string(0) ""

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαχανικά; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

03/12/2023

Photo: Pexels

Οι γάτες λατρεύουν το φαγητό. Όσο επιλεκτικές και να είναι μερικές από αυτές, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν κάποια αγαπημένη λιχουδιά που να είναι αδύνατο να αντισταθούν.

Όσοι έχετε υιοθετήσει μια μικρή, τσαχπίνα γατούλα τότε ίσως έχετε έρθει αντιμέτωποι με τα τρελά της παρακάλια πάνω ή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας για ένα κομμάτι φαγητού. Ή μπορεί να έχετε έρθει αντιμέτωποι με τα νεύρα της που δεν μπόρεσε να φάει μια μπουκίτσα και να έχετε γίνει μάρτυρες του σπασμένου πιάτου που μόλις αφήσατε στο νεροχύτη.

Και γενικά μπορεί να έχετε ζήσει διάφορα σκηνικά με το αιλουροειδές σας κατοικίδιο το οποίο ό,τι και να σας κάνει εσείς το αγαπάτε και το υπηρετείτε πιστά.

Ωστόσο, όσο και να θέλουμε να μοιραζόμαστε το φαγητό μας με το κατοικίδιό μας υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε.

Για παράδειγμα, όσον αφορά το κρέας τις περισσότερες φορές οι γάτες δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο από την κατανάλωσή του, αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένο και να μην έχει κόκαλα. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι. Οι γάτες αγαπούν το ψάρι και θα έκαναν τα πάντα για μια μπουκιά.

Βέβαια, κάθε γατούλα είναι μοναδική και μπορεί να έχει διαφορετικές προτιμήσεις από κάποια άλλη. Μπορεί, δηλαδή, η μία να αγαπάει το κοτόπουλο και να σιχαίνεται το ψάρι, ενώ κάποια άλλη να λατρεύει το ψάρι και μη θέλει ούτε να μυρίσει το κοτόπουλο.

Τι ισχύει όμως για τα λαχανικά; Τους αρέσουν; Πρέπει να τα φάνε; Ποια είναι τα οφέλη τους; Υπάρχουν κίνδυνοι;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφή τους θέλουν και πρέπει να αποτελείται από κρέας. Δεν μπορούν να ζήσουν μόνο με λαχανικά και στις περισσότερες δεν αρέσουν κιόλας. Ωστόσο, οι τροφές του εμπορίου περιέχουν κάποια λαχανικά καθώς συγκεντρώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, αλλά και πολλές βιταμίνες.

Βέβαια, επειδή οι γάτες έχουν διαφορετικό πεπτικό σύστημα από αυτό του ανθρώπου, δεν μπορούν να χωνέψουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που προσφέρουν τα λαχανικά, όπως εμείς. Δηλαδή, οι γάτες δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν σωστά τα περισσότερα από αυτά γιατί το πεπτικό τους σύστημα είναι σχεδιασμένο να επεξεργάζεται το κρέας. Οπότε, τα λαχανικά δεν είναι διατροφικά κατάλληλα για το αιλουροειδές σας φιλαράκι, του οποίου η διατροφή πρέπει να αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες και λίπη.

Εκτός του ότι τα περισσότερα λαχανικά δεν έχουν κάποιο όφελος, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά τοξικά. Επομένως, αν ποτέ η γάτα σας θελήσει να φάει λίγη από τη σαλάτα σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Καλό είναι πριν πειστείτε να της δώσετε ένα κομματάκι, για παράδειγμα καρότο, να κάνετε την έρευνά σας ή να ρωτήσετε τον/ την κτηνίατρό σας.

Μάλιστα, μερικά λαχανικά είναι τόσο επιβλαβή για τις γάτες που η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Μερικά τέτοια λαχανικά μπορεί να είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι και οι ντομάτες.

Μερικά άλλα λαχανικά, όπως είναι τα καρότα, το μπρόκολο και η κολοκύθα, οι γάτες μπορούν να τα καταναλώνουν χωρίς να διατρέχουν κάποιον κίνδυνο. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αν δώσετε στη γατούλα σας ένα κομματάκι από τα λαχανικά που επιτρέπονται, καθώς οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Επίσης, καλό είναι να τα πλένετε πολύ καλά, να αφαιρείτε τυχόν σπόρους που περιέχουν και να τα κόβετε σε μικρά κομματάκια για να αποκλείσετε τον κίνδυνο πνιγμού.

Σε μερικές φουντωτές κυρίες αρέσει η γεύση και η υφή, του καρότου για παράδειγμα, οπότε περιστασιακά μπορείτε να το δίνετε σα λιχουδιά, αυτό ή οποιοδήποτε λαχανικό που επιτρέπεται.

Καλό είναι, όμως και στα φαινομενικά αβλαβή λαχανικά, να ρωτήσετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας ο οποίος γνωρίζει καλύτερα το αγαπημένο σας γατάκι. Όπως είπαμε, κάθε γατούλα είναι μοναδική και με αυτό τον τρόπο πρέπει να της φερόμαστε.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καλλωπισμός του κατοικιδίου σας – Τα καλύτερα αξεσουάρ της αγοράς