string(0) ""

Δάγκωσε τη γάτα σας σκορπιός; Τι πρέπει να κάνετε

Μυρτώ Τζώρτζου

21/03/2024

Photo: Shutterstock

Οι γάτες, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ περίεργα πλάσματα. Χώνονται παντού, ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, και εξερευνούν μετά μανίας τα πάντα. Και έτσι μπορεί να έχουν κάποιο ατύχημα.

Οι ανοιξιάτικες μέρες που διανύουμε είναι μια καλή αφορμή για μικρές-και γιατί όχι και μεγάλες- αποδράσεις στην εξοχή. Αν λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση, πάρετε μαζί τη γατούλα σας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Γιατί σε κάποια μέρη πρωταγωνιστούν φίδια, σκορπιοί και άλλα παρόμοια πλάσματα. Τι γίνεται λοιπόν αν δαγκώσει κάποιος σκορπιός τη γάτα μας; Μάθετε κάποια πράγματα ώστε να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε. Ψύχραιμα πάντα και χωρίς πανικούς.

Τι κάνει ένα δάγκωμα σκορπιού σε μια γάτα;

Ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους σχετικά με τους σκορπιούς. Όλοι οι σκορπιοί έχουν δηλητήριο. Όμως η πλειοψηφία αυτών δεν προκαλούν σοβαρή βλάβη στα ζώα.

Το δάγκωμα ενός σκορπιού μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο στη γάτα σας και να την κάνει ευάλωτη σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις στο σημείο του τσιμπήματος.

Ορισμένες γάτες έχουν επίσης αλλεργική αντίδραση, οπότε τα δαγκώματα σκορπιού πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο. Και όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι γάτες έχουν ανοσία σε αυτά. Αυτό δεν ισχύει.

Οι γάτες μπορεί να είναι καλές στο να κρύβουν το γεγονός ότι έχουν δαγκωθεί, αλλά σίγουρα δεν έχουν ανοσία. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι γάτες δαγκώνονται πολύ λιγότερο από σκορπιούς από ό, τι τα σκυλιά ή ακόμα και οι άνθρωποι. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στα σούπερ τέλεια αντανακλαστικά τους. «Γρήγορος σαν γάτα», που λέμε. Οι γάτες είναι ευκίνητες και καλύτερες από όλους στον να τρέχουν μακριά.

Σημάδια δαγκώματος σκορπιού σε μια γάτα

Τα αρχικά συμπτώματα ενός δαγκώματος σκορπιού περιλαμβάνουν:

Χασμουρητό/νιαούρισμα
Οίδημα και πόνος στο σημείο του δαγκώματος
Γλείψιμο / ξύσιμο της περιοχής
Συσπάσεις/κούνημα κεφαλής
Ερεθισμός του δέρματος
Ταραχή
Εάν δαγκωθούν σε ένα πόδι, πιθανότατα θα αρχίσουν να κουτσαίνουν από τον πόνο του δαγκώματος.

Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δείτε πιο σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως:

Απώλεια ισορροπίας
Έντονη σιελόρροια
Έμετος/διάρροια
Σπασμοί/επιληπτικές κρίσεις
Διεσταλμένες κόρες/μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών
Απώλεια συνείδησης
Ρίγος/ μυϊκός τρόμος
Κατάρρευση
Δυσκολία στην αναπνοή
Δυσκολία στην κατάποση
Προβλήματα με την ούρηση ή την αφόδευση

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι η γάτα σας έχει δαγκωθεί από σκορπιό

Αν νομίζετε ότι η γατούλα σας έχει δαγκωθεί από κάποιον σκορπιό, ζητήστε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια. Μην επιχειρήσετε να κάνετε εσείς διάγνωση. Δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσετε τη σοβαρότητα του περιστατικού χωρίς τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Στο δρόμο προς τον κτηνίατρο ή ενώ ετοιμάζεστε να βρείτε κάποιον, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη γάτα σας αλλά και τον εαυτό σας:

-Μην πανικοβάλλεστε. Ένα δάγκωμα σκορπιού είναι μια ανησυχητική και αγχωτική κατάσταση, αλλά η γάτα σας χρειάζεται να παραμείνετε ήρεμοι και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ώστε να μπορείτε να σκέφτεστε λογικά.

-Μην περιμένετε για να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση. Μην περιμένετε να δείτε αν το δάγκωμα θα έχει σοβαρή αντίδραση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει κάποιο αντιισταμινικό, που θα βοηθήσει το ζώο σας. Αυτή η βοήθεια αποτρέπει πιθανή αλλεργική αντίδραση. Μη δίνετε στη γάτα σας κανένα φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας. Δεν είναι όλα τα φάρμακα ασφαλή για τα κατοικίδια και είναι σημαντικό να χορηγείται η σωστή δοσολογία.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μια κρύα κομπρέσα στο σημείο του δαγκώματος για να μειώσετε το πρήξιμο και να ανακουφίσετε τη γάτα σας. Αφήστε τη 10 λεπτά. Μετά βγάλτε τη για να αναπνεύσει η περιοχή του δαγκώματος και ξαναβάλτε τη για άλλα 10 λεπτά.

Εάν το ζώο σας ξύνεται ή δαγκώνει το μέρος του δαγκώματος, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ελισαβετιανό κολάρο- για να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμό ή τραυματισμό.

-Κρατήστε τη γάτα σας μαζί σας ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορείτε να την παρακολουθείτε μέχρι να τη μεταφέρετε στον γιατρό. Μην την αφήνετε από τα μάτια σας. Η γάτα σας μπορεί να αποφασίσει να κρυφτεί επειδή είναι τραυματισμένη. Μπορεί να θέλει λίγο χώρο και να είναι μόνη. Όμως εσείς πρέπει να την παρακολουθείτε για να βλέπετε πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα.

-Βρείτε το σημείο τσιμπήματος και βγάλτε το μια φωτογραφία αν είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές, όπως διάφορες αντιδράσεις ή οίδημα.

Μπορεί ένα δάγκωμα σκορπιού να είναι θανατηφόρο;

Συνήθως, τα δαγκώματα σκορπιού δεν είναι θανατηφόρα, υπό την προϋπόθεση ότι η γάτα σας μεταφέρεται στον κτηνίατρο και λαμβάνει θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Για αυτό εξαρτάται από τους κηδεμόνες να ενεργήσουν γρήγορα και να πάνε τη γάτα στον κτηνίατρο.

Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ζώου σας. Ωστόσο, αυτές συνήθως δεν οδηγούν σε θάνατο. Εάν φτάσετε εγκαίρως στον κτηνίατρό σας, μπορείτε να αποφύγετε πιο σοβαρές παρενέργειες και προβλήματα.

Πώς να αποτρέψετε τις γάτες από το δάγκωμα ενός σκορπιού

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε τα δαγκώματα σκορπιού είναι να παρακολουθείτε το ζώο σας. Οι σκορπιοί συχνά κρύβονται σε δροσερά, με σκιά περιβάλλοντα, όπως μέσα σε τρύπες και κάτω από βράχους. Φυσικά μπορεί να βρεθούν και μέσα στα σπίτια.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι η γάτα σας έχει πολλά παιχνίδια να ασχολείται ώστε να μη βαρεθεί και ψάξει αλλού για ψυχαγωγία. Κρατώντας την επίσης σε εσωτερικούς χώρους θα μειώσετε κάπως τον κίνδυνο να συναντήσει σκορπιό.

Σχετικά άρθρα

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα

Με έλεγχο DNA βρέθηκε ποιος πέταξε τα κουτάβια στα Μέγαρα