string(0) ""

Catnip: Το βότανο που ξετρελαίνει τις γάτες

Team Petmou

18/08/2023

To catnip, ελληνιστί γαεόφιλον (ή γλήχωμα ή νεπέτα ή μαγιοβότανο) είναι ένα αρωματικό, αναρριχητικό φυτό που ανήκει στις μέντες.

Όπως ίσως προδίδει και η ονομασία του, είναι ιδιαίτερα «γατοφιλές»: κοινώς, οι γάτες το λατρεύουν για τη θαυματουργή, μαγική του επίδραση. Οι περισσότερες γάτες με το πού θα μυρίσουν catnip κυριολεκτικά εκστασιάζονται ( πρόκειται για νόμιμο βότανο) και αρχίζουν να κυλιούνται στο πάτωμα σε κατάσταση νιρβάνας, ενώ αρπάζουν το catnip (ή το παιχνίδι που το περιέχει), τρίβονται πάνω του, και το γλείφουν.

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο φυτό πυροδοτεί κάτι ισχυρό στον εγκέφαλο – οργανισμό των γατών. Ωστόσο οι γατογονείς δεν θα πρέπει να φοβούνται το catnip γιατί δεν έχει κάποια παρενέργεια για τη γάτα τους, ούτε θα αρχίσει ξαφνικά να ακούει Μπομπ Μάρλεϊ. Προσοχή όμως: οι γάτες που θα καταναλώσουν (φάνε) μεγάλη ποσότητα catnip είναι πιθανόν να παρουσιάσουν εμετούς και διάρροιες.

Με άλλα λόγια: δεν είναι για χόρταση!

Το catnip περιέχει το έλαιο νεπεταλακτόνη. Μπορεί να ηρεμήσει κάποιες επιθετικές, και γενικώς δύσκολες γάτες. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιες ήρεμες γάτες ελαφρώς να τις αγριέψει. Δοκιμάστε το στη δική σας γάτα για να δείτε πώς θα αντιδράσει. Να σημειωθεί εδώ ότι το catnip δεν έχει επίδραση σε γατάκια κάτω από έξι μηνών.

Πού μπορώ να το βρω και σε τι μορφή

1. Γατοπαιχνίδια.

Το catnip μπορεί να το βρει ο γατογονιός σε μια ποικιλία παιχνιδιών που κυκλοφορούν στην αγορά: για παράδειγμα, το περιέχουν διαφόρων ειδών μπαλάκια, χνουδωτά και μη, με τα οποία παίζουν οι γάτες. Περιέχεται επίσης σε παιχνίδια που μοιάζουν με μικρά σακουλάκια, τα οποία η γάτα μπορεί να αγκαλιάζει και να ζουπάει με τις ώρες. Παιχνίδια που περιέχουν catnip βγαίνουν επίσης σε διάφορα, περισσότερο διασκεδαστικά και ευφάνταστα σχέδια, όπως ομοιώματα ψαριών. Διαλέξτε και με κριτήριο τι θα βαρεθεί η γάτα σας όσο αργότερα γίνεται.
Είναι σημαντικό τα παιχνίδια/προϊόντα που περιέχουν catnip να μην έχουν μείνει αιώνες σε ένα ράφι, ώστε να μην έχει ξεθυμάνει το άρωμα και να μην έχουν ατονήσει οι ιδιότητες του φυτού. Τα προϊόντα/παιχνίδια για γάτες θα πρέπει επίσης να περιέχουν καλής ποιότητας catnip, αλλά και αρκετή ποσότητα προκειμένου να έχει αυτή τη θαυματουργή επίδραση. Οπότε διαλέξτε τα από κάποιο κατάστημα που εμπιστεύεστε.

2. Αποξηραμένο catnip.

Κάποιοι γατογονείς αγοράζουν και χρησιμοποιούν catnip σε αποξηραμένη μορφή, η οποία προσφέρεται για να την τρίψετε πάνω σε ονυχοδρόμια και στύλους ξυσίματος. Με αυτόν τον τρόπο θα τους κάνετε ακόμα πιο θελκτικούς για τα νύχια της γάτας σας, απομακρύνοντάς την παράλληλα από τα έπιπλα.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και πάλι να τσεκάρετε από πού αγοράζετε το αποξηραμένο catnip, ώστε να είναι καλής ποιότητας και να έχει διατηρήσει το άρωμα και τις ιδιότητές του.

3. Catnip σε γλαστράκι.

Τέλος, υπάρχει και το χλωρό catnip σε μορφή γλάστρας, την οποία φροντίζετε όπως θα κάνατε με κάθε φυτό στο σπίτι σας. Όταν θέλετε κάθε φορά να δώσετε στη γάτα σας, μπορείτε να κόψετε λίγο από εκεί, και έτσι να είστε και περισσότερο σίγουροι για την ποιότητά του και για τη φρεσκάδα του.

Μέσα σε μπαλάκια ή άλλα παιχνίδια, αποξηραμένο ή χλωρό σε γλαστράκι, το catnip έχει για τη μεγάλη πλειονότητα των γατών (συμπεριλαμβανομένων κάποιων δύστροπων) μια μαγική, σχεδόν θαυματουργή επίδραση. Προμηθευτείτε το σε κάποια από τις μορφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και δοκιμάστε το στη γάτα σας για να δείτε την αντίδρασή της: το πιο πιθανόν είναι ότι θα την ξετρελάνει!

14 Fun facts για το εθιστικό catnip

1. Το catnip είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και μοιάζει με τη μέντα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Nepeta cataria.
2. Είναι γνωστό και ως γατόχορτο ή μαγιοβότανο.
3. Προέρχεται από τη νότια Ευρώπη αλλά σήμερα φυτρώνει στο νότιο ημισφαίριο και σε άλλες περιοχές με εύκρατο κλίμα. Είναι ευρέως διαδεδομένο και στην Αμερική.
4. Η νεπεταλακτόνη είναι η χημική ουσία που περιέχεται στο μαγιοβότανο και λειτουργεί σαν φυσικό ναρκωτικό για τις γάτες.
5. Η επήρεια του catnip έχει διάρκεια μόνο 10 λεπτά. Στη συνέχεια η γάτα επανέρχεται στα φυσιολογικά της το πολύ εντός 2 ωρών.
6. Συγκρίνεται με το LSD και την μαριχουάνα, ωστόσο το catnip δεν είναι επιβλαβές για την υγεία της γάτας.
7. Τα γατάκια έως 6 μηνών και οι ηλικιωμένες γάτες δεν ανταποκρίνονται στο γατόχορτο.
8. Στις αρσενικές γάτες τείνει να αρέσει περισσότερο το μαγιοβότανο καθώς η ίδια χημική ουσία μπορεί να βρεθεί και στην ουρά μια θηλυκής γάτας.
9. Δεν αντιδρούν όλες οι γάτες στο συγκεκριμένο φυτό. Περίπου το 1/3 των γατών μαγεύεται από το catnip και θεωρείται ότι αυτό είναι απόρροια κληρονομικότητας.
10. Πιο έντονη είναι η επήρεια αν οι γάτες μυρίσουν το catnip παρά αν το καταναλώσουν. Αν το φάνε απλά θα νιώσουν πιο ήρεμες, ενώ αν το μυρίσουν να νιώσουν έντονο ενθουσιασμό.
11. Αν η γάτα σας δεν αντιδράει στο catnip μπορείτε να δοκιμάσετε βαλεριάνα ή θυμάρι της γάτας.
12. Σε πόσιμη μορφή μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους καθώς έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, βοηθάει σε γαστρεντερικά προβλήματα και κρυολογήματα.
13. Λειτουργεί σαν φυσικό εντομοαπωθητικό λόγω της νεπεταλακτόνης.
14. Αν βράσετε το μαγιοβότανο, θα χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καλλωπισμός του κατοικιδίου σας – Τα καλύτερα αξεσουάρ της αγοράς