string(0) ""

Είστε έτοιμος/η για γάτα; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε

Στέλλα Πανοπούλου

29/06/2024

Photo: Shutterstock

Σκέφτεστε να πάρετε γάτα; Μένετε ξύπνιος/α κατά τη διάρκεια της νύχτας και ονειρεύεστε ζεστές αγκαλιές με ένα χνουδωτό πλάσμα που γουργουρίζει στο μαξιλάρι σας;

Κάνετε πάρα πολύ καλά, καθώς σίγουρα αυτό που επιθυμείτε είναι να παρέχετε σε μια γατίσια ψυχούλα την υπέροχη ζωή που της αξίζει. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να νιώθετε απολύτως σίγουρος/η με την απόφασή σας πριν προχωρήσετε στην υιοθεσία μιας γάτας, καθώς πρόκειται να δεσμευτείτε με την υποχρέωση της φροντίδας της για πολλά χρόνια.

Οι γάτες δεν είναι πάντα αραχτές, εύκολες στη φροντίδα τους, και “τα καλύτερα παιδιά”, γιατί απλά πολλές φορές δεν είναι. Τα αγαπημένα μας οικόσιτα αιλουροειδή είναι πλάσματα γεμάτα όρεξη και ζωντάνια, κι ας φαίνεται συχνά να προτιμούν τις ξάπλες. Και τα παιχνίδια τους τα θέλουν, και τις ζημιές τους θα τις κάνουν, και θα αποζητήσουν απεγνωσμένα και την παρέα σας. Ας δούμε, λοιπόν, τι χρειάζεται ένα οικόσιτο αιλουροειδές για να είναι ευτυχισμένο και, κατ’ επέκταση, τι πρέπει να αναλογιστείτε πριν αποφασίσετε να το βάλετε στη ζωή σας:

Πόσες ώρες περνάτε έξω απ’ το σπίτι;

Οι γάτες, γενικά, περνούν και μόνες τους καλά. Είναι ανεξάρτητα ζώα που μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους και να απασχοληθούν. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται ιδανικό να αφήνετε τη γάτα σας για πολλές ώρες μόνη της. Μια γάτα έχει ανάγκη την παρέα του κηδεμόνα της, είτε αυτό σημαίνει ότι αποζητά τις αγκαλιές και τα χάδια, είτε σημαίνει απλά ότι χρειάζεται να βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί του. Μια γάτα που μένει μόνη της για πολλές ώρες μπορεί να βαρεθεί και να γίνει καταστροφική ή επιθετική. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί κηδεμόνες που εργάζονται πολλές ώρες, υιοθετούν δύο γάτες μαζί ώστε να κάνουν παρέα η μία στην άλλη.

Ταξιδεύετε συχνά;

Είναι γνωστό ότι οι γάτες δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά με τις απότομες αλλαγές στη ρουτίνα τους – γι’ αυτό και δεν θεωρούνται ιδανικοί συνταξιδιώτες. Μια γάτα μπορεί να μείνει μόνη της για λίγες μέρες με μια αυτόματη ταΐστρα και ποτίστρα, αλλά αν σκοπεύετε να λείψετε παραπάνω καλό είναι να επισκέπτεται κάποιο άτομο τη γάτα σας καθημερινά, να καθαρίζει την άμμο της, και να ανανεώνει την τροφή και το νερό της.

Έχετε παιδιά;

Οι περισσότερες γάτες τα πηγαίνουν καλά με τα παιδιά, ειδικά αν τα γνωρίζουν από τότε που ήταν μικρά γατάκια. Παρόλα αυτά, αν έχετε παιδιά ή σκοπεύετε να αποκτήσετε σύντομα, είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε να πάρετε γάτα, και να μάθετε στα παιδιά σας πώς να συμπεριφέρονται σωστά σε ένα κατοικίδιο.

Έχετε άλλα κατοικίδια;

Οι γάτες που έχουν εκτεθεί από μικρή ηλικία σε σκύλους είναι πιθανότερο να τους αποδεχτούν ως συγκατοίκους από αυτές που δεν έχουν συνυπάρξει ποτέ μαζί τους. Αν έχετε πιο μικρά κατοικίδια, όπως είναι τα χάμστερ, τα πτηνά, και τα ψάρια, πρέπει να τα προστατεύσετε πάση θυσία από τη νέα γάτα σας, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τα αντιμετωπίσει σαν θηράματα.

left arrow
right arrow

Μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά στο κόστος μιας γάτας;

Πριν υιοθετήσετε ένα μικρό αιλουροειδές, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το κόστος της φροντίδας του, και να το συμπεριλάβετε στον οικογενειακό προϋπολογισμό σας. Εκτός από την τροφή και όλα τα αξεσουάρ που πρόκειται να χρειαστεί – άμμος και αμμολεκάνη, παιχνίδια, λιχουδιές, τσάντα μεταφοράς, ονυχοδρόμια – θα χρειαστεί να πληρώνετε και για να της παρέχεται η κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα, η οποία συχνά μπορεί να κοστίζει ακριβά. Σίγουρα, η αγαπημένη σας γατούλα αξίζει τα χρήματα που ξοδεύετε για εκείνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα έξοδα που συσσωρεύονται δεν είναι πιθανό να σας δυσκολέψουν. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ένα πρόγραμμα ασφάλειας υγείας κατοικιδίου, βάσει του οποίου θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε πιο εύκολα στις ανάγκες περίθαλψης της γάτας σας.

Είστε έτοιμος/η για τον χαμό;

Εκτός αν είστε ιδιαίτερα τυχερός/ή και υιοθετήσετε μια ήσυχη γατούλα, είναι πολύ πιθανό το νέο σας κατοικίδιο, ειδικά σε μικρή ηλικία, να κάνει ζημιές στο σπίτι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι γάτες είναι διάσημες για το πάθος με το οποίο ρίχνουν πράγματα από ψηλά, ή γρατζουνούν τα έπιπλα. Ακόμα, πρέπει να είστε προετοιμασμένος/η για τις τρίχες που θα βρίσκετε παντού στα ρούχα σας, και για την υποχρέωση να καθαρίζετε καθημερινά την άμμο της. Παρόλα αυτά δείτε το από τη θετική πλευρά: δεν χρειάζεται να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα για να πάει στην τουαλέτα, ούτε να την κάνετε μπάνιο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καθαρό και ανεξάρτητο ζώο, το οποίο, όμως, έχει κι αυτό ανάγκη τη φροντίδα του.

Σχετικά άρθρα

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας