string(0) ""

Πώς να παραμείνει ασφαλής η γάτα σας στο μπαλκόνι

Στέλλα Πανοπούλου

11/06/2024

Photo: Shutterstock

Το καλοκαίρι με τις πεταλούδες και τα υπόλοιπα έντομα που τραβούν την προσοχή της γάτας σας, τα τζιτζίκια και τα πουλάκια που της τραγουδούν, και όλες τις μυρωδιές που την εξιτάρουν, καλεί το χνουδωτό σας φιλαράκι στο μπαλκόνι.

Ενώ μια γάτα μπορεί να νιώθει αρκετά ικανοποιημένη ζώντας μόνο μέσα στο σπίτι, αν φυσικά έχει πρόσβαση σε ψηλά σημεία, θέα απ’ το παράθυρο, και επαρκή νοητικά και σωματικά ερεθίσματα, είναι σίγουρο ότι η πρόσβαση στο μπαλκόνι θα την καλωσορίσει σε έναν θαυμαστό καινούριο κόσμο. Πώς μπορείτε, όμως, να βεβαιωθείτε ότι η γατούλα σας θα είναι ασφαλής στο μπαλκόνι;

Πολλοί γατοκηδεμόνες πιστεύουν ότι το κατοικίδιό τους είναι απολύτως ασφαλές στο μπαλκόνι, καθώς οι γάτες έχουν τη δυνατότητα να προσγειώνονται στα πόδια τους όταν πέφτουν από μεγάλο ύψος. Τα πράγματα, όμως, είναι λίγο πιο περίπλοκα. Υπάρχει το “σύνδρομο πολυώροφων κτιρίων” (“high-rise syndrome”), δηλαδή η τάση πολλών γατών να πέφτουν από πολυώροφα κτίρια και να χτυπούν, με αποτέλεσμα να χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα. Ο όρος προέκυψε όταν το Κτηνιατρικό Κέντρο Νέας Υόρκης παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε περισσότερες από 100 γάτες που είχαν πέσει από πολυώροφα κτίρια, κατά τη διάρκεια 5 μηνών τη δεκαετία του 1980.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, οι γάτες δεν προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους. Παρότι όντως έχουν ένα επιδιορθωτικό αντανακλαστικό που προσαρμόζει τη στάση τους όσο βρίσκονται στον αέρα, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος από το οποίο πέφτουν. Το ύψος αυτό πρέπει να είναι το κατάλληλο ώστε να καταφέρουν να στρίψουν 360 μοίρες όσο βρίσκονται στον αέρα, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται, ακόμα και θανάσιμα, αν η απόσταση από το έδαφος δεν είναι η κατάλληλη. Μια γάτα που είναι αφοσιωμένη στην πολιορκία κάποιου πουλιού ή εντόμου, μπορεί να αφαιρεθεί ή να γλιστρήσει και να πέσει απ’ το μπαλκόνι, και το ζήτημα είναι πράγματι πολύ σοβαρό και χρειάζεται προσοχή. Οι γάτες δεν φοβούνται τα ύψη, με αποτέλεσμα, συχνά, να μην είναι και τόσο προσεκτικές. Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλετε να χαθεί, να τραυματιστεί, ή ακόμα και να σκοτωθεί η γάτα σας, επομένως είναι φυσικό να αναζητήσετε δικλείδες ασφαλείας.

Μην ανησυχείτε, όμως. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε ώστε να είναι ασφαλής η γάτα σας στο μπαλκόνι, και να απολαμβάνει τον ήλιο και το δροσερό αεράκι.

Τοποθετήστε ειδικό πλέγμα

Υπάρχουν ειδικά πλέγματα με σύρμα που δεν σκίζονται ούτε κόβονται εύκολα με τα δόντια ή τα νύχια της γάτας σας, κάτι που τα καθιστά κατάλληλα για να περιφράξετε με αυτά το μπαλκόνι σας. Προτιμήστε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στην περίφραξη για γάτες, καθώς η εμπειρία και η τεχνογνωσία του είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στο να διατηρήσετε την αγαπημένη σας σύντροφο ασφαλή. Το άτομο που εξειδικεύεται στην τοποθέτηση πλεγμάτων για γάτες θα γνωρίζει πώς να περιφράξει πιο αποτελεσματικά το μπαλκόνι σας από κάθε μεριά, χωρίς να αφήσει κανένα επικίνδυνο κενό από το οποίο θα μπορεί η γάτα σας να πέσει.

Τα πλέγματα αυτά είναι διακριτικά, επιτρέπουν στο φως να περνάει, δεν περιορίζουν τη θέα σας, και είναι απολύτως ασφαλή για το αγαπημένο σας ζώο συντροφιάς. Βεβαιωθείτε ότι το άτομο με το οποίο συνεργάζεστε για την τοποθέτησή τους είναι επαγγελματίας με συστάσεις και προηγούμενη εμπειρία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ανησυχήσετε ποτέ ξανά για την ασφάλεια της γατούλας σας.

Κάντε το μπαλκόνι άνετο και ελκυστικό

Όσο πιο άνετο και ελκυστικό είναι το μπαλκόνι σας για τη γάτα σας, τόσο λιγότερο αυτή θα επιδιώξει να το σκάσει. Παρέχετέ της τα πάντα: αμμολεκάνη, μπολ φαγητού και νερού, μαξιλάρια ή/και χαλάκια, κι ένα ονυχοδρόμιο ή άλλο ψηλό έπιπλο στο οποίο θα μπορεί να κάθεται και να παρατηρεί το βασίλειό της. Κάντε το μπαλκόνι όσο πιο θελκτικό και αναπαυτικό γίνεται, και το οικόσιτο αιλουροειδές σας θα σας ευγνωμονεί.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τοξικά φυτά

Φυσικά, κανείς δεν σας ζητά να “θυσιάσετε” εντελώς το μπαλκόνι σας, και συνεπώς τα αγαπημένα σας φυτά. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια πραγματική ζούγκλα στο μπαλκόνι, μέσα στην οποία θα απολαμβάνει να κυκλοφορεί η γάτα σας, αρκεί να ελέγξετε πρώτα ότι όλα τα φυτά που επιλέγετε είναι ασφαλή και μη τοξικά για το χνουδωτό σας φιλαράκι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί η κατάποση μερών φυτών που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία του κατοικιδίου σας. Επιλέξτε ασφαλή φυτά εξωτερικού χώρου, όπως είναι η ελιά, το catnip, ο βασιλικός, ο κόλιανδρος, το θυμάρι, το φασκόμηλο, τα ηλιοτρόπια, οι βιολέτες, και διάφορα παχύφυτα (όχι όλα!). Πριν τοποθετήσετε το αγαπημένο σας φυτό στο μπαλκόνι σας, πραγματοποιήστε ενδελεχή έρευνα σχετικά με το αν ενδείκνυται η συνύπαρξή της γάτας σας μαζί του.

Ασφαλίστε καλά τους κάδους απορριμμάτων και κομποστοποίησης

Τα απορρίμματα που μπορεί να μαζεύετε στο μπαλκόνι σας μέχρι να έρθει η ώρα να τα πετάξετε, μπορεί να προσελκύσουν ποντίκια. Παρότι αυτό θα κάνει τη γάτα σας πολύ χαρούμενη, δεν αξίζει να το ρισκάρετε. Εκτός αυτού, οι γάτες λατρεύουν να παίζουν με τα σκουπίδια. Είναι σίγουρο πως θέλετε να αποφύγετε την πιθανότητα να φάει η γάτα σας χαλασμένο φαγητό ή κάποια τοξική ουσία και να τρέχετε στον κτηνίατρο. Γι’ αυτό, επιλέξτε κάδους που κλείνουν ερμητικά, τους οποίους δεν θα μπορεί να ανοίξει η γάτα σας.

H υγεία της γάτας σας είναι πάντα προτεραιότητα

Η υγεία της γάτας σας είναι προτεραιότητα προκειμένου να συνεχίζει να εξερευνά τον κόσμο γύρω της και να μεγαλώνει χαρούμενη! Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet, μπορείτε να έχετε έναν σύμμαχο στο πλευρό σας για να εξασφαλίσετε κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία της.

Το My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, παρέχει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα, σας δίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού).

Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και, ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε, έχει 2 πακέτα. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Με άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές εδώ.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, μπορείτε να φροντίσετε ακόμα πιο ολοκληρωμένα την υγεία του κατοικιδίου σας!

Μάθετε εδώ περισσότερα για όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα