είναι πιο συχνή στις θηλυκές γάτες, καθώς και στις Σιαμέζες και στις γάτες των Ιμαλαΐων.

Πώς θα υποψιαστείτε ότι η γάτα σας έχει άσθμα;

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

– Βήχας σε θέση κυνηγιού, με προέκταση του λαιμού προς τα πάνω και εμπρός. Η γάτα μπορεί να μοιάζει σα να πνίγεται από τριχόμπαλα.

– Γρύγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, ή έντονη προσπάθεια να αναπνεύσει

– Φλέματα

– Δυσκολία στην αναπνοή μετά από άσκηση

– Αναπνοή με ανοιχτό το στόμα

– Αδυναμία και υπνηλία

– Αυξημένη κατάποση

– Μπλε χείλη και ούλα

Αν η γάτα σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν σταματούν για κάποιο διάστημα, πρέπει να ζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια. Ο βήχας και η δύσπνοια δεν θεωρούνται φυσιολογικά για μια γάτα. Αν έχει αυτά τα συμπτώματα σημαίνει ότι οι πνεύμονες είναι ερεθισμένοι, και κινδυνεύουν να αποκτήσουν μόνιμες φλεγμονώδεις βλάβες.

Όταν ξεκουράζεται ή κοιμάται, μια γάτα αναπνέει 24-30 φορές το λεπτό. Οτιδήποτε πάνω από 40 απαιτεί κτηνιατρική μέριμνα. Να θυμάστε ότι οι γάτες μπορεί να αναπνέουν πιο γρήγορα όταν βρίσκονται σε υπερδιέγερση ή όταν γουργουρίζουν. Το ροχαλητό ή η θορυβώδης αναπνοή σε ανάπαυση δεν υποδεικνύουν υποχρεωτικά άσθμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση του άσθματος. Άλλες ασθένειες που έχουν τα ίδια συμπτώματα μπορεί να είναι καρδιοπάθειες, διροφιλαρίωση, πνευμονοσκώληκας, και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Θα γίνει κλινική εξέταση του ζώου, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο/η κτηνίατρος να πάρει και αίμα για να δει, μέσω της συγκέντρωσης των λευκών αιμοσφαιρίων, αν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα παρουσίας αλλεργικής αντίδρασης.

Αν οι αιματολογικές εξετάσεις τείνουν προς το άσθμα, μπορεί να χρειαστεί η γάτα σας να βγάλει μια ακτινογραφία θώρακος. Φυσικά, αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει στην περίπτωση που το ζώο περνάει κρίση, καθώς δεν συνιστάται να ναρκωθεί. Ο/η κτηνίατρός σας θα σας συμβουλέψει σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει η γάτα σας, καθώς και με τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει. Να ξέρετε, βέβαια, ότι δεν φαίνονται όλες οι περιπτώσεις άσθματος στις ακτινογραφίες. Μπορεί μια γάτα που πάσχει από άσθμα να έχει απολύτως φυσιολογικές εξετάσεις, ιδίως αν βρίσκεται στην αρχή της αρρώστιας.

Μπορεί, ακόμα, να χρειαστεί να δώσετε στη γάτα σας κορτικοστεροειδή ή βρογχοδιασταλτικά για να δείτε αν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα, στην οποία περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες για άσθμα.

Πώς μοιάζει μια κρίση άσθματος;

Κατά τη διάρκεια μιας ελαφριάς κρίσης, η γάτα σας θα αρχίσει να βήχει και θα δυσκολεύεται να σταματήσει. Μπορεί να πάρει στάση κυνηγιού, με το σώμα προς τα κάτω και τον λαιμό εκτεταμένο ενώ βήχει, βγάζοντας έναν ήχο σαν να πνίγεται.

Κατά τη διάρκεια μιας βαριάς κρίσης άσθματος, η αναπνοή δυσκολεύει και μπορεί να παρατηρήσετε τη δύσπνοια ορατή στα πλευρά της γάτας. Δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, μπορεί να μοιάζει τρομαγμένη και να βγάλει φλέματα ή σάλια. Αν αυτό συμβεί, είναι απαραίτητο να καλέσετε τον/την κτηνίατρό σας.

Τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας πάθει κρίση άσθματος;

Αν η γάτα σας πάθει κρίση άσθματος, παραμείνετε ψύχραιμος/η, δώστε της τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο/η κτηνίατρος, και παρέχετέ της καλό εξαερισμό στον χώρο. Αν η γάτα σας πάθει κάποια σοβαρή κρίση και φαίνεται να δυσκολεύεται, πηγαίνετε αμέσως σε κάποιο εφημερεύον κτηνιατρείο. Αποφύγετε να τη στρεσάρετε και, στη διαδρομή για το ιατρείο, βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας εξαερίζεται επαρκώς.

Θεραπεύεται το άσθμα στις γάτες;

Το άσθμα στις γάτες δεν θεραπεύεται, με την έννοια ότι αν εμφανιστεί μία φορά, πιθανότατα θα εμφανιστεί ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μπορείτε, όμως, να ελέγξετε τα συμπτώματα και να προσφέρετε στη γατούλα σας υψηλή ποιότητα ζωής, χορηγώντας της κορτικοστεροειδή, βρογχοδιαστολικά, και σε κάποιες περιπτώσεις αντιισταμινικά φάρμακα, πάντα μετά από συμβουλή κτηνιάτρου.

Μπορώ να κάνω κάτι για πρόληψη του άσθματος;

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανίσει κρίση άσθματος η γάτα σας. Μπορείτε να κάνετε μία εξέταση αλλεργιών, η οποία θα υποδείξει την αιτία της έξαρσης, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να αποφεύγετε π.χ. χρήση αρωμάτων στο σπίτι.

Αποφύγετε το κάπνισμα και τη χρήση αρωματικών χώρου, καθώς και την άμμο υγιεινής με άρωμα ή που δημιουργεί πολλή σκόνη. Ακόμα, το άγχος μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση της υγείας της γάτας σας, οπότε είναι σημαντικό να προσπαθείτε να της παρέχετε ένα περιβάλλον όσο πιο ήρεμο γίνεται.

Η παχυσαρκία επίσης αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε το βάρος της γάτας σας.

Τέλος, συνιστάται να σημειώνετε τις κρίσεις της γάτας σας σε ένα ημερολόγιο, καταγράφοντας τη μέρα και την ώρα που συνέβη η καθεμιά, καθώς και τη σοβαρότητά της, αλλά και τυχόν φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθεί η γάτα σας. Έτσι, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε τυχόν εποχιακά μοτίβα και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα της γάτας σας. Προσπαθήστε να τη βγάλετε βίντεο όταν παθαίνει κάποια κρίση, ώστε να μπορείτε να το δείξετε στον/στην κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καλλωπισμός του κατοικιδίου σας – Τα καλύτερα αξεσουάρ της αγοράς