string(0) ""

Γάτα βγήκε προς πώληση στο Vinted και ο κόσμος δεν το πήρε καλά

Δημήτρης Φαλλιέρος

29/10/2024

Photo: Shutterstock

Τι θέλετε να αγοράσετε από τα sites μεταχειρισμένων ρούχων στο διαδίκτυο; Κασκόλ, τώρα που ο καιρός κρυώνει; Μήπως γάντια; Ένα ωραίο γούνινο καπέλο; Μήπως μια γάτα;

Πριν λίγο καιρό, στη πολυδιαφημισμένη και στη χώρα μας πλατφόρμα Vinted για αγορές second hand ρούχων και αξεσουάρ, μια γάτα φιγουράριζε στα προς πώληση αντικείμενα. Ένας χρήστης του Vinted θεώρησε OK να βάλει μια μικρή ταρταρούγα ως μεταχειρισμένο είδος, την κοστολόγησε 130 λίρες και έγραψε στις λεπτομέρειες αγοράς ότι το ζώο δεν είναι στειρωμένο ούτε έχει μικροτσίπ, προσθέτοντας ότι η γάτα είναι ενός έτους και δύο μηνών, σε «πολύ καλή» κατάσταση, μάρκας «Γάτα».

Η πρώτη αντίδραση ήταν από τη Zara McDermott, μια τηλεοπτική περσόνα της Βρετανίας, που το ανέδειξε ως τραγικό παράδειγμα του εμπορίου ζώων, ξεσπώντας σε κλάματα. Ο κόσμος όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε με γαϊτανάκι αντιδράσεων, που κυμαίνονταν ανάμεσα σε δυσανασχέτηση για την εξέλιξη του διαδικτύου σε σχέση με την ευζωία των ζώων, και σε κοροϊδευτικά σχόλια για τη Zara.

Η επίμαχη αγγελία με την γάτα ταρταρούγα που αποσύρθηκε.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είδα κάποιον να πουλάει τη ΓΑΤΑ του στο Vinted, όχι, αυτό με αναστατώνει τόσο πολύ, έκλαιγα για 5 λεπτά. Οι άνθρωποι πραγματικά με θυμώνουν κάποιες φορές. Πώς μπορούν να “ανακυκλώνουν” τα κατοικίδιά τους και να τα βλέπουν ως τόσο αναλώσιμα. Όταν παίρνεις ένα ζώο, είναι ευθύνη σου για μια ζωή (εκτός κι αν προκύψει κάτι εξαιρετικά απρόβλεπτο). Και γιατί οι άνθρωποι δεν στειρώνουν, δεν βάζουν μικροτσίπ και δεν εμβολιάζουν τα ζώα τους;», ήταν η ανάρτηση της Zara στο Instagram.

Λίγο μετά, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Vinted επιβεβαίωσε στην The Independent την ύπαρξη της καταχώρισης και είπε ότι η αγγελία αφαιρέθηκε λόγω παραβίασης των όρων λειτουργίας της σελίδας, οι οποίοι απαγορεύουν ρητά την πώληση ζώων.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ζώα πωλούνται σε αντίστοιχα site σαν μεταχειρισμένα αντικείμενα. Παλιότερα, πάλι στο Vinted, πωλούνταν παπαγαλάκια. Το ίδιο έχει προκύψει και σε άλλες πλατφόρμες, ενώ είχε πρόσφατα δημιουργήσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων και η μαύρη αγορά ζώων που πωλούνταν διαδικτυακά μέσα από την εφαρμογή μηνυμάτων Telegram στην Ασία – εκεί γίνονταν παράνομες αγοραπωλησίες κάθε είδους: από σκυλάκια και γατάκια ως σαύρες γκέκο και πύθωνες.

Παπαγαλάκια που είχαν επίσης βγεις προς πώληση.

Περί πώλησης ζώων

Τουλάχιστον το πρόσφατο περιστατικό στο Vinted ξανάνοιξε τη συζήτηση περί του τι είναι ηθικό και τι όχι, αλλά και τι είναι νόμιμο και τι όχι, όταν πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές που περιλαμβάνουν κατοικίδια. Ακόμα και στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται η πώλησή τους – παρά μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους από το κράτος εκτροφείς και ιδιοκτήτες. Έχει απαγορευτεί η ελεύθερη πώληση, τα pet shop δεν μπορούν πλέον να πωλούν γατάκια και σκυλάκια, και -εννοείται- είναι παράνομες οι αγγελίες πώλησης σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Ακόμα και η καταβολή αντιτίμου σε υιοθεσίες απαγορεύεται, με εξαίρεση τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας του ζώου.

Ένα ακόμα καυτό ζήτημα που επαναπροωθήθηκε με αφορμή την αγγελία πώλησης της γάτας είναι το τι κάνουμε αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούμε πλέον να φροντίσουμε το κατοικίδιό μας. Ο χρήστης που είχε ανεβάσει την αγγελία έγραφε ότι «πλέον δεν μπορούσε να φροντίζει τη γάτα». Δεν εξήγησε ποτέ όμως για ποιον λόγο την έβαλε προς πώληση αποσκοπώντας σε κέρδος.

Είναι εν μέρει κατανοητό να προκύψει μια αστάθμητη συνθήκη στην οποία κάποιος αδυνατεί πλέον να φροντίσει ένα ζώο, κυρίως αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, μολονότι για όσους θεωρούμε τα κατοικίδια μέλη της οικογένειάς μας, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πώς κάποιος αποχωρίζεται το ζώο του.

left arrow
right arrow

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, υπάρχουν «ανθρώπινες» διαδικασίες όπως το να απευθυνθούμε σε οποιονδήποτε φιλοζωικό φορέα, σε δομή φιλοξενίας, σε καταφύγιο ή στον Δήμο, ακόμα και να αναρτήσουμε μια αγγελία ώστε το ζώο να μπορέσει να βρει εν καιρώ μια σωστή ανάδοχη οικογένεια. Μαζί με τα θέματα που ανοίγουν κάθε φορά που ένα ζώο έχει τύχη εμπορεύματος, μια σειρά ερωτημάτων ξεπετιέται: Τι σημαίνει τελικά «αποκτώ» ένα ζώο; Μέχρι πότε του αφιερώνω την αγάπη και την φροντίδα μου; Η συντροφιά είναι κάτι που αγοράζεται; Είναι τα κατοικίδια ισότιμα με άλλα μέλη της οικογένειας;

Θα αφήσουμε τα ερωτήματα εδώ για να δώσει ο καθένας τις απαντήσεις που θέλει. Στο μεταξύ θα πάρω online ένα κασκόλ. Όχι ζωντανό, κανονικό. Ο καιρός κρυώνει.  

Σχετικά άρθρα

Il barboncino day: Η μέρα των toy poodle γιορτάζεται στην Ιταλία με χιλιάδες ζώα στο δρόμο

Εναλλαγή των σημείων βόλτας ή σταθερή διαδρομή; – Τι είναι καλύτερο για τον σκύλο σας

7 Πρόεδροι της Αμερικής και οι σκύλοι τους