string(0) ""

Ιογενής λευχαιμία γάτας -Μια απειλητική ασθένεια για την γάτα σας

Δημήτρης Μαρτίνης

24/03/2024

Photo: Unsplash

Η ασθένεια οφείλεται στον ιό της λευχαιμίας της γάτας (FeLV), έναν ρετροϊό, ο οποίος κατά κύριο λόγω καταστέλλει το ανοσοποιητικό της γάτας, ενώ μπορεί να προκαλέσει αναιμία ή/και λέμφωμα/λευχαιμία. Στην Ελλάδα, σε μία έρευνα του 2021, βρέθηκε οροθετικότητα σε ποσοστό 3,9% σε δείγμα 453 γατιών.

Γράφει ο Δημήτρης Μαρτίνης Κτηνίατρος, Παθολόγος, PGCert(SAM)

Πως μεταδίδεται ο ιός;

Η μετάδοση του ιού γίνεται, κυρίως, μέσω της σιέλου, αλλά και των κοπράνων, του ρινικού εκκρίματος κατά την επαφή των γάτων μέσω της αμοιβαίας περιποίησης, τη γαλουχία από τις μολυσμένες μητέρες αλλά και μέσω δαγκωμάτων. Τέλος, μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και μέσω μετάγγισης αίματος.

Ποιες γάτες βρίσκονται σε κίνδυνο έκθεσης στον ιό;

1. Οι αδέσποτες γάτες.
2. Οι δεσποζόμενες γάτες που, έστω και περιστασιακά, διαβιούν έξω από το σπίτι και έρχονται σε επαφή με γάτες φορείς του ιού.
3. Οι γάτες εκτροφείων ή ιδιοκτητών που έχουν πολλά ζώα, όταν μεταξύ αυτών βρίσκονται φορείς του ιού. Το πρόβλημα προκύπτει όταν στις κοινότητες αυτές των γατιών εισέρχονται γατιά χωρίς να έχουν ελεγχθεί.
4. Τα μικρά γατάκια που προέρχονται από μολυσμένες γάτες-μητέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Η ανορεξία, η κατάπτωση, η απώλεια σωματικού βάρους, η πολυουρία και πολυδιψία και τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να παρατηρήσει ο κηδεμόνας. Ωστόσο, το νόσημα μπορεί να εμφανιστεί με πολλά διαφορετικά συμπτώματα και σύνδρομα. Κύρια κλινικά ευρήματα και συμπτώματα της νόσου αποτελούν:

1. Αναιμία
2. Ανοσοκαταστολή και εμφάνιση δευτερογενών λοιμώξεων
3. Λέμφωμα/Λευχαιμία ή και άλλες μορφές νεοπλασιών
4. Θρομβοκυτταροπενία (μειωμένα αιμοπετάλια)
5. Ουδετεροπενία (μειωμένα ουδετερόφιλα)
6. Λεμφαδενοπάθεια
7. Στειρότητα ή αποβολή
8. Οφθαλμολογικά συμπτώματα
9. Νευρολογικά συμπτώματα

Μπορώ να διαπιστώσω αν η γάτα μου είναι φορέας του ιού;

Κάνοντας ένα snap test μετά από αιμοληψία, μπορεί να διερευνηθεί εάν η γάτα είναι θετική. Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε υπόψιν ότι μπορεί να πάρουμε και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα στην περίπτωση πρόσφατης μόλυνσης.

Αν η γάτα μου είναι θετική τι πρέπει να κάνω;

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι κάθε γατάκι που προσβάλλεται από τον ιό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα νοσήσει. Αυτό συμβαίνει, γιατί ένα ποσοστό γατών που προσβάλλονται από τον ιό είναι σε θέση να αναπτύξουν ανοσία και να τον αντιμετωπίσουν. Μια δεύτερη κατηγορία γατών αναπτύσσει ανοσία και περιορίζει τον ιό, αλλά όταν υποβληθεί σε στρες ή σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία είναι δυνατό να νοσήσει. Τέλος, μια τρίτη κατηγορία γατών δεν είναι ικανή να εμφανίσει ανοσία, κατά συνέπεια με την έκθεσή τους στον ιό τα ζώα αυτά θα νοσήσουν.
Έτσι, εάν ένα γατάκι που προέρχεται από μολυσμένη μητέρα βρεθεί θετικό στον ιό χωρίς όμως να εμφανίζει συμπτώματα, τότε θα πρέπει το ζώο αυτό να επανεξεταστεί σε έξι εβδομάδες για να διαπιστωθεί αν η προσβολή ήταν παροδική ή όχι.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιογενή λευχαιμία της γάτας. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου και την καταπολέμηση των δευτερογενών λοιμώξεων. Η χορήγηση ζιδοβουδίνης (αντιικό) ή/και γατήσιας ιντερφερόνης ωμέγα, έχουν σκοπό την επιμήκυνση της καλής ποιότητας ζωής του ζώου.
Αν υπάρχουν και άλλες γάτες στον χώρο, θα πρέπει να απομονωθεί η ασθενής από αυτές και να έχει ξεχωριστά δοχεία παράθεσης τροφής, νερού και ατομική αμμοδόχο. Επίσης, δεν θα πρέπει να βγαίνει έξω, αφενός διότι αποτελεί απειλή για τις άλλες γάτες και αφετέρου γιατί αυξάνεται η πιθανότητα προσβολής της από άλλες λοιμώξεις.

left arrow
right arrow

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;

1. Εμβολιασμός. Αν η γάτα είναι αρνητική στην εξέταση αίματος, τότε μπορεί με ασφάλεια να εμβολιαστεί.
2. Έλεγχος κάθε νεοεισερχόμενου γατιού σε εκτροφές ή σε χώρους όπου υπάρχουν άλλα γατιά
3. Να μην επιτρέπεται στις ανεμβολίαστες γάτες να κυκλοφορούν έξω από το σπίτι.
4. Απομόνωση, υιοθεσία οροθετικών γατιών.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Ο Δημήτρης Μαρτίνης Κτηνίατρος, Παθολόγος, PGCert(SAM), εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Scottish Folds: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτές τις γάτες με την παράξενη εμφάνιση

Ποια είναι μία από τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις στους σκύλους – Διάγνωση & αντιμετώπιση

Γνωρίστε τη γάτα-ελεγκτή λεωφορείου της Αθήνας