string(0) ""

Δείτε τι θα συμβεί αν η γάτα σας φάει μελομακάρονα

Στέλλα Πανοπούλου

09/12/2023

Το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων είναι τόσο νόστιμο που η κατανάλωσή του θα έπρεπε να αποτελεί πανανθρώπινο και πανζωικό δικαίωμα – ή μήπως όχι;

Αναφέρομαι, φυσικά, στα λαχταριστά, τραγανά, γλυκά μελομακάρονα. Όσο υπέροχο και αν θα ήταν να μπορούσαμε να μοιραστούμε με όλους όσους αγαπάμε – συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων μας – αυτό το μικρό, Ελληνικό, βρώσιμο θαύμα, ίσως τελικά να μην πρόκειται για την καλύτερη ιδέα. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα επίπεδα πιθανής τοξικότητας κάθε συστατικού ξεχωριστά, ώστε να ξέρουμε γενικότερα ποια φαγητά και γλυκά που το περιέχουν πρέπει να αποφεύγουμε.

Ας πάρουμε, λοιπόν, ένα ένα τα βασικά συστατικά που περιέχουν τα μελομακάρονα, κι ας δούμε για ποιους λόγους πρέπει να αποφεύγουμε να τα μοιραζόμαστε με τη γάτα μας, όσο κι αν μας το ζητάει.

● Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο γενικά θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση από τις περισσότερες γάτες. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα όπως εμετό και διάρροια.

Ξύσμα ή χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού

Τα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, λεμόνια, και γκρέιπφρουτ, μπορούν να γίνουν τοξικά για τη γάτα σας (ιδίως η φλούδα και οι σπόροι). Οι γάτες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, καθώς περιέχουν ουσίες όπως το κιτρικό οξύ, οι οποίες είναι τοξικές γι’ αυτές.

● Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ανθυγιεινή τόσο για τις γάτες, όσο και για τους ανθρώπους. Οι γάτες, όμως, είναι αυστηρά σαρκοφάγες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τους υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη ακόμα λιγότερο απ’ ότι εμείς. Η ζάχαρη δεν έχει θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για τη γάτα σας, με αποτέλεσμα να καταναλώνει απλώς κενές θερμίδες όταν τρώει γλυκά προϊόντα.

● Κανέλα

Οι απόψεις διίστανται ως προς την τοξικότητα της κανέλας. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η κανέλα είναι ασφαλής για τις γάτες σε πολύ μικρές ποσότητες (και όχι σε μορφή αιθέριου ελαίου) ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα πιο σύνθετο ζήτημα. Οι γάτες δεν διαθέτουν ένα ηπατικό ένζυμο το οποίο χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό των συστατικών της κανέλας. Έτσι, είναι πιθανό η γάτα σας να παρουσιάσει προβλήματα στο πεπτικό της σύστημα αν καταναλώσει το χειμωνιάτικο μπαχαρικό. Σε μεγάλες δόσεις, θεωρείται ότι η κανέλα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα με το κυκλοφορικό λόγω του συστατικού που λέγεται κουμαρίνη.

● Γαρίφαλα

Το μπαχαρικό με το υπέροχο άρωμα δεν είναι ασφαλές για τη γατούλα σας. Περιέχει μια ουσία που λέγεται ευγενόλη, η οποία είναι ένα έλαιο που δίνει στο γαρίφαλο τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση του. Η ευγενόλη μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για τη γάτα σας, όχι μόνο αν την καταπιεί, αλλά ακόμα και αν την εισπνεύσει. Η ευγενόλη προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στο αναπνευστικό σύστημα της γάτας. Μην χρησιμοποιείται προϊόντα που περιέχουν γαρίφαλο κοντά στη γάτα σας.

● Λικέρ

Τα μελομακάρονα μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες λικέρ. Οι γάτες απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα.

● Καρύδια

Η γάτα σας μπορεί να πνιγεί αν φάει μεγάλα κομμάτια καρυδιού. Το καρύδι δεν θεωρείται τοξικό, αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι σίγουρα ανθυγιεινό λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών καρπών σε λιπαρά και θερμίδες.

● Μέλι

Το μέλι δεν είναι τοξικό για τη γάτα και μπορεί ακόμα να αποτελέσει και ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό της. Όπως όλες οι τροφές που δεν προορίζονται για γάτες, όμως, πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες από το αιλουροειδές παιδί σας.

Συμπέρασμα: Τα περισσότερα από τα παραπάνω συστατικά των μελομακάρονων δεν είναι τοξικά για τις γάτες, εκτός αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Δεν θεωρούμε πιθανό να δώσει κανείς ένα κουτί μελομακάρονα στη γάτα του και να την αφήσει να το φάει ολόκληρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και αν μια μπουκιά μελομακάρονο πιθανότατα να μην προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας στη γάτα σας, σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να μοιραστείτε μαζί της ακόμα και μικρές ποσότητες από το δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γλυκό. Συνιστάται να επιλέξετε την ασφαλέστερη οδό και να προτιμήσετε λιχουδιές ειδικά διαμορφωμένες για γάτες με βάση το κρέας. Άλλωστε, οι γάτες δεν μπορούν να καταλάβουν τις γλυκιές γεύσεις, οπότε δεν θα απολαύσουν το μελομακάρονο όσο εμείς – οπότε γιατί να το διακινδυνεύσετε;

Σχετικά άρθρα

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καλλωπισμός του κατοικιδίου σας – Τα καλύτερα αξεσουάρ της αγοράς

Γιατί οι χαριτωμένες γάτες με τα στρογγυλά πρόσωπα και τα μεγάλα μάτια μπορεί να πονάνε

Πώς συμβιώνει η Φωτεινή Ντεμίρη με τρεις γάτες και έναν σκύλο