string(0) ""

Ποιες τροφές βοηθούν στην καλή υγεία του τριχώματος της γάτας

Στέλλα Πανοπούλου

06/09/2023

Photo: Unsplash

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τη γούνα της γάτας σας και σας έχει φανεί ότι έχει δει και καλύτερες μέρες;

Μπορεί να σας φάνηκε ότι το τρίχωμά της δεν είναι τόσο πυκνό και λαμπερό όπως ήταν παλιά, ή μπορεί να εντοπίσατε πιτυρίδα και έντονη τριχόπτωση. Σε κάθε περίπτωση, πολλά από αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με το τρίχωμα της γάτας, έχουν τις ρίζες τους στη διατροφή της. Χρειάζεται να ανησυχείτε για το τρίχωμα της γάτας σας; Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία και την εικόνα του;

Γιατί είναι σημαντικό να έχει η γάτα σας υγιή γούνα;

Η υγεία της γούνας της γάτας σας είναι πολύ σημαντικότερη απ’ όσο ίσως νομίζετε. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αποτελεί βασικό αμυντικό μηχανισμό για τη διατήρηση της καλής υγείας της. Η γούνα της την κρατά ζεστή, συλλέγει αισθητηριακά δεδομένα για τον κόσμο που την περιβάλλει, και την βοηθά στην επικοινωνία των συναισθημάτων της (π.χ. το τρίχωμά της ορθώνεται όταν φοβάται).

Κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η κατάσταση του τριχώματος της γάτας σας δεν είναι καλή, είναι η πιτυρίδα (ειδικά στην πλάτη και στη βάση της ουράς), η απώλεια τριχώματος (ορατό δέρμα ανάμεσα απ’ το τρίχωμα ή μεμονωμένα φαλακρά σημεία), η απώλεια της γυαλάδας λόγω ξηροδερμίας, και η έντονη φαγούρα.

Ποιες είναι οι αιτίες της κακής κατάστασης του τριχώματος;

Ένα υγιές τρίχωμα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Εάν κάποιος από αυτούς είναι ελλειμματικός, αυτό επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην κατάσταση της γούνας της γάτας σας. Κάποιες αιτίες που οδηγούν στην κακή κατάσταση του τριχώματος είναι:

● Δίαιτες φτωχές σε λίπη, καθώς οι γάτες έχουν ανάγκη από λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6.
● Κακή διατροφή που δεν είναι ισορροπημένη ή δεν είναι ολοκληρωμένη ως προς τα θρεπτικά συστατικά της.
● Αλλεργίες σε συγκεκριμένες τροφές ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι αλλεργίες συνήθως προκαλούν φαγούρα.
●Πολύ συχνό μπάνιο, το οποίο δεν χρειάζεται στην περίπτωση της γάτας, η οποία μπορεί να καθαρίζεται μόνη της.
● Παράσιτα
● Ιδιαίτερα αυξημένο βάρος
● Αγχώδεις διαταραχές

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλή υγεία του τριχώματος της γάτας;

Τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην καλή υγεία του τριχώματος της γάτας σας:

Βιταμίνη Α: είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος της γάτας σας. Κάποια ζώα, όπως οι σκύλοι, μπορούν να παράξουν βιταμίνη Α μόνα τους. Οι γάτες δεν μπορούν, γι’ αυτό χρειάζεται να τη λαμβάνουν από την τροφή τους. Ένα συστατικό γατοτροφής που περιέχει βιταμίνη Α είναι το ωμό συκώτι.

Βιταμίνη Ε: είναι πολύ σημαντική για την υγεία του τριχώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάποιοι κτηνίατροι προτείνουν τη χρήση τοπικού ελαίου βιταμίνης Ε για τη θεραπεία του εκζέματος ή άλλων δερματικών προβλημάτων της γάτας. Η γάτα σας μπορεί να πάρει βιταμίνη Ε από σπορέλαια και φυτικά έλαια.

Βιταμίνη Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχουν τη θειαμίνη (Β1), τη ριβοφλαβίνη (Β2), και το φολικό οξύ (Β9). Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) βοηθά στο ανοσοποιητικού σύστημα της γάτας σας, το οποίο υποστηρίζει την καλή υγεία του δέρματος. Οι βιταμίνες Β υπάρχουν σε διάφορες πηγές θρεπτικών συστατικών για γάτες, όπως στο κοτόπουλο, στο σολομό, στον τόνο, και στα αυγά.

Λιπαρά Οξέα Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6: τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3 είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας σας. Υπάρχουν στο λιναρόσπορο και στα έλαια του ψαριού, καθώς η γάτα σας δεν μπορεί να τα παράξει μόνη της. Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 6 εντοπίζονται στα ψάρια και συμβάλλουν στη δύναμη, στη λειτουργία, και στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα στην καλή υγεία του δέρματος.

Ψευδάργυρος: Μαζί με τις βιταμίνες Ε και Α, η γάτα σας έχει ανάγκη και από ψευδάργυρο για την υγεία του δέρματός της. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη σύνθεση και ανάπτυξη του DNA, στην επούλωση των πληγών, και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι γάτες δεν μπορούν να παράξουν ψευδάργυρο, οπότε τον λαμβάνουν από το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Βιοτίνη: η βιοτίνη (βιταμίνη Β7) βοηθά στον μεταβολισμό της υπόλοιπης διατροφής της γάτας σας. Τα συμπληρώματα βιοτίνης προτείνονται συχνά ως θεραπευτικά για την ξηροδερμία και τη φαγούρα στις γάτες (όπως τα συμπληρώματα βιοτίνης για τα μαλλιά, το δέρμα, και τα νύχια που απευθύνονται στους ανθρώπους). Η βιοτίνη περιέχεται στα αυγά και στα άπαχα κρέατα.

Χαλκός: ο χαλκός είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος και του τριχώματος στις γάτες. Αν η γάτα σας έχει έλλειψη χαλκού θα παρουσιάσει θαμπό τρίχωμα με σημάδια τριχόπτωσης σε όλο το σώμα. Οι γάτες μπορούν να λάβουν χαλκό από το συκώτι και το ψάρι.

Πρωτεΐνες: οι τρίχες των γατών αποτελούνται από 90% πρωτεΐνη, επομένως μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε σιτηρά είναι πολύ σημαντική.

Μην προσπερνάτε το καλό βούρτσισμα της γάτας:

Το καθημερινό βούρτσισμα της γάτας ξεμπλέκει τη γούνα της και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και του τριχώματος προκαλώντας την παραγωγή ελαίων. Η αφαίρεση του επιπλέον τριχώματος μειώνει το στρες υπό το οποίο βρίσκονται οι ζωντανές τρίχες. Ακόμα, το βούρτσισμα στέλνει τα θρεπτικά συστατικά στους θύλακες της τρίχας. Επιπλέον, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το καλό βούρτσισμα απαλλάσσει τη γάτα σας από τις άχρηστες τρίχες. Οι τούφες τριχώματος διεγείρονται με το βούρτσισμα, με αποτέλεσμα η γούνα της γάτας να μοιάζει πυκνή και γεμάτη. Τέλος, το βούρτσισμα μεταφέρει τα έλαια από το δέρμα στις τούφες, δίνοντάς τους γυαλιστερή εμφάνιση.

Σχετικά άρθρα

Πώς να παραμείνει η γάτα σας ήρεμη και χωρίς άγχος με καλεσμένους στο σπίτι

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί το νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων