string(0) ""

Οι λόγοι που η γάτα σας νιαουρίζει το βράδυ – Τι να κάνετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

04/12/2023

Photo: Shutterstock

Το να νιαουρίζει σαν τρελή η γάτα σας τη νύχτα, είναι κάτι που οι περισσότεροι γατογονείς το έχετε βιώσει.

Ακόμη κι εμείς που δεν είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να συμβιώνουμε με μια φουντωτή βασίλισσα, κάπου έχει πάρει το αυτί μας αυτό το δυνατό, και για πολλούς απόκοσμο και μακρόσυρτο, ουρλιαχτό της γάτας.

Τι μπορεί να σημαίνει άραγε το νιαούρισμα της γάτας το βράδυ; Πρέπει να ανησυχήσετε;

Η αλήθεια είναι ότι οι γάτες τις βραδινές ώρες είναι περισσότερο ενεργές. Οπότε, όταν κλείνετε το φως και αποφασίζετε να ξεκουραστείτε, μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν σαν τρελές – τα λεγόμενα zoomies – και να αρχίσουν τα καμώματα. Όχι, δεν το κάνουν επίτηδες όσο περίεργη κι αν σας φαίνεται αυτή η συμπεριφορά. Και όπως όλες τις οι περίεργες και αλλόκοτες συμπεριφορές, έτσι και αυτή εξηγείται.

Ας δούμε, λοιπόν του 6 λόγους που η γάτα μπορεί να είναι αρκετά “ομιλητική” τη νύχτα.

No 1. Οι γάτες είναι από τη φύση τους περισσότερο δραστήριες τη νύχτα

Το δυνατό νιαούρισμα της γάτας έχει μεγάλη σχέση με το γεγονός ότι είναι “πλάσματα του λυκόφωτος”. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δραστήριες το σούρουπο και την αυγή. Παρόλο που έχει επικρατήσει η άποψη ότι είναι νυκτόβιες, δεν είναι απολύτως αληθές. Δηλαδή, οι γάτες αγαπούν να παίζουν, να τρέχουν και να νιαουρίζουν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες. Και παρόλο που τα αιλουροειδή αυτά κατοικίδια μπορούν να προσαρμοστούν στην ρουτίνα των κηδεμόνων τους, αυτή η έμφυτη συμπεριφορά τα κάνει να “τρελαίνονται” όταν όλοι μέσα στο σπίτι κοιμούνται.

Ειδικά, οι πιο μικρές σε ηλικία γάτες έχουν αυξημένη ενέργεια αλλά και το ένστικτό τους είναι τόσο δυνατό, που μπορεί να τους λέει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κυνήγι. Καθώς μεγαλώνουν, όμως, είναι πολύ πιθανό να “ρίξουν” τους ρυθμούς τους και να ηρεμήσουν, απολαμβάνοντας το βραδινό τους ύπνο περισσότερο και νιαουρίζοντας λιγότερο.

No 2. Μπορεί να βαριέται και να μην έχει εκτονωθεί αρκετά μέσα στην ημέρα.

Αν κοιμάται όλη μέρα, τι πιο φυσιολογικό από το να έχει περίσσια ενέργεια τη νύχτα; Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που μια γάτα είτε μένει αρκετές ώρες μόνη της και βαριέται είτε δεν έχει εκτονωθεί αρκετά μέσα στην ημέρα, πνευματικά αλλά και σωματικά. Επομένως, είναι φυσικό και επόμενο να αισθάνεται πλήξη και να θέλει να παίξει και κάπως πρέπει να σας το γνωστοποιήσει. Νιαουρίζοντας, λοιπόν, σας καλεί να ξυπνήσετε και να της κάνετε το χατίρι, δίνοντάς της λίγη προσοχή.

No 3. Μπορεί να πεινάει

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί η γάτα σας να νιαουρίζει το βράδυ είναι γιατί πεινάει. Ίσως να μην έχει χορτάσει από το φαγητό που έχει φάει και με κάποιον τρόπο θέλει να σας ενημερώσει ότι χρειάζεται κι άλλο. Βεβαιωθείτε ότι της παρέχετε την ποσότητα που πρέπει για τα κιλά της.

No 4. Μπορεί να πάσχει από υπερθυρεοειδισμό ή κάποια νεφρική νόσο

Δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι λόγοι τόσο ευχάριστοι. Μπορεί η γατούλα σας να πάσχει από υπερθυρεοειδισμό ή κάποια νεφρική νόσο, οπότε καλό είναι αν το νιαούρισμα είναι έντονο και για πολλές ημέρες, να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας. Κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις θα μπορέσετε να βρείτε και τη θεραπεία αν τελικά συμβαίνει κάτι κακό.

No 5. Είναι σημάδι γήρανσης ή άνοιας

Ένας ακόμη όχι και τόσο ευχάριστος λόγος είναι τα γηρατειά. Όπως και εμείς οι άνθρωποι έτσι και οι αγαπημένες μας γατούλες, καθώς μεγαλώνουν μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της γήρανσης του εγκεφάλου. Το CDS (Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας) είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο Αλτσχάιμερ και μπορεί να έχει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Ένα από αυτά μπορεί να είναι και το έντονο νιαούρισμα τη νύχτα.

No 6. Μπορεί να είναι σε οίστρο

Σίγουρα έχετε ακούσει τις γάτες να νιαουρίζουν δυνατά όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής και βρίσκονται σε οίστρο. Είναι το κάλεσμα της μια γάτας στην άλλη, για να μπορέσει να δείξει ότι είναι διαθέσιμη για ζευγάρωμα. Αυτό ισχύει στις γάτες που δεν είναι στειρωμένες, οπότε αν και η δική σας γάτα νιαουρίζει έντονα το βράδυ και δεν είναι στειρωμένη, τότε μπορεί αυτός να είναι ο λόγος.

Τι πρέπει να κάνετε

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε ή να επιπλήξετε τη μικρή σας γατούλα. Αυτό που σας συμβουλεύουμε να κάνετε είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω κατά τη διάρκεια της ημέρας μαζί της. Ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο λόγω των απαιτητικών ρυθμών της καθημερινότητας, αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι το γατόνι σας περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του μόνο του. Οπότε αξίζει να του αφιερώσετε χρόνο για να εκτονωθεί τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Επίσης, αν της προσφέρετε ξηρά τροφή, μπορείτε να της έχετε μόνιμα το μπολάκι της γεμάτο με φαγητό για να τρώει όσο και όποτε θέλει. Δεν σας συνιστούμε να κάνετε κάτι παρόμοιο και με την υγρή τροφή καθώς μπορεί να χαλάσει, ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

Τέλος, προσπαθήστε να κατανοήσετε το λόγο που το αιλουροειδές κατοικίδιο επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να θέλει απλά την προσοχή σας, μπορεί να νιώθει δυσφορία ή να πονάει. Μπορεί να είναι σε οίστρο, οπότε σας προτείνουμε με κλειστά μάτια να προχωρήσετε σε στείρωση -τα οφέλη είναι αμέτρητα για το ζώο.

Αν το νιαούρισμα είναι έντονο και το παρατηρείτε να συμβαίνει πολλές μέρες, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας. Σε καμία περίπτωση η τιμωρία δεν είναι η λύση καθώς μπορεί να πετύχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

Γνωρίστε τη γάτα-ελεγκτή λεωφορείου της Αθήνας

10 εντυπωσιακά facts για τα καναρίνια 

Η ψυχολογία της ενσυναίσθησης: Γιατί πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους