string(0) ""

Γιατί οι γάτες καθαρίζουν καλά το σώμα τους μετά το φαγητό

Μυρτώ Τζώρτζου

30/03/2024

Photo: Shutterstock

Αφού φάτε ένα γεύμα, πιθανότατα θα θελήσετε να τεντωθείτε, να χαλαρώσετε και ίσως να ξαπλώσετε στον καναπέ σας. Τι κάνει όμως η γάτα σας σε ανάλογη περίπτωση; Η γάτα σας όταν τελειώσει το γεύμα της δεν κάνει τίποτα από αυτά- εντάξει, μπορεί λίγο να τεντωθεί. Αυτό που θέλει να κάνει αμέσως δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μπάνιο. Να καθαρίσει πρώτα τα πόδια της, το κεφάλι της αλλά και όλο της το σώμα.

Οι γάτες παίρνουν την περιποίηση του τριχώματός τους στα σοβαρά – τόσο σοβαρά που η μέση γάτα ξοδεύει έως και το 50% του χρόνου που είναι ξύπνια περιποιούμενη τον εαυτό της, με τη γλώσσα και τα πόδια της.

Αλλά γιατί οι γάτες γλείφουν τα πόδια τους μετά το φαγητό, παρόλο που τα πόδια τους συνήθως δεν αγγίζουν το φαγητό τους; Και θα παρατηρήσετε μάλιστα ότι αυτή η ενέργεια ακολουθείται συνήθως με το καθάρισμα του προσώπου και του κεφαλιού τους. Λοιπόν, τι είναι αυτό το τελετουργικό περιποίησης μετά το φαγητό;

Η περιποίηση μετά το φαγητό είναι βαθιά ριζωμένη στις γάτες

Στην άγρια φύση, η περιποίηση του τριχώματος μετά το φαγητό επιτρέπει στις γάτες να απαλλαγούν από τα τρόφιμα που έχουν μείνει στη μύτη και το πρόσωπό τους, γεγονός που τις διατηρεί καθαρές. Για τις γάτες που ζουν σε ομάδες, η περιποίηση του τριχώματος μετά το γεύμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουν τον δεσμό μεταξύ τους.

Δεν το βρίσκετε συναρπαστικό το γεγονός ότι το χαδιάρικο γατάκι σας ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την υγιεινή του; Η κατανόηση των ενστίκτων που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την ανάγκη της γάτας σας να περιποιηθεί τον εαυτό της αφού τελειώσει το φαγητό της.

Ένστικτο ασφάλειας

Εκτός από τα πιο πάνω βασικά η φυσική τάση της γάτας σας να περιποιείται τον εαυτό της μετά το φαγητό πηγάζει από το ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Στην άγρια φύση, οι γάτες έπρεπε να προστατευθούν από τους θηρευτές. Ένα νόστιμο γεύμα που μόλις απόλαυσε μια γάτα θα μπορούσε να προσελκύσει ένα αρπακτικό, ειδικά αν αυτή η μυρωδιά παρέμενε πάνω της μετά το φαγητό. Η διαδικασία αυτή αφαιρεί τα υπολείμματα τροφής που μυρίζουν και έτσι βοηθά στην αποφυγή προσέλκυσης αρπακτικών.

Και ενώ η δική σας γάτα μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι ασφαλής από τα διάφορα αρπακτικά, εντούτοις το ένστικτό της εξακολουθεί να της λέει να καθαρίσει τα πόδια και το πρόσωπό της μετά από ένα γεύμα, οπότε αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να παρατηρήσετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Οι γάτες θέλουν να είναι καθαρές

Ενώ η περιποίηση του τριχώματος μετά από ένα γεύμα εξυπηρετεί έναν σκοπό ασφάλειας, το φυσικό ένστικτο της γάτας σας να είναι καθαρή μπορεί επίσης να την ωθήσει σε αυτή τη συμπεριφορά. Στις γάτες αρέσει να είναι καθαρές και στεγνές, και ας το παραδεχτούμε: Το φαγητό μπορεί να τις λερώσει.

Μετά από ένα γεύμα, η γάτα σας μπορεί να αισθάνεται βρώμικη και μπορεί να αποφασίσει να κάνει μπάνιο για να ”διορθώσει” το πρόβλημα. Η διατήρηση της καθαριότητας είναι ευεργετική για τις γάτες με πολλούς τρόπους.

left arrow
right arrow

Πόση όμως περιποίηση είναι φυσιολογική;

Εάν η γάτα σας καθαρίζεται πολύ περισσότερο από το κανονικό ή φαίνεται να γλείφει και να δαγκώνει ένα συγκεκριμένο σημείο, αυτό είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε τη γούνα και το δέρμα της για τυχόν τσιμπήματα, πληγές, ή κοκκινίλες. Είναι καλή ιδέα να πάτε στον κτηνίατρο εάν παρατηρήσετε υπερβολική περιποίηση, ώστε να μπορείτε να αποκλείσετε ένα ιατρικό ζήτημα όπως αλλεργίες ή μια ασθένεια.

Αν δεν βρεθεί κάποιο παθολογικό πρόβλημα, τότε μπορεί ο υπερβολικός καλλωπισμός να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες, που μπορεί να έχει για διάφορους λόγους το ζώο σας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η περιποίηση του τριχώματος είναι μια σημαντική διέξοδος για την αντιμετώπιση του στρες- όπως ένα άτομο θα χτυπούσε το πόδι του ή θα δάγκωνε τα νύχια του.

Πολλά διαφορετικά πράγματα θα μπορούσαν να είναι η αιτία του στρες, συμπεριλαμβανομένης της πλήξης από την έλλειψη παιχνιδιού και ενδιαφερόντων. Στρες επίσης μπορεί να προκαλέσουν στο ζώο σας και άλλα πράγματα, όπως οι συχνοί επισκέπτες στο σπίτι, ένα νέο μέλος στο σπίτι, μια μετακόμιση, μια αλλαγή της ρουτίνας της ή η έλευση ενός νέου ζώου στο σπίτι.

Σημειώστε τυχόν αλλαγές στη συχνότητα περιποίησης τριχώματος της γάτας σας, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα