string(0) ""

Οι γάτες βλέπουν στο σκοτάδι: Αλήθεια ή μύθος;

Στέλλα Πανοπούλου

09/09/2023

Photo: Shutterstock

Οι γάτες είναι γοητευτικά και αινιγματικά πλάσματα.

Παρότι οι ειδικοί έχουν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν πολλά πράγματα σχετικά με το πώς ζουν, τι νιώθουν, και τι σκέφτονται, κάποια μυστήρια παραμένουν. Ταυτόχρονα, επικρατούν διάφοροι μύθοι σχετικά με τις γάτες. Ένας από αυτούς αφορά την ικανότητά τους να βλέπουν στο σκοτάδι, και την οξύτητα της όρασής τους, η οποία θεωρείται μεγαλύτερη από τη δική μας. Αυτές οι αντιλήψεις συχνά καθιστούν τις γάτες υπερφυσικά όντα στα μάτια μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά συμβαίνει με τη γατίσια όραση.

Στην πραγματικότητα, οι γάτες δεν μπορούν να δουν στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά η όρασή τους είναι καλύτερη απ’ τη δική μας σε σχετικά σκοτεινούς χώρους, λόγω της ανατομίας των ματιών τους.

Μπορούν οι γάτες να δουν στο σκοτάδι;

Η θετική απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι μερικώς αληθής. Οι γάτες δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στο απόλυτο σκοτάδι. Μπορούν, όμως, να δουν καλύτερα απ’ ότι βλέπουμε εμείς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό τις βοηθάει να πιάνουν τα θηράματά τους τα ξημερώματα ή αργά το απόγευμα. Αυτές είναι οι ώρες που κυνηγούν οι γάτες που ζουν έξω, καθώς εκείνες τις ώρες είναι πιο ενεργά τα θηράματά τους.

Μπορεί να μας φαίνεται ότι οι γάτες μπορούν να δουν στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά στην πραγματικότητα, τα σύγχρονα σπίτια σπάνια είναι απολύτως σκοτεινά. Τα φώτα των δρόμων, ή κάποιο φωτάκι από κάποια ηλεκτρική συσκευή, αρκούν για να μπορέσει να διακρίνει η γάτα σας ό,τι την περιβάλλει.

Πώς βλέπουν οι γάτες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού;

Η ιδιαίτερη ανατομία των γατών επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας της όρασής τους. Τα μάτια τους είναι μεγάλα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους, και οι κάθετες κόρες τους μπορούν να διασταλθούν φτάνοντας πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τις ανθρώπινες. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν σε περισσότερο φως να περνάει.

Σε κυτταρικό επίπεδο, το μάτι της γάτας περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό φωτοευαίσθητων κυττάρων από το ανθρώπινο μάτι. Τα κύτταρα αυτά μετατρέπουν το εισερχόμενο φως σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία ύστερα μεταδίδονται στον εγκέφαλο. Τα κύτταρα αυτά διακρίνουν κυρίως φως και σκιές, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ακόμα, οι γάτες έχουν ένα ανακλαστικό στρώμα (tapetum lucidum) στο πίσω μέρος των οφθαλμών. Αυτή η επιφάνεια είναι υπεύθυνη για την τρομαχτική λάμψη των ματιών μιας γάτας όταν πέφτει πάνω τους το φως. Αυτό το στρώμα του ματιού ανακλά φως στον αμφιβληστροειδή και επιτρέπει να φτάσει περισσότερο φως στα φωτοευαίσθητα κύτταρα.

Πώς βλέπουν οι γάτες σε σχέση με τους ανθρώπους;

Πολλές κουβέντες γίνονται για τη σχέση της γατίσιας όρασης με την ανθρώπινη. Οι γάτες βλέπουν πολύ καλύτερα από εμάς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όσο για την οξύτητα και το χρώμα, εμείς βλέπουμε πιο καθαρά από τις γάτες μας. Οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κύτταρα που σχετίζονται με το χρώμα στον αμφιβληστροειδή, βλέποντας έτσι καθαρότερες εικόνες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι γάτες δεν διακρίνουν τα χρώματα όπως οι άνθρωποι, αλλά τα βλέπουν λιγότερο έντονα. Τέλος, οι άνθρωποι έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου.

Συμπέρασμα: Οι γάτες δεν έχουν συνολικά οξύτερη όραση από τους ανθρώπους. Είναι αλήθεια πως μπορούν να δουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αλλά οι άνθρωποι έχουν καλύτερη αντίληψη των χρωμάτων και του χώρου.

Σχετικά άρθρα

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη άμμο και αμμολεκάνη για τη γάτα σας

Γιατί η γάτα σας κάνει εμετό το φαγητό της

Ποιες ράτσες σκύλων μαδάνε λιγότερο και ποιες περισσότερο