string(0) ""

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Κωνσταντίνα Μάλλιου

11/12/2023

Photo: Shutterstock

Και πάνω που βρήκατε τον άνρθωπό σας και χαρήκατε σα μικρά παιδιά και θέλετε να βγείτε να το βροντοφωνάξετε, κάποια έχει καθίσει αγέρωχη στην άκρη του καναπέ και σας κρίνει.

Αλλά μιλάμε για σοβαρό bulling. Δε θέλει ούτε να βλέπει το νέο σας ταίρι και κάθε φορά που έρχεται σπίτι σας, εκείνη είτε τρέχει να κρυφτεί, είτε αρχίζει και νιαουρίζει είτε του ρίχνει αυτό το σατανικό βλέμμα, όπως μόνο αυτή ξέρει.

Γιατί, όμως, η γάτα σας επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά; Γιατί αντιπαθεί τόσο τον σύντροφό σας; Υπάρχει πιθανότητα να διαισθάνεται κάτι κακό;

Όλοι ξέρουμε πόσο περίεργες είναι οι γάτες και αν κάτι το πάρουν στραβά από την αρχή, μάλλον είναι δύσκολο να τους αλλάξεις γνώμη. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν φταίει το ταίρι σας που η μικρή σας γατούλα δεν το “πάει”.

Ο πιο συχνός λόγος που μια γάτα νομίζουμε ότι δεν συμπαθεί κάποιον είναι πολύ απλά γιατί δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι είναι απόμακρη ή και επιθετική, όχι μόνο με τον άνθρωπό σας αλλά και με φίλους σας που έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά. Δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Όπως συνήθισε τόσους και τόσους φίλους σας, έτσι θα συνηθίσει και τον καινούργιο σας έρωτα. Απλά χρειάζεται να γίνει σταδιακά και με υπομονή. Δεν θα πρέπει να την πιέσετε να έρθει να κάτσει κοντά σας για να τη χαϊδέψει. Μπορείτε κάθε μέρα – ή κάποιες μέρες την εβδομάδα – να σας επισκέπτεσαι ο/η σύντροφός σας για λίγες ώρες, και σιγά σιγά να τις αυξάνετε μέχρι να γίνει η πρώτη διανυκτέρευση. Το πιο πιθανό είναι μετά τις 3 4 πρώτες φορές να “μαλακώσει” και να χαλαρώσει. Μπορείτε αν θέλετε, να βάλετε το άλλο σας μισό να τη δωροδοκήσει με λίγες από τις αγαπημένες της λιχουδιές ή να παίξουν παρέα με το αγαπημένο της παιχνίδι.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι ότι η κοινωνικοποίηση ενός ζώου, δεν σταματάει σχεδόν ποτέ. Ναι μεν είναι πολύ πιο εύκολη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, αλλά και αργότερα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στο κατοικίδιό μας ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει να μη φοβάται και να συνυπάρχει αρμονικά με άλλους ανθρώπους ή ζώα.

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί η γάτα σας να μη συμπαθεί τον/την σύντροφό σας είναι γιατί της θυμίζει κάποιον με τον οποίο είχε άσχημες εμπειρίες και αναμνήσεις από το παρελθόν. Ειδικά αν έχετε υιοθετήσει μια κακοποιημένη γατούλα, μια γατούλα που έχει περάσει δύσκολα στη ζωή της, πολύ πιθανό να υπάρχουν άνθρωποι που επειδή της θυμίζουν κάποια άσχημα συναισθήματα που βίωσε, να μην μπορεί να τους εμπιστευτεί και να τους φοβάται. Και σε αυτή την περίπτωση η γνωριμία πρέπει να γίνει σταδιακά και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι ίσως η γάτα σας δε συμπαθήσει ποτέ το ταίρι σας.

Καλό θα είναι να γίνετε λίγο πιο παρατηρητικοί και να προσπαθήστε να διαπιστώσετε τι είναι αυτό που ο μικρός σας αίλουρος αντιπαθεί πάνω στον έρωτά σας. Μήπως είναι η δυνατή φωνή; Μπορεί απλά να μην αντέχει τα πολλά ντεσιμπέλ, οπότε πρέπει να χαμηλώσουν λίγο. Μπορεί ο/η σύντροφός σας να κάθεται στο αγαπημένο σημείο της γάτας σας στον καναπέ. Πείτε του/της να αλλάξει θέση. Ή σκεφτείτε τι είναι αυτό που μπορεί να την ενοχλεί και προσπαθήστε να το αλλάξετε.

Γενικά, οι γάτες είναι πλάσματα που αγαπούν τη ρουτίνα, οπότε κάθε φορά που κάποιος τους τη χαλάει, νευριάζουν. Οπότε, καλό είναι να διατηρήσετε το σταθερό και ήρεμο περιβάλλον που επιθυμεί και αν πρέπει να γίνουν αλλαγές, να γίνουν πολύ ομαλά.

Κι ας μην ξεχνάμε, ότι ο γάτες έχουν συναισθήματα και μπορεί να ζηλεύουν. Μην τις βλέπετε έτσι απόμακρες και ανεξάρτητες. Όταν κάποιος τυχαίνει να απολαμβάνει την προσοχή σας και την αγάπη σας περισσότερο από εκείνη, τότε ναι, ζηλεύει και θέλει να σας διεκδικήσει. Αυτή η κτητικότητα και η υπερπροστατευτική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει τη γάτα σας σε “επιθέσεις” και νιαουρίσματα απέναντι στο ταίρι σας. Όπως και να το κάνουμε, είστε η οικογένειά της και είστε μόνο δικιά της. Χρειάζεται κι εδώ χρόνο και υπομονή για να συνηθίσει τη νέα κατάσταση.

Στη μόνη περίπτωση που δεν πρέπει να κάνετε υπομονή και να επιδείξετε ανοχή, είναι στην περίπτωση που ο/η σύντροφός σας έχει κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι στη γάτα σας -όποια μορφή βίας κι αν περιλαμβάνει αυτή η συμπεριφορά.

Τότε θα πρέπει να του δώσετε τα παπούτσια στο χέρι στην κυριολεξία.

Σχετικά άρθρα

Γνωρίστε τη γάτα-ελεγκτή λεωφορείου της Αθήνας

10 εντυπωσιακά facts για τα καναρίνια 

Η ψυχολογία της ενσυναίσθησης: Γιατί πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους