Έξυπνοι τρόποι για να δώσετε φάρμακο σε υγρή μορφή στη γάτα σας
Έπη Τρίμη
06/07/2025

Η γάτα μας δεν είναι απλώς ένα κατοικίδιο που μας κρατάει συντροφιά. Είναι μέλος της οικογένειάς μας, ένα πλάσμα με προσωπικότητα και ιδιαίτερες συνήθειες που γεμίζει τη ζωή μας με χαρά, παιχνίδι και πολλά γουργουρητά.
Όταν, όμως, έχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία της και ο κτηνίατρός μας συνταγογραφεί φάρμακο, τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα. Κάποιοι θεωρούν ότι ένα φάρμακο σε χάπι θα τους δυσκολέψει περισσότερο να το δώσουν στη γάτα σας. Άλλοι πάλι δεν μπορούν να δώσουν κάτι σε υγρή μορφή.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η χορήγηση του φαρμάκου φαντάζει δύσκολη ή και τρομακτική υπόθεση, αφού η γάτα μας είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει με δαγκωματάκια, να κρύβεται από το άγχος ή να προσπαθεί να ξεφύγει. Ωστόσο, με κατάλληλη προετοιμασία, επιμονή και πολλή αγάπη, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία πιο ομαλή και ασφαλή, προστατεύοντας τόσο εκείνη όσο και τον εαυτό μας. Τι γίνεται λοιπόν όταν η ώρα του υγρού φαρμάκου που πρέπει να δώσουμε στο αιλουροειδές μας έφτασε;
Πώς να δώσουμε φάρμακο σε υγρή μορφή στη γάτα μας
1. Επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο
Ο πρώτος και πιο αξιόπιστος τρόπος για να χορηγήσουμε το υγρό φάρμακο στη γάτα μας είναι η χρήση σύριγγας χωρίς βελόνα. Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα πάρει ολόκληρη τη δόση που έχει συστήσει ο κτηνίατρος. Γεμίζουμε τη σύριγγα με τη σωστή ποσότητα φαρμάκου και την τοποθετούμε απαλά στο πλάι του στόματος της γάτας μας, λίγο πίσω από τους κυνόδοντες. Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε το κεφάλι της σταθερό, αλλά χωρίς πίεση που θα την τρομάξει. Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται σιγά σιγά, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, ώστε να έχει χρόνο να το καταπιεί χωρίς να πανικοβληθεί.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βιαστούμε να ρίξουμε όλο το υγρό μονομιάς, γιατί μπορεί να προκληθεί εισρόφηση, δηλαδή να περάσει το φάρμακο στους πνεύμονες και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της. Αν παρατηρήσουμε ότι η γάτα μας δυσκολεύεται να καταπιεί, μπορούμε να της χαϊδέψουμε απαλά το λαιμό ή να φυσήξουμε λίγο στο πρόσωπό της, πράγματα που συχνά την ενθαρρύνουν να καταπιεί πιο εύκολα.
Η δεύτερη επιλογή είναι η ανάμειξη του φαρμάκου με την τροφή της. Αν και αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα επιτυχής – αφού πολλές φορές η γάτα μας καταλαβαίνει αμέσως ότι κάτι έχει αλλάξει στη γεύση. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε λίγη από την αγαπημένη της υγρή τροφή, όπως πατέ ή ψάρι, και ανακατεύουμε μέσα τη δόση του φαρμάκου. Αν η γάτα μας πεινάει, είναι πιθανότερο να δοκιμάσει να φάει. Επειδή αν δεν καταναλώσει όλη την ποσότητα μπορεί να μην πάρει τη σωστή δόση, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα τροφής, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα φαγωθεί μέχρι την τελευταία μπουκιά.

2. Προετοιμαζόμαστε από πριν για να μην έχουμε άγχος
Πριν ξεκινήσουμε τη χορήγηση του φαρμάκου, χρειάζεται να έχουμε προετοιμάσει τον χώρο και τον ”εξοπλισμό” μας. Ένα καθαρό και σταθερό σημείο, όπως ένα τραπέζι που το έχουμε στρώσει με μια πετσέτα ή το πάτωμα με ένα μαλακό μαξιλάρι, θα μας διευκολύνουν ώστε η γάτα μας να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά και να μην τρομάζει από τυχόν γλιστρήματα ή θορύβους. Η καλή οργάνωση μάς επιτρέπει να μην χάνουμε χρόνο ψάχνοντας αντικείμενα, κάτι που θα αύξανε το στρες της.
Είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε από πριν γεμίσει τη σύριγγα με τη σωστή δόση φαρμάκου, να έχουμε κοντά μας λίγο χαρτί κουζίνας για τυχόν καθαρισμούς και ίσως ένα μπολ με καθαρό νερό, σε περίπτωση που χρειαστεί να σκουπίσουμε το στόμα της. Αν υπάρχει άλλο άτομο στο σπίτι που μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τη γάτα μας απαλά, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο ομαλή και σύντομη.
3. Δοκιμάζουμε την τεχνική του «γατομπουρίτο»
Ένας από τους πιο πρακτικούς τρόπους να περιορίσουμε με ασφάλεια τις κινήσεις της γάτας μας είναι το τύλιγμα με πετσέτα, γνωστό και ως «γατομπουρίτο». Απλώνουμε τη μεγάλη, καθαρή πετσέτα στο σημείο που θα καθίσουμε τη γάτα μας και την τοποθετούμε στο κέντρο. Φέρνουμε τις δύο άκρες γύρω από το σώμα της, τυλίγοντας σταθερά αλλά χωρίς υπερβολική πίεση. Έτσι, μόνο το κεφάλι της μένει έξω, ενώ τα πόδια της δεν έχουν χώρο να κινηθούν απότομα. Αυτή η τεχνική μειώνει πολύ το αίσθημα ανασφάλειας που μπορεί να νιώσει και προστατεύει και εμάς από πιθανές γρατζουνιές ή δαγκώματα.
Πολλές φορές, όταν η γάτα μας είναι τυλιγμένη και νιώθει πως δεν απειλείται, ηρεμεί πιο γρήγορα και είναι πιο δεκτική στη διαδικασία. Αν η γάτα μας έχει εκνευρισμό, φροντίζουμε να κάνουμε μικρά διαλείμματα για να την καθησυχάσουμε με γλυκόλογα και χάδια στο κεφαλάκι της.
Τι κάνουμε σε περίπτωση που η γάτα μας φτύσει το φάρμακο ή βγάλει αφρούς
Δεν είναι ασυνήθιστο η γάτα μας να φτύσει μέρος του φαρμάκου ή να βγάλει αφρούς από το στόμα. Αυτή η αντίδραση οφείλεται συνήθως στη δυσάρεστη γεύση και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, εφόσον η γάτα μας αναπνέει κανονικά. Αν συμβεί αυτό, την αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει, καθαρίζουμε προσεκτικά το στόμα της με ένα καθαρό πανί και επαναλαμβάνουμε την προσπάθεια μόλις χαλαρώσει.
Πολύ συχνά βοηθάει να μιλάμε στη γάτα μας με γλυκιά φωνή και να της θυμίζουμε ότι είναι ασφαλής και ότι προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε. Η ψυχραιμία και η κατανόηση κάνουν τη διαφορά και αποτρέπουν τον πανικό.

Η σημασία της θετικής ενίσχυσης
Μετά από κάθε επιτυχημένη ή λιγότερο επιτυχημένη προσπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιβραβεύουμε τη γάτα μας. Ένα αγαπημένο σνακ, μερικά χάδια ή λίγα λεπτά παιχνιδιού αμέσως μετά βοηθούν να συνδέσει τη διαδικασία με κάτι θετικό. Έτσι, η γάτα μας μαθαίνει σταδιακά ότι κάθε φορά που συνεργάζεται, την περιμένει κάτι ευχάριστο.
Η συνέπεια είναι το «κλειδί». Όσο κι αν νιώθουμε κι εμείς πίεση ή απογοήτευση, η γάτα μας χρειάζεται να βλέπει ότι δεν έχουμε θυμώσει μαζί της και όλη αυτή η αυτή η διαδικασία γίνεται από φροντίδα και αγάπη. Έτσι σταδιακά, οι αντιστάσεις της μειώνονται και η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται λιγότερο στρεσογόνα.
Όταν όλες οι προσπάθειες δεν αποδίδουν
Παρά την καλή μας διάθεση και την υπομονή, υπάρχουν περιπτώσεις που η γάτα μας αντιδρά τόσο έντονα, ώστε η χορήγηση του φαρμάκου να είναι σχεδόν αδύνατη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να διστάσουμε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας και να συζητήσουμε πιθανές εναλλακτικές. Ορισμένα φάρμακα κυκλοφορούν σε μορφή πάστας που μπορούμε να αλείψουμε στο πόδι της, ώστε να το γλείψει μόνη της. Άλλα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν ενέσιμα από επαγγελματία, αν αυτό κριθεί πιο ασφαλές και αποτελεσματικό.
Η φροντίδα της γάτας μας δεν περιορίζεται στο φαγητό, το νερό και τις ώρες παιχνιδιού. Είναι και οι δύσκολες στιγμές που δοκιμάζουν συχνά την υπομονή μας. Όσο κι αν μας φαίνεται δύσκολο, κάθε φορά που αφιερώνουμε χρόνο και ηρεμία για να της δώσουμε το φάρμακό της, χτίζουμε ακόμη πιο γερή τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Στο τέλος, η γάτα μας καταλαβαίνει πως αυτό που κάνουμε γίνεται μόνο για το καλό της και ότι δίπλα της έχει έναν φύλακα άγγελό της. Με σωστή προετοιμασία, επιμονή και τρυφερότητα, η χορήγηση φαρμάκου μπορεί να γίνει πραγματικά μια εύκολη διαδικασία.