string(0) ""

Οι 4 τρόποι με τους οποίους μια μαμά γάτα μαλώνει τα γατάκια της

Μυρτώ Τζώρτζου

05/02/2024

Photo: Shutterstock

Η μητέρα γάτα, γνωστή και ως “βασίλισσα”, έχει εκτός από το να γεννά και να θηλάζει τα γατάκια της, να τα μαθαίνει πράγματα, να τα βοηθάει να κάνουν διάφορα αλλά και να τα μαλώνει και να τα νουθετεί.

Τα γατάκια χρειάζονται πειθαρχία για τη διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως κάθε ζωντανό πλάσμα άλλωστε. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό μέρος της ”δουλειάς” μιας μητέρας γάτας, το οποίο βοηθά στην κοινωνικοποίηση των μικρών, με πρώτη προτεραιότητα να μάθουν πώς να παίζουν με τα αδερφάκια τους. Πώς όμως μια μητέρα γάτα πειθαρχεί τα γατάκια της;

Οι 4 τρόποι με τους οποίους μια μητέρα γάτα πειθαρχεί τα γατάκια της

1. Απομακρύνεται από τη φωλιά

Μια μορφή διόρθωσης συμπεριφοράς είναι η μαμά γάτα να απομακρύνεται απλώς από το γατάκι της. Η έλλειψη προσοχής είναι οδυνηρή για ένα μικρό γατάκι- άλλωστε η μητέρα του είναι όλος ο κόσμος του τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Η μητέρα μπορεί να απομακρυνθεί αν το γατάκι φέρεται σκληρά στα άλλα γατάκια ή είναι πολύ απαιτητικό και ζητάει συνέχεια την προσοχή της.

Εδώ τι συμβαίνει: Απομακρυνόμενη η μητέρα γάτα δεν ”χρησιμοποιεί” περιφρονητικές ενέργειες, αλλά αγνοεί το γατάκι της για να του δείξει ότι η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή.

Ένα μεγάλο γατάκι, το οποίο προσπαθεί να θηλάσει, ενώ θα έπρεπε να τρώει κανονική γατοτροφή, θα ωθήσει τη μητέρα γάτα να απομακρυνθεί- αυτό δείχνει στο γατάκι ότι η μητέρα δεν θέλει να το θηλάσει. Και έτσι αυτό θα καταλάβει τελικά ότι η συμπεριφορά του είναι λάθος. Έτσι επίσης απογαλακτίζει η μητέρα γάτα τα γατάκια της.

2. Χρησιμοποιεί τη φωνή της

Εάν το να απομακρυνθεί η μαμά γάτα δεν είναι αποτελεσματικό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για να διορθώσει τη συμπεριφορά του μικρού της, όπως το να νιαουρίσει με δύναμη, να σφυρίξει ή να του γρυλίσει. Τα γατάκια καταλαβαίνουν αυτούς τους ήχους, γνωστούς ως συμπεριφορά που μεγαλώνει την απόσταση, από τη γέννησή τους.

Αν είχατε ποτέ την ευχαρίστηση να παρακολουθήσετε μια μητέρα γάτα με τα μικρά της, μπορεί να έχετε παρατηρήσει κάποια στιγμή που εκείνη σφυρίζει σε αυτά λόγω του ότι παίζουν έντονα και επικίνδυνα. Τα γατάκια λατρεύουν να χτυπάνε τις ουρές των αδελφών τους ή ακόμα και να τα δαγκώνουν. Έτσι η μητέρα μπορεί να σφυρίζει για να σταματήσει αμέσως αυτή τη συμπεριφορά, καθώς ο ήχος τα τρομάζει. Αυτός ο τύπος διόρθωσης μαθαίνει στα γατάκια να παίζουν πιο απαλά και όχι τόσο σκληρά.

left arrow
right arrow

3. Διορθώνει τη συμπεριφορά τους με κινήσεις

Εδώ η μητέρα γάτα μπορεί, για παράδειγμα, να χτυπήσει το γατάκι της στο κεφάλι. Πρόκειται για μια κίνηση που κάνει η γάτα για να το νουθετήσει. Ένα γατάκι μπορεί, για παράδειγμα, να χτυπήσει ή να δαγκώσει για παιχνίδι την ουρά της μαμάς του. Η μητέρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά μπορεί να δαγκώσει ελαφρά ή χτυπήσει το γατάκι.

Τα γατάκια καταλαβαίνουν όταν τα χτυπάει ή τα δαγκώνει η μαμά τους για να τα συνετίσει. Δεν καταλαβαίνουν όμως όταν αυτά τα κάνει ο άνθρωπος. Για αυτό ποτέ μην προσπαθείτε να μιμηθείτε τις ενέργειες της μητέρας γάτας, καθώς εκείνη ξέρει ακριβώς πόση δύναμη πρέπει να χρησιμοποιήσει χωρίς να πληγώσει το γατάκι, ενώ παράλληλα του δίνει και ένα μάθημα.

4. Τα γατάκια μαθαίνουν και από τους συνομήλικούς τους

Η μητέρα γάτα δεν είναι η μόνη δασκάλα- τα γατάκια μαθαίνουν και από τα συνομήλικα γατάκια. Η αλληλεπίδρασή τους όμως κάποιες φορές μπορεί να είναι επιζήμια για την πρώιμη κοινωνικοποίησή τους. Τα γατάκια ακονίζουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μαθαίνοντας κακές συμπεριφορές το ένα από το άλλο, όπως η κραυγή ενός που δαγκώθηκε πολύ δυνατά από ένα άλλο γατάκι, με αποτέλεσμα το γατάκι που δαγκώθηκε να φύγει τρέχοντας από εκεί. Το γατάκι που δαγκώθηκε αυτόματα δίδαξε στο άλλο γατάκι ότι η συμπεριφορά του ήταν μη αποδεκτή και ότι την επόμενη φορά θα πρέπει να είναι πιο ευγενικό.

Τι μαθαίνουν τα γατάκια από τη μητέρα τους

Τα γατάκια κοινωνικοποιούνται ουσιαστικά μέσα στις πρώτες 2-8 εβδομάδες της ζωής τους, προτού πάνε να ζήσουν με τις ανθρώπινες οικογένειές τους ή πριν φύγουν γενικά από τη μητέρα τους. Αλλά πριν συμβεί αυτό, η μητέρα γάτα θα τους έχει διδάξει τα εξής:

-Πώς να κυνηγήσουν ένα θήραμα
-Ασφάλεια και αυτοάμυνα
-Τουαλέτα
-Πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους

Οι γάτες έχουν έντονο κυνηγετικό ένστικτο και η μητέρα γάτα βοηθά τα γατάκια της να αναπτύξουν και να τελειοποιήσουν αυτή τη σημαντική δεξιότητα ζωής. Τα διδάσκει επίσης πώς να παίζουν όμορφα μεταξύ τους. Διαφορετικά θα τα τιμωρήσει με μία από τις μεθόδους που αναφέρθηκαν πιο πάνω για να δείξει ότι η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη, μη αποδεκτή.

Οι γάτες είναι εξαιρετικές μητέρες. Διδάσκουν στα γατάκια τους πώς να ζουν με άλλα ζώα και ανθρώπους και χρησιμοποιούν κάποιες μεθόδους τιμωρίας που έχουν κυρίως τη μορφή διόρθωσης και όχι πειθαρχίας. Ωστόσο, μπορεί κάποιο γατάκι να μην καταλαβαίνει την κακή συμπεριφορά του.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν φαίνεται ότι η μητέρα γάτα μαλώνει το γατάκι της, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι απλώς διορθώνει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά και το προετοιμάζει για τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους