string(0) ""

Δείτε πώς θα προφυλάξετε το κατοικίδιό σας από πεπτικές διαταραχές το καλοκαίρι

Αναστασία Στουπάκη

22/07/2025

Photo: Shutterstock

Η ζέστη, οι αλλαγές στη ρουτίνα και τα καλοκαιρινά τραπεζώματα μπορεί να αποσυντονίσουν το πεπτικό σύστημα των κατοικιδίων και να κινδυνεύσουν από τροφικές δηλητηριάσεις και γαστρεντερίτιδες.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε και πώς να τα προστατέψετε από ενοχλήσεις ή ακόμα και επικίνδυνες δηλητηριάσεις.

Το καλοκαίρι είναι εποχή ανεμελιάς για τους περισσότερους, αλλά όχι πάντα για τα κατοικίδια. Οι ψηλές θερμοκρασίες, οι αλλαγές στη διατροφή και το περιβάλλον, τα τραπεζώματα με… λουκάνικα και παγωτά, και οι συχνότερες έξοδοι αυξάνουν τον κίνδυνο για πεπτικές διαταραχές. Από μια απλή διάρροια μέχρι τροφική δηλητηρίαση ή αφυδάτωση, το καλοκαίρι κρύβει παγίδες για το στομάχι του σκύλου ή της γάτας μας.

Ως κηδεμόνες, είναι δική μας ευθύνη να προνοήσουμε, να παρατηρήσουμε και να προλάβουμε καταστάσεις που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία τους.

Τι προκαλεί πεπτικά προβλήματα το καλοκαίρι;

Οι πιο συχνοί λόγοι είναι:

Κατανάλωση ακατάλληλων ή αλλοιωμένων τροφών (ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ψησταριές, σκουπίδια, ή “καλοθελητές” που προσφέρουν μεζεδάκια).

Ζέστη που αλλοιώνει πιο εύκολα την τροφή (κυρίως την υγρή ή ωμή).

Αλλαγή περιβάλλοντος (π.χ. στις διακοπές, όπου μπορεί να δοκιμάσουν καινούρια φαγητά ή νερό).

Ξαφνικές αλλαγές διατροφής (π.χ. αλλαγή τροφής ή περισσότερες λιχουδιές).

Κατάποση άμμου, θαλασσινού νερού ή ξένων αντικειμένων στη βόλτα ή στην παραλία.

Μολύνσεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα – συχνότερες τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω υγρασίας και θερμότητας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε;

Διάρροια, συχνά με βλέννα ή αίμα, εμετός, φούσκωμα ή δυσφορία στην κοιλιά, απώλεια όρεξης, λήθαργος ή ασυνήθιστη κόπωση, αυξημένη δίψα (ή αντίθετα, σημάδια αφυδάτωσης όπως ξηρά ούλα, σπασμένη ρινική υγρασία), πυρετός ή ρίγη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά αν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 24 ώρες ή είναι έντονα, απαιτείται άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας;

Η πρόληψη ξεκινάει από τα πιο απλά:

Σερβίρουμε πάντα φρέσκια τροφή και καθαρό νερό. Αν ταΐζουμε υγρή ή ωμή τροφή, την αποθηκεύουμε σωστά και δεν την αφήνουμε πολλή ώρα εκτεθειμένη.

Δεν αλλάζουμε απότομα τροφή. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή του ζώου γίνεται σταδιακά, μέσα σε 7–10 ημέρες.

Δεν προσφέρουμε “φαγητό από το τραπέζι”, ειδικά λιπαρό, τηγανητό, γλυκό ή με καρυκεύματα. Πολλές ανθρώπινες τροφές είναι επικίνδυνες για τα ζώα.

Επιβλέπουμε τις βόλτες. Στην παραλία ή σε αγροτικές περιοχές, ο σκύλος μπορεί να καταπιεί κάτι επιβλαβές (άμμο, κόκκαλα, βότσαλα, νεκρά ψάρια). Η γάτα, αν έχει πρόσβαση έξω, μπορεί να πειραματιστεί με κάτι δηλητηριώδες.

Προσοχή σε άγνωστα νερά. Μη δίνετε στο ζώο σας να πιει νερό από λίμνες ή στάσιμα ρυάκια – μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως το Leptospira.

Ταΐζουμε σε σταθερά ωράρια, και όχι όταν “μας κοιτάζει με μάτια όλο νόημα”.

Φόλες. Σε περίπτωση που υποψιαστούμε ότι το ζώο μας έχει φάει φόλα κατευθείαν ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο.

left arrow
right arrow

Κι αν συμβεί το κακό;

Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας ή ήπιας διαταραχής:

– Μπορεί να συστηθεί από τον κτηνίατρο 12–24 ώρες νηστείας (μόνο νερό), και μετά ειδική διατροφή για ανάκαμψη (π.χ. βραστό κοτόπουλο με ρύζι ή ειδική κλινική τροφή).

– Αν υπάρξει εμετός ή διάρροια με έντονη απώλεια υγρών, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι σοβαρός – ίσως χρειαστεί ενδοφλέβια ενυδάτωση.

Ποτέ μην δίνετε ανθρώπινα φάρμακα. Το στομάχι του ζώου διαφέρει από το δικό μας, και πολλά φάρμακα είναι τοξικά για αυτά (π.χ. παυσίπονα).

– Ο κτηνίατρος μπορεί να δώσει προβιοτικά, αντιδιαρροϊκά ή αντιβιοτικά, ανάλογα με την αιτία.

Καλοκαίρι με… ήρεμο στομάχι

Η καλοκαιρινή ανεμελιά δεν πρέπει να συνοδεύεται από πρησμένες κοιλιές, τρεξίματα στον κτηνίατρο και σκυλάκια που δεν έχουν όρεξη ούτε για λιχουδιά. Με λίγη φροντίδα, σωστό προγραμματισμό και προσοχή στις διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι ο σκύλος ή η γάτα μας θα απολαύσουν το καλοκαίρι χωρίς στομαχικές περιπέτειες.

Άλλωστε, ένα χαρούμενο στομάχι σημαίνει και χαρούμενη καρδιά, για όλους.

Σχετικά άρθρα

Πότε η άσφαλτος είναι πολύ ζεστή για τα πατουσάκια του σκύλου σας -Το τρικ με το χέρι

3 σωτήριες κινήσεις για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα να επιβιώσουν στον καύσωνα

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν το καλοκαίρι για την υγεία της γάτας