string(0) ""

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από την άμμο της γάτας

Στέλλα Πανοπούλου

15/03/2024

Photo: Shutterstock

Υπάρχουν πράγματα που κάνουν τα ζώα μας και προτιμάμε να μην τα πολυσκεφτόμαστε.

Ένα απ’ αυτά είναι το θρίλερ ενός σκύλου που κλέβει “μεζεδάκια” από την αμμολεκάνη μιας γάτας. Αν δεν έχετε σκύλο και γάτα, μπορείτε να προσπεράσετε αυτό το άρθρο. Αν, όμως, το χνουδωτό καμάρι σας ορέγεται τις ακαθαρσίες της γάτας, τότε σίγουρα χρειάζεστε βοήθεια!

Γιατί τρώει ο σκύλος σας τις ακαθαρσίες από την αμμολεκάνη;

Η κοπροφαγία (ναι, ούτε εγώ πιστεύω ότι γράφω αυτή τη λέξη) είναι μια συνήθεια που εμφανίζεται συχνά στους σκύλους. Την παρουσιάζουν κυρίως τα κουτάβια, αλλά μπορεί να επιμείνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αν ο σκύλος σας τρώει ακαθαρσίες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βαριέται, ότι του λείπουν κάποια θρεπτικά συστατικά, ή ότι εμφανίζει μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Η δίαιτα μιας γάτας είναι πλουσιότερη σε πρωτεΐνη από αυτή ενός σκύλου, επομένως υπάρχει πιθανότητα η… γεύση να ελκύει τον σκύλο σας. Αν το σκεφτείτε, οι σκύλοι έχουν γενικά την τάση να τρώνε ένα σωρό πράγματα που δεν είναι και τόσο υγιεινά, από σκουπίδια μέχρι κάλτσες.

Είναι επικίνδυνο για τον σκύλο;

Το ότι ο σκύλος (ή η γάτα) σας μπορεί να αρέσκεται να τρώει απ’ τα σκουπίδια, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αφήνετε. Το ίδιο ισχύει και για τις ακαθαρσίες της γάτας σας, οι οποίες μπορούν, θεωρητικά, να τον βλάψουν, καθώς περιέχουν παράσιτα και βακτήρια, κάποια από τα οποία μπορούν να μεταφερθούν και στον άνθρωπο.

Ακόμα, αν ένας σκύλος φάει μεγάλη ποσότητα ακαθαρσιών, μπορεί να υποστεί έμφραξη στο γαστρεντερικό, κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή του. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, πρέπει ο σκύλος σας να καταναλώσει πολύ μεγάλες ποσότητες. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει κάνει τσιμπούσι με την άμμο της γάτας σας, παρακολουθήστε τον. Αν πηγαίνει κανονικά στην τουαλέτα, μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν, όμως, δείτε οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειές του, επικοινωνήστε με κτηνίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο σκύλος σας εμφανίζει αυτή την συμπεριφορά, επικοινωνήστε με κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, και να συζητήσετε την πιθανότητα κάποιου συμπεριφορικού προβλήματος.

Επηρεάζει τη γάτα σας αυτή η συμπεριφορά;

Η αμμολεκάνη είναι ιερή για τη γάτα σας. Αν η αυτού υψηλότης βρει την άμμο της άνω κάτω, ή αν πιάσει τον σκύλο στα πράσα με το κεφάλι χωμένο μέσα στην αμμολεκάνη της, πιθανότατα θα σταματήσει να νιώθει άνετα και ασφαλής όποτε πρέπει να πάει τουαλέτα. Φανταστείτε τι θα γίνει αν αρχίσει ο σκύλος σας να ακολουθεί τη γάτα σας εκεί που ακόμα κι ο Βασιλιάς πάει μόνος του! Αν έχετε αμμολεκάνη με κάλυμμα, επίσης, η γάτα σας μπορεί να νιώθει παγιδευμένη όσο νιώθει τον σκύλο να την περιμένει απ’ έξω. Το χειρότερο σενάριο είναι η γάτα σας να σταματήσει να θέλει να κάνει την ανάγκη της στην αμμολεκάνη, κι εσείς να κληθείτε να καθαρίσετε τα πειστήρια του εγκλήματος που θα ακολουθήσει.

Πώς να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια

Κτηνίατροι συνιστούν να τοποθετείτε την αμμολεκάνη σε μέρος που δεν μπορεί να πλησιάσει ο σκύλος σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πορτάκια με κάγκελα για σκύλους, για να περιφράξετε ένα σημείο του σπιτιού. Τα πορτάκια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, και εξασφαλίζουν στη γάτα σας την ιδιωτικότητά της.

Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από την αμμολεκάνη, προτιμήστε μια αμμολεκάνη με κάλυμμα και πορτάκι. Ακόμα καλύτερα, για να μη νιώθει η γάτα σας ότι ο σκύλος σας παραμονεύει έξω από το πορτάκι, επιλέξτε μια κλειστή αμμολεκάνη με άνοιγμα από πάνω.

Τέλος, είναι σημαντικό να μπείτε με τον σκύλο σας σε μια ρουτίνα εκπαίδευσης με θετική ενίσχυση που θα του μάθει πώς να έρχεται όταν τον φωνάζετε και να μην πλησιάζει την άμμο της γάτας.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα