string(0) ""

Μειώνει την αποβολή τριχώματος, θωρακίζει τον οργανισμό – Ποιο είναι το λάδι με το αμέτρητα οφέλη στην υγεία της γάτας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

12/11/2023

Photo: Unsplash

Ως κηδεμόνες κατοικιδίων, θέλουμε να προσφέρουμε πάντα τα καλύτερα στους αγαπημένους μας φίλους.

Από ένα άνετο κρεβάτι, τα απαραίτητα εμβόλια, την αποπαρασίτωση και φυσικά την καλύτερη τροφή της αγοράς.

Ίσως να έχετε κάνει και κάποιες έρευνες σχετικά με διάφορα συμπληρώματα διατροφής τα οποία υποστηρίζουν την καλή υγεία της γάτας σας και ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε διαπιστώσει ότι πολλοί προτείνουν το λάδι σολομού ως ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα, με το οποίο μπορείτε να θωρακίσετε τον οργανισμό του αιλουροειδούς σας κατοικιδίου.

Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε τα οφέλη του συγκεκριμένου ελαίου καθώς επίσης και την συχνότητα με την οποία πρέπει να το προσφέρετε στη γάτα σας.

Οφέλη

Το έλαιο σολομού είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, θρεπτικά συστατικά και βελτιώνει τη συνολική ευεξία της γάτας.

Μερικά από τα δερματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γάτες οφείλονται στην έλλειψη ωμέγα οξέων. Καθώς, λοιπόν το λάδι σολομού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, βοηθά στη βελτίωση της υγείας του τριχώματος, τη μείωση της αποβολής του, στην πρόληψη των δερματικών προβλημάτων αλλά και στην ανακούφιση της φαγούρας λόγω του ξηρού δέρματος.

Ένα ακόμα όφελος από την κατανάλωση του συγκεκριμένου λαδιού είναι η μείωση των φλεγμονών. Το έλαιο σολομού περιέχει EPA και DHA, δύο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι εξαιρετικά στην υποστήριξη των αρθρώσεων τόσο σε υγιείς όσο και σε γάτες με που αντιμετωπίζουν αρθριτικά προβλήματα.

Επιπλέον, το λάδι σολομού υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται η γάτα σας.

Μια ακόμη θεωρία, για το λάδι σολομού είναι ότι βοηθάει στις τριχόμπαλες. Οι γάτες, περιποιούνται τον εαυτό τους με το να γλείφουν το τρίχωμα με τη γλώσσα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νεκρές τρίχες να κολλάνε στη γλώσσα τους, να τις καταπίνουν και να σχηματίζονται τριχόμπαλες. Στη συνέχεια, κάνουν εμετό για να απαλλαγούν από αυτές. Το λάδι σολομού είναι γνωστό για τις θετικές του επιδράσεις στη μείωση του σχηματισμού και του ελέγχου των τριχόμπαλων.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση του ελαίου σολομού;

Ως επί το πλείστον, το λάδι σολομού είναι ασφαλές για τις γάτες. Ωστόσο, ορισμένες γάτες μπορεί να είναι είτε αλλεργικές είτε ευαίσθητες στην κατανάλωσή του. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να το εισάγετε σταδιακά στη διατροφή του κατοικιδίου σας. Αν μετά την κατανάλωσή του εμφανίσει συμπτώματα όπως, διάρροια, εμετό ή έντονη φαγούρα, καλό είναι να καλέσετε άμεσα τον/την κτηνίατρό σας για να σας δώσει περαιτέρω οδηγίες. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση μη αξιόπιστων ή μη εγκεκριμένων ελαίων, καθώς μπορεί να περιέχουν υποδεέστερα συστατικά, βάζοντας έτσι την υγεία της γάτας σας σε κίνδυνο.

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα;

Η κατάλληλη ποσότητα ελαίου σολομού εξαρτάται από το σωματικό βάρος της γάτας σας. Ένας γενικός κανόνας βασίζεται στα κύρια συστατικά του, το EPA και το DHA. Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν 30 έως 50 mg ανά κιλού σωματικού βάρους, την ημέρα. Ωστόσο, η ποσότητα μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν και γι’ αυτό συνίσταται να ανατρέξετε στις οδηγίες χρήσης του εκάστοτε λαδιού. Σας προτείνουμε, επίσης, να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας καθώς γνωρίζει καλύτερα την ηλικία, το βάρος και τη συνολική υγεία της γάτας σας.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε;

Μπορείτε να ψεκάσετε μερικές σταγόνες με λάδι σολομού την τροφή της γάτας σας, είτε είναι ξηρά είτε υγρή. Προσθέστε το σταδιακά στο φαγητό της ώστε να μπορέσει να συνηθίσει τη γεύση του.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε γάτα έχει διαφορετικές προτιμήσεις οπότε μπορεί να μην είναι και η μεγαλύτερη fan του συγκεκριμένου λαδιού. Δεν χρειάζεται να την πιέσετε για κάτι. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που μπορείτε να αναμίξετε με το φαγητό της και τα οποία θα λατρέψει.

Σχετικά άρθρα

Πρωτοβουλία για λιγότερα αδέσποτα στην Ελλάδα

Η Σημασία της Δεύτερης Γνώμης στην Κτηνιατρική: Προσφορά στην Υγεία των Ζώων Συντροφιάς

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τα δόντια της γάτας