string(0) ""

Πώς να κάνετε τη γάτα σας να νιώσει καλύτερα μετά τον εμβολιασμό – 3 χρήσιμες συμβουλές

Κωνσταντίνα Μάλλιου

14/09/2024

Photo: Shutterstock

Καμία γατούλα δεν χαίρεται όταν πηγαίνει στον κτηνίατρο, πόσο μάλλον όταν πρέπει να κάνει και κάποιο εμβόλιο.

Δυστυχώς, ορισμένες φορές τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος, η ατονία και ο πυρετός, και αυτά να διαρκέσουν έως και 2 με 3 ημέρες. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία των κατοικιδιών μας και δεν πρέπει να αμελούνται και να παραλείπονται οι δόσεις των εμβολίων.

Όσοι από εσάς έχετε γατούλα σίγουρα δεν θα θέλετε να την βλέπετε να ταλαιπωρείται μετά τον εμβολιασμό της και ίσως σκέφτεστε πώς μπορείτε να την κάνετε να αισθανθεί καλύτερα.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές συμβουλές που ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες αν τις ακολουθήσετε.

left arrow
right arrow

Ασφάλεια και άνεση

Αν η γάτα σας πονάει και νιώθει δυσφορία μετά τον εμβολιασμό, υπάρχει πιθανότητα να θέλει να αποσυρθεί σε ένα ήρεμο, άνετο και ασφαλές μέρος για να ηρεμήσει. Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το κρεβάτι της σε μια άνετη και ήσυχη γωνιά του σπιτιού, μακριά από θορύβους και αντιπερισπασμούς. Μην ξεχάσετε να βάλετε κοντά στο κρεβάτι της τα μπολ φαγητού και νερού της για να τα επισκέπτεται όποτε θέλει. Όπως, επίσης, καλό είναι να έχετε κάπου κοντά και την αμμολεκάνη της για να κάνει την ανάγκη της όσο συχνά επιθυμεί. Μην αγχωθείτε αν δυο τρεις μέρες η γάτα σας είναι πιο υποτονική. Απλά νιώθει ενόχληση από το εμβόλιο και προσπαθεί να την ξεπεράσει μόνη της. Λίγη υπομονή και όλα θα πάνε καλά.

Χρόνος και χώρος

Για λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό, πιθανότατα η γάτα σας να μην θέλει πολλές αγκαλιές και χάδια γιατί νιώθει πόνο και δυσφορία. Δώστε της τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται για να επανέλθει. Μην προσπαθείτε να την χαϊδεύετε συνέχεια γιατί μπορεί να την εκνευρίσετε. Αφήστε αυτήν να έρθει σε εσάς όταν πραγματικά το θελήσει. Όταν είναι η ώρα να είστε σίγουρος/η ότι θα σας πλησιάσει και θα σας ζητήσει την προσοχή σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να της την δώσετε. Προσοχή όμως! Αν παρατηρήσετε ότι δεν θέλει άλλο, καλύτερα να σταματήσετε πριν να είναι αργά και σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει.

Συχνή παρακολούθηση

Μπορεί η γάτα σας να θέλει χρόνο και χώρο, αλλά εσείς με κάποιον τρόπο, χωρίς να την ενοχλείτε, θα πρέπει να την ελέγχετε συχνά. Τσεκάρετε, λοιπόν, κάποιες φορές μέσα στην ημέρα πως είναι το κατοικίδιό σας, αν αισθάνεται καλύτερα και αν έχει σημειώσει πρόοδο από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που ένιωθε. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχει πάντα φρέσκο νερό, τροφή και καθαρή αμμολεκάνη, πράγματα που θα την κάνουν να νιώθει ακόμα πιο άνετα και χαλαρά.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα μετά από ένα εμβόλιο;

Αν και σύμφωνα με έρευνες οι γάτες δεν εμφανίζουν συχνά συμπτώματα από τα εμβόλιο, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανιστούν τα εξής:

● Λήθαργο
● Ανορεξία
● Πυρετό
● Φλεγμονή στο σημείο της ένεσης.

Οι γάτες που είναι πιο επιρρεπείς σε αυτά τα συμπτώματα είναι οι κάτω του ενός έτους. Οι παρενέργειες δεν κρατάνε περισσότερο από μία με τρεις ημέρες.

Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι η γατούλα σας δεν νιώθει καλά για παραπάνω από αυτές τις ημέρες, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας για να σας συμβουλέψει περαιτέρω.

Σχετικά άρθρα

Πώς να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Να γιατί σας δαγκώνει η γάτα σας ξαφνικά και χωρίς λόγο

Ο Έλληνας Garfield υπάρχει και σας τον παρουσιάζουμε