string(0) ""

Το «CherryEye» – Προβολή του Αδένα του Τρίτου Βλεφάρου

Ιωάννα Ζηκοπούλου

11/04/2024

Photo: Shutterstock

Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για την υγεία και τη λειτουργικότητα του οφθαλμού.

Γράφει η Ιωάννα Ζηκοπούλου Κτηνίατρος, Μετεκπαιδευθείσα στην Οφθαλμολογία Κ.Ζ.Σ., στο Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.

Η μείωση της ποσότητας των δακρύων που παράγονται από τους δακρυικούς αδένες προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον κερατοειδή χιτώνα και τον επιπεφυκότα του οφθαλμού. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν δύο αδένες, τον κύριο δακρυικό αδένα και τον αδένα του τρίτου βλεφάρου.

Η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως σε βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων και σε φυλές με χαλαρά βλέφαρα. Οφείλεται στη χαλαρότητα του χόνδρου που συγκρατεί τον αδένα στη φυσιολογική του θέση, με αποτέλεσμα αυτός  να μετακινείται έξω από τα βλέφαρα. Εμφανίζεται συνηθέστερα έως την ηλικία των δύο ετών και μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη. Στις γάτες, η προβολή του αδένα είναι σπάνια. 

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η συνεχής ή διαλείπουσα εμφάνιση ενός στρογγυλού και ερυθρού μορφώματος στην εσωτερική γωνία του οφθαλμού. Το μόρφωμα αυτό είναι ο δακρυικός αδένας. Η κοινή ονομασία «cherry eye» με την οποία περιγράφουν πολλοί αυτή τη κατάσταση οφείλεται στην ομοιότητά του με κεράσι. Πολλές φορές ταυτόχρονα παρατηρείται και βλεννώδες έκκριμα, ερυθρότητα του οφθαλμού και δακρύρροια.

left arrow
right arrow

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία ο αδένας επανατοποθετείται στην αρχική του θέση. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα επανεμφανιστεί, αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή διαφορετικών χειρουργικών τεχνικών.

Ο αδένας δεν πρέπει να αφαιρείται, αφού παράγει σημαντική ποσότητα δακρύων (έως 25% της συνολικής). Η αφαίρεσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ξηροφθαλμία που δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση, καθώς εάν ο αδένας παραμείνει εκτός της φυσιολογικής του θέσης για μεγάλο χρονικό διάστημα φλεγμαίνει και η παραγωγή δακρύων μειώνεται, με επιπτώσεις στην υγεία του οφθαλμού.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Ιωάννα Ζηκοπούλου Κτηνίατρος, Μετεκπαιδευθείσα στην Οφθαλμολογία Κ.Ζ.Σ., Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι