string(0) ""

Γιατί οι γάτες σας δεν τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους; Τι να κάνετε

Στέλλα Πανοπούλου

19/01/2024

Photo: Shutterstock

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με βίντεο από αγαπημένα γατάκια που κοιμούνται αγκαλιά, κάνουν μπάνιο το ένα το άλλο, και μεγαλώνουν από κοινού τα μικρά τους.

 Όταν πήρα τη δεύτερη γάτα μου σπίτι, άλλα ήταν τα όνειρά μου. Τι να κάνουμε όμως, η ζωή δεν τα φέρνει πάντα όπως τα θέλουμε. Οι γάτες μου δεν έγιναν ποτέ φιλαράκια, με αποτέλεσμα τα παραπάνω βιντεάκια να μου προκαλούν μια αίσθηση ανεπάρκειας – κάνω κάτι λάθος;

Στην πραγματικότητα, μπορεί δύο γάτες να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι αμέσως, μπορεί να τους πάρει κάποιο διάστημα, αλλά ενδέχεται να μην έρθουν και ποτέ κοντά. Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, μην το πάρετε προσωπικά. Πιθανότατα δεν φταίτε εσείς. Το σημαντικό είναι να φτάσετε σε ένα σημείο όπου οι γάτες σας θα ανέχονται η μία την άλλη και θα μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά μαζί, χωρίς ιδιαίτερη ένταση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δύο – ή παραπάνω – γάτες μπορεί να μην “τα βρίσκουνε” μεταξύ τους. Ας δούμε τους συνηθέστερους, καθώς και πώς μπορείτε να κινηθείτε σε κάθε περίπτωση:

Αριθμός και τοποθεσία των αγαθών που χρειάζονται οι γάτες σας

Οι γάτες μπορεί να είναι κοινωνικά ζώα, αλλά κυνηγούν μόνες τους. Δεν κυνηγούν σε αγέλες, καθώς τα θηράματά τους είναι μικρά και αρκούν για ένα γεύμα. Η αίσθηση της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική για μια γάτα, γι’ αυτό πρέπει να βεβαιώνεστε ότι κάθε γάτα νιώθει ότι έχει πρόσβαση σε επαρκή αγαθά για την επιβίωσή της (φαγητό, νερό, άμμος, κρεβάτι), χωρίς να αισθάνεται ότι απειλείται. Αν η γάτα σας νιώθει ότι δεν υπάρχουν αρκετά αγαθά, με αποτέλεσμα η επιβίωσή της να απειλείται από τις άλλες γάτες του σπιτιού, θα αρχίσει να τις βλέπει εχθρικά.

Κάποια ένταση που κρύβεται βαθύτερα

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν αρκετά αγαθά για όλες τις γάτες του σπιτιού, αλλά να μην επαρκεί ο προσωπικός χώρος της καθεμιάς. Οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα, και επιθυμούν να επιλέγουν εκείνες πότε και αν θα κοινωνικοποιηθούν. Αν η γάτα σας δεν έχει έναν ασφαλή, ήσυχο χώρο στον οποίο να μπορεί να ηρεμεί όταν το χρειάζεται, ενδέχεται να παρουσιάσει νευρικότητα και επιθετικότητα. Ακόμα, αν μια γάτα λαμβάνει περισσότερη προσοχή από εσάς απ’ ότι η άλλη, ενδέχεται να δημιουργηθούν αντιζηλίες.

Παρατηρήστε τις γάτες σας. Μπορεί η καθεμιά τους να κινείται ελεύθερα στον χώρο, να τρώει και να πίνει νερό χωρίς να της παίρνουν τη θέση; Μπορεί να ηρεμήσει χωρίς να την ενοχλήσουν; Μήπως οι γάτες σας κρύβονται την ώρα του παιχνιδιού, ή δεν επιτρέπουν η μία στην άλλη να ανεβαίνει πάνω σε κάποιο έπιπλο;

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το δυναμικό που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ή παραπάνω γατών, και προκαλούν εντάσεις που μπορεί να μην είναι προφανείς από την αρχή, αλλά γίνονται φανερές στη γλώσσα του σώματος και στις αντιδράσεις της γάτας που δέχεται το “bullying”.

Το περιβάλλον τους

Οι γάτες σας μπορεί να ξεσπούν η μία στην άλλη γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Τα αγαπημένα μας οικόσιτα αιλουροειδή έχουν ανάγκη από ποικιλία σωματικών και νοητικών ερεθισμάτων για να μη βαριούνται. Αν οι γάτες σας επιτίθενται η μία στην άλλη, ενδέχεται να χρειάζεται να εμπλουτίσετε το περιβάλλον τους παρέχοντάς τους περισσότερα παιχνίδια, ονυχοδρόμια, και κάθετη διαρρύθμιση που θα τους επιτρέπει να σκαρφαλώνουν σε ψηλά μέρη.

Τι μπορείτε να κάνετε

– Μην επιτρέπετε στις γάτες σας να τσακώνονται καθώς μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Όταν παλεύουν μεταξύ τους χτυπήστε δυνατά παλαμάκια για να τραβήξετε την προσοχή τους.

– Στειρώστε τις γάτες σας. Ειδικά οι αστείρωτες αρσενικές τείνουν να παρουσιάζουν επιθετικές συμπεριφορές.

– Μειώστε τον ανταγωνισμό μεταξύ των γατών σας παρέχοντάς τους παραπάνω μπολ φαγητού και νερού, κρεβάτια και αμμολεκάνες σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού.

– Παρέχετέ τους περισσότερες κρυψώνες και μέρη να σκαρφαλώνουν.

– Μην προσπαθήσετε να ηρεμήσετε την επιθετική γάτα σας αγγίζοντάς την καθώς μπορεί να στρέψει την επιθετικότητά της σε εσάς. Δώστε της χώρο και χρόνο και αφήστε την μόνη της να ηρεμήσει.

– Επιβραβεύστε τις γάτες σας όταν εμφανίζουν επιθυμητές συμπεριφορές. Όποτε αλληλεπιδρούν ήρεμα μεταξύ τους πετάτε τους τις αγαπημένες τους λιχουδιές.

– Δοκιμάστε κάποιο προϊόν με φερομόνες, όπως είναι το Feliway. Οι φερομόνες μιμούνται τις φυσικές οσμές των γατών (τις οποίες δεν μπορούν να μυρίσουν οι άνθρωποι) και μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων.

Σχετικά άρθρα

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα

Με έλεγχο DNA βρέθηκε ποιος πέταξε τα κουτάβια στα Μέγαρα

Ο Μάνος Καρατζογιάννης μας μιλάει για τις μεγάλες του αγάπες, Όσκαρ και Ζορντί