string(0) ""

Γατίσια φιλία: Πώς θα καταλάβετε ότι δύο γάτες έχουν φιλική σχέση μεταξύ τους

Μυρτώ Τζώρτζου

18/09/2023

Έχετε ακούσει τον μύθο ότι οι γάτες είναι μοναχικά και ανεξάρτητα πλάσματα; Σίγουρα τον έχετε ακούσει.

Και, ναι, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μοναχικοί κυνηγοί, εντούτοις ζουν σε ομάδες και χρειάζονται κοινωνική αλληλεπίδραση. Μέσα σε αυτές τις ομάδες, μια γάτα μπορεί να είναι πιο φιλική και να περνάει περισσότερο χρόνο με ορισμένες άλλες που προτιμά. Με λίγα λόγια οι γάτες μπορούν να έχουν φίλους!

Μπορούμε να αποκτήσουμε μια καλύτερη αίσθηση της κοινωνικής συμπεριφοράς της οικόσιτης γάτας μας παρατηρώντας έξω τις αποικίες των αδέσποτων γατών. Μια αποικία μπορεί να αποτελείται από 2 μέχρι 30- και πάνω- γάτες, ανάλογα με την τροφή που βρίσκουν στην περιοχή. Οι ομάδες αποτελούνται κυρίως από συγγενικά θηλυκά και τους απογόνους τους. Τα θηλυκά γατάκια συνεργάζονται μεταξύ τους για να περιποιούνται, να θηλάζουν και να φυλάνε το ένα τα γατάκια του άλλου, ώστε να διασφαλίσουν την επιβίωση των μικρών. Οι ξένοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι, ειδικά όταν υπάρχουν γατάκια. Οι άγνωστες γάτες μπορεί να δεχτούν επίθεση μόλις τις δουν. Νέες γάτες μπορεί να ενταχθούν στην ομάδα, αλλά πρόκειται για μια μακρά, σταδιακή διαδικασία. Εντός της ομάδας, ορισμένες γάτες αποφεύγουν συστηματικά η μία την άλλη, ενώ υπάρχουν και άλλες που επιλέγουν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί.

Αυτές οι τάσεις στις φυσικές αποικίες μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για το πώς σχηματίζονται και οι γατοπαρέες στα σπίτια μας. Οι γάτες μπορούν να συνυπάρξουν εφόσον δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται για το φαγητό, το νερό και την αμμολεκάνη. Για αυτό χρειάζονται πολλές αμμολεκάνες και όχι μία, χώρους ανάπαυσης και χώρους σίτισης. Επίσης, δεν θέλουν να αλληλεπιδρούν με γάτες που δεν τις συμπαθούν και δεν είναι στην ομάδα τους ή στην «παρέα» τους, θα λέγαμε καλύτερα.

Η έλευση μιας νέας γάτας στο σπίτι δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί χρόνο ώστε να συνηθίσει η μία γάτα την άλλη ή η μία γάτα τις άλλες. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ενσωματωθεί η νέα γάτα στο σπίτι μπορεί να είναι από λίγες μέρες μέχρι αρκετές εβδομάδες. Και μερικές φορές, κάποιες δεν θα γίνουν ποτέ φίλες. Απλά θα ανέχονται η μία την άλλη.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν οι γάτες είναι φίλες;

Ακριβώς όπως εμείς δεν είμαστε φίλοι με κάθε άνθρωπο που συναντούμε, έτσι και οι γάτες δεν θα τα πάνε απαραίτητα καλά με κάθε γάτα που συναντούν. Μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα ζευγάρι γατών θα τα πάει καλά από τη γλώσσα του σώματος. Οι γάτες σηκώνουν την ουρά τους κάθετα όταν πλησιάζουν μια άλλη γάτα για να ξεκινήσουν μια φιλική αλληλεπίδραση. Εκτός από αυτό θα αρχίσουν να περιποιούνται η μία την άλλη και θα τρίβουν τα μάγουλα, το σώμα και την ουρά τους. Αυτή η αμοιβαία τριβή θεωρείται σημαντική για τη δημιουργία μιας ομαδικής μυρωδιάς, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν ως μέλη της αποικίας. Οι φιλικές γάτες περνούν επίσης χρόνο για να ξεκουραστούν κοντά η μία στην άλλη και παίζουν μεταξύ τους. Αν βλέπετε αυτά τα σημάδια στις γάτες σας ή σε κάποιες γάτες σας, είναι πιθανό να θεωρούν ότι είναι φίλοι.

Όταν αυτές οι συμπεριφορές απουσιάζουν, μπορεί να υπάρχουν ανεπαίσθητα σημάδια έντασης μεταξύ τους. Το να κοιτάζει απλώς η μία γάτα την άλλη μπορεί να είναι σημάδι εχθρότητας. Αυτή η γάτα μπορεί να κάθεται ακίνητη και να εμποδίζει την άλλη γάτα να έχει πρόσβαση σε μια αμμολεκάνη ή να περνάει από ένα διάδρομο. Η μία γάτα μπορεί να φεύγει από το δωμάτιο όταν η άλλη μπαίνει, αποφεύγοντάς τη με αυτόν τον τρόπο. Αυτά τα σημάδια σύγκρουσης που εύκολα διαφεύγουν πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν ομηρικοί καβγάδες.

Παίζουν ή τσακώνονται;

Δεν είστε σίγουροι αν οι γάτες σας παίζουν ή τσακώνονται; Τα παιχνίδια συνήθως περιλαμβάνουν: οι γάτες εναλλάσσονται στο ποιος ξεκινά την “επίθεση”, τα νύχια παραμένουν μέσα, η ουρά είναι σηκωμένη και η στάση του σώματος χαλαρή. Οι δε φωνές ελάχιστες ή καθόλου. Αντίθετα ένας καβγάς θα μοιάζει έτσι: η μία γάτα επιτίθεται σταθερά, η γάτα-στόχος γρυλίζει, χτυπάει ή προσπαθεί να απομακρυνθεί από την άλλη, σφυρίζει δυνατά ή γρυλίζει ενώ τα αυτιά της είναι καρφωμένα προς τα πίσω και τα νύχια της έχουν βγει έξω.

Να πάρω έναν φίλο για τη γάτα μου;

Είναι αδύνατον να προβλεφθεί αν μια γάτα θα τα πάει καλά με μια άλλη. Ορισμένες γάτες προτιμούν να είναι μόνες τους και να έχουν ως συντροφιά μόνο την ανθρώπινη οικογένειά τους. Αν σκέφτεστε να προσθέσετε άλλο ένα αιλουροειδές στο σπίτι σας, να θυμάστε ότι η γάτα σας δεν επιλέγει τους συγκατοίκους της. Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία της γνωριμίας μπορεί να είναι αργή. Και φυσικά είναι αγχωτική τόσο για εσάς όσο και για την τωρινή σας γάτα.

Υπάρχουν ευτυχώς κάποιες ενδείξεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε αν η γάτα μας θα ήθελε μια άλλη γάτα. Οι εμπειρίες της ως γατάκι είναι σημαντικές για την ανάπτυξη κατάλληλων κοινωνικών δεξιοτήτων. Εάν η γάτα σας ανατράφηκε μόνη της και τα είχε όλα δικά της, είναι πιθανό να παρουσιάζει σημάδια φόβου ή επιθετικότητας προς άλλες γάτες. Ο λόγος είναι επειδή δεν κοινωνικοποιήθηκε σωστά σε νεαρή ηλικία. Τέλος όταν δεν ξέρετε πώς μεγάλωσε η γάτα που έχετε υιοθετήσει, μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από το καταφύγιο ή το προηγούμενο σπίτι της για το αν πήγαινε καλά με άλλες γάτες. Αν ήταν αδέσποτη, αυτές τις πληροφορίες φυσικά δεν μπορείτε να τις έχετε.

Σχετικά άρθρα

Happy pet. Happy you. Γνωρίστε τις premium σειρές τροφής της Farmina

Γιατί ο σκύλος σας σάς ακουμπάει με το πόδι του

Κατά πόσο το χρώμα μιας γάτας καθορίζει την προσωπικότητά της