string(0) ""

Γιατί οι γάτες κοιμούνται με τα πόδια στον αέρα το καλοκαίρι

Στέλλα Πανοπούλου

09/07/2024

Photo: Shutterstock

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο παρατηρούμε τις αγαπημένες μας γατούλες να ξαπλώνουν στη νέα αγαπημένη τους στάση: ανάσκελα με τα πόδια στον αέρα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η γάτα σας κοιμάται έτσι;

Γιατί κοιμάται ανάσκελα η γάτα σας το καλοκαίρι;

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Αυτή που επικρατεί όμως, το καλοκαίρι, σχετίζεται με το γεγονός ότι πιθανότατα η γάτα σας ζεσταίνεται και προσπαθεί να δροσιστεί. Αν κοιμάται σε κάποια κρύα επιφάνεια, όπως είναι τα πλακάκια ή η μπανιέρα, ξαπλώνοντας ανάσκελα η γάτα σας καταφέρνει να μεγιστοποιήσει τα σημεία επαφής του σώματός της με το δροσιστικό υλικό. Ακόμη, ο ύπνος σε αυτή τη στάση επιτρέπει στο οικόσιτο αιλουροειδές σας να εκθέτει την κοιλιά του στον φρέσκο αέρα, με αποτέλεσμα να μην ζεσταίνεται πολύ και να κοιμάται με άνεση. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε αν δείτε την αγαπημένη σας γατούλα να κοιμάται ανάσκελα κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του καλοκαιριού.

Kατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και γενικότερα των πολύ ζεστών καιρών με τους οποίους ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι στην χώρα μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε στο νου σας την πιθανότητα να υπερθερμανθεί το κατοικίδιό σας, και να γνωρίζετε ποια είναι τα σημάδια που δηλώνουν κάτι τέτοιο. Βάλτε τη γάτα σας σε ένα δροσερό δωμάτιο με κλιματισμό, βεβαιωθείτε ότι πίνει πολύ νερό, και επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα έξω από το φυσιολογικό.

Συνιστάται να παρέχετε στη γάτα σας δροσιά μέσω ανεμιστήρα, κλιματιστικού, ή κάποιου στρώματος ψύξης, και να αγοράσετε ένα συντριβάνι με τρεχούμενο νερό το οποίο θα την ενθαρρύνει να ενυδατώνεται περισσότερο.

Άλλοι λόγοι που κοιμάται ανάσκελα

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί η γάτα σας να κοιμάται ανάσκελα, ακόμα κι όταν δεν κάνει τόση ζέστη. Αυτοί μπορεί να είναι:

Γιατί νιώθει ασφάλεια: Οι γάτες δεν αφήνουν την κοιλιά τους εκτεθειμένη τόσο εύκολα, καθώς εκεί βρίσκονται τα ζωτικά τους όργανα. Μια γάτα που βρίσκεται σε επιφυλακή κοιμάται μπρούμυτα ή κουλουριασμένη. Αν η γάτα σας κοιμάται ανάσκελα με την κοιλιά εκτεθειμένη, το πιθανότερο είναι ότι αισθάνεται ασφάλεια στο περιβάλλον της και δεν φοβάται να χαλαρώσει.

Γιατί θέλει να τεντωθεί και να χαλαρώσει: Η γάτα σας μπορεί να έχει κουραστεί να κοιμάται όλη μέρα στην ίδια στάση, και να επιθυμεί να δοκιμάσει και άλλες στάσεις στις οποίες μπορεί να τεντώσει τους μύες της και να χαλαρώσει. Για πολλές ηλικιωμένες ή υπέρβαρες γάτες, η στάση αυτή μπορεί να είναι λιγότερο επίπονη.

Την πονάει το στομάχι της: Μια γάτα μπορεί να κοιμάται ανάσκελα επειδή υποφέρει από γαστρεντερικά προβλήματα. Αν παρατηρήσετε ότι η νέα αυτή στάση ύπνου συνδυάζεται με εμετούς, διάρροιες, αυξημένη δίψα, μειωμένη όρεξη, ή υπνηλία, επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας.

Θέλει χάδια στην κοιλιά: Υπάρχει η σπάνια περίπτωση η γάτα σας να σας ζητάει με αυτόν τον τρόπο να της χαϊδέψετε την κοιλιά. Κάποιες γάτες λατρεύουν τα χάδια στην κοιλιά, ενώ άλλες μπορεί ακόμα και να σας επιτεθούν αν τις πλησιάσετε. Αν αποφασίσετε να χαϊδέψετε την κοιλιά της γάτας σας, κάντε το με πολλή προσοχή. Αν δεν της αρέσει, το σίγουρο είναι ότι θα το καταλάβετε.

Θέλει να ζευγαρώσει: Κάποιες θηλυκές γάτες κοιμούνται ανάσκελα όταν βρίσκονται σε οίστρο. Το κάνουν αυτό για να προσελκύσουν τα αρσενικά εκλύοντας φερομόνες από διάφορα σημεία του σώματός τους. Οι μυρωδιές αυτές εξαπλώνονται ευκολότερα όταν ξαπλώνουν ανάσκελα.

H υγεία της γάτας σας είναι πάντα προτεραιότητα

Η υγεία της γάτας σας είναι προτεραιότητα προκειμένου να συνεχίζει να μεγαλώνει, να παίζει και να κοιμάται χαρούμενη!

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet, που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, μπορείτε να έχετε έναν σύμμαχο στο πλευρό σας για να εξασφαλίσετε κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία της, καθώς παρέχει:

● κτηνιατρικές επισκέψεις
● διαγνωστικές εξετάσεις
● νοσοκομειακή περίθαλψη
● υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης)
● wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές, παραφαρμακευτικά προϊόντα και είδη καλλωπισμού)

Το My Happy Pet απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και, ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε, έχει 2 πακέτα. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Με άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές εδώ.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, μπορείτε να φροντίσετε ακόμα πιο ολοκληρωμένα την υγεία του κατοικιδίου σας.

Μάθετε εδώ περισσότερα για όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει!

Σχετικά άρθρα

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας