string(0) ""

Κατοικίδια: Ένας ακόμη λόγος να σταματήσετε το κάπνισμα

Στέλλα Πανοπούλου

13/05/2024

Photo: Shutterstock

Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα στην υγεία μας, και κατανοούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο κάθε φορά που ανάβουμε τσιγάρο.

Ακόμα, οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο του παθητικού καπνίσματος για τους γύρω τους. Έχετε σκεφτεί όμως, ποτέ, τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνήθεια αυτή για την υγεία του αγαπημένου σας κατοικιδίου;

Τι είναι το παθητικό κάπνισμα;

Οι άνθρωποι που εισπνέουν τον καπνό των προϊόντων καπνίσματος κατευθείαν λέγονται ενεργητικοί καπνιστές. Ο όρος “παθητικό κάπνισμα” αναφέρεται στην εισπνοή καπνού από μη καπνιστές από μία από τις παρακάτω δύο πηγές: τον καπνό που διαχέεται από το ίδιο το τσιγάρο, το πούρο, ή την πίπα, ή τον καπνό που εκπνέεται από τον καπνιστή που τον εισέπνευσε πρώτος. Οι παθητικοί καπνιστές διατρέχουν διάφορους κινδύνους σχετικά με την υγεία τους, ακόμα κι αν δεν καπνίζουν ενεργητικά.

Ο καπνός περιέχει περισσότερα από 7000 χημικά, πολλά από τα οποία θεωρούνται τοξικά ή είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Ακόμα κι αν απλά εισπνέετε τον ίδιο αέρα που εκπνέει ένας ενεργητικός καπνιστής, εκτίθεστε σε αυτά τα επικίνδυνα συστατικά του καπνού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία τόσο των ανθρώπων, όσο και των ζώων με τα οποία ζούμε μαζί.

Στους ανθρώπους, το παθητικό κάπνισμα έχει συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα που κυμαίνονται από βήχα και φτέρνισμα μέχρι άσθμα και δύσπνοια. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η βρογχίτιδα και η πνευμονία, είναι επίσης συχνότερες σε ανθρώπους που εισπνέουν τοξίνες που βρίσκονται στον καπνό. Ακόμα, αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας, και καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι επικίνδυνο για τα ζώα το παθητικό κάπνισμα;

Δυστυχώς, το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο και για τα κατοικίδια ζώα μας. Το να ζει ένα ζώο στο ίδιο σπίτι με έναν καπνιστή το θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι σκύλοι που εκτίθενται σε καπνό παθαίνουν περισσότερες μολύνσεις στα μάτια, περισσότερες αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και καρκίνο στον πνεύμονα. Αυτό εξηγείται εύκολα αν σκεφτεί κανείς ότι η όσφρηση του σκύλου είναι πολύ πιο οξυμένη απ’ ότι των ανθρώπων. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Κολοράντο έδειξε ότι οι σκύλοι που ζουν σε περιβάλλοντα με καπνό έχουν και αυξημένη τάση να εμφανίζουν ρινικό καρκίνο. Το μήκος της μύτης ενός σκύλου συνδέεται με τον τύπο καρκίνο που μπορεί να πάθει από το παθητικό κάπνισμα. Συγκεκριμένα, οι σκύλοι με μακριά μουσούδα (Collie, Labrador, Doberman, κ.α.) είναι επιρρεπείς στον ρινικό καρκίνο, ενώ οι σκύλοι με κοντή μουσούδα συχνά παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα.

Οι γάτες που ζουν μαζί με καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα, και λέμφωμα. Οι γάτες που εκτίθενται σε καπνό κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο από τις υπόλοιπες να εμφανίσουν λέμφωμα, που είναι ένας καρκίνος των λεμφαδένων με κακή πρόγνωση. Ο βαθμός του κινδύνου αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια που ζει μια γάτα σε ένα περιβάλλον με καπνό.

left arrow
right arrow

Επιπλέον, οι γάτες κινδυνεύουν να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα υγείας από τα υπολείμματα καπνού που παραμένουν στα έπιπλα, στα χαλιά, και στη γούνα τους για καιρό αφού “καθαρίσει” ο αέρας στο δωμάτιο. Οι γάτες που καθαρίζονται έντονα κινδυνεύουν να αναπτύξουν στοματικούς όγκους γλείφοντας τοξικά σωματίδια που συγκεντρώνονται στο τρίχωμά τους όταν ο αέρας συνεχίζει να περιέχει καπνό.

Όσο για τα πτηνά, επηρεάζονται κι αυτά από το παθητικό κάπνισμα. Το αναπνευστικό σύστημα ενός πτηνού είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στους ρύπους του αέρα. Αυτό τα καθιστά επιρρεπή σε αναπνευστικά προβλήματα (πνευμονία) και στον καρκίνο του πνεύμονα όταν εκτίθενται σε καπνό. Επίσης, τα αγαπημένα μας πτηνά κινδυνεύουν από προβλήματα στο δέρμα, στην καρδιά, στα μάτια, και στη γονιμότητα όταν ζουν μαζί με καπνιστές.

Κίνητρο για διακοπή του καπνίσματος

Τα κατοικίδιά μας μάς κάνουν τη ζωή καλύτερη σε πολλά επίπεδα. Μας ενθαρρύνουν να βγαίνουμε από το σπίτι για να τα πάμε βόλτα, καθώς και να ξεκουραζόμαστε αρκετά κάνοντάς τους παρέα. Γιατί να μην μας ενθαρρύνουν να σταματήσουμε και το κάπνισμα; Μόνο καλό μπορεί να μας κάνει κάτι τέτοιο. Συχνά, ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι κάτι είναι βλαβερό για την υγεία μας, το κίνητρο να σταματήσουμε επειδή μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία κάποιου άλλου είναι πιο ισχυρό.

Σχετικά άρθρα

Φοβάται η γάτα σας τους καλεσμένους σας; Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι ήρεμη

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου