string(0) ""

Πώς νιώθει κάθε γενιά για τα κατοικίδια; Ερευνητές στην Αμερική απαντούν

Στέλλα Πανοπούλου

10/12/2023

Photo: Shutterstock

Ο κορωνοϊός άλλαξε τις ζωές μας με πολλούς τρόπους που δεν θέλουμε να θυμόμαστε.

Μέσα σ’ όλα τα αδιανόητα πράγματα που ζήσαμε, ένα καλό συνέβη: περισσότεροι άνθρωποι υιοθέτησαν κατοικίδια, ανοίγοντας το σπίτι τους και τους εαυτούς τους σε νέους τρόπους ζωής, σε νέες μορφές συμβίωσης, και σε ολοκαίνουργια συναισθήματα που τους άλλαξαν εντελώς τη ζωή. Ο αριθμός των ανθρώπων που υιοθέτησαν κατοικίδια εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη γενιά των millennials (25-35 περίπου ετών, τότε) να χτυπάει νέα ρεκόρ, ξεπερνώντας τους baby boomers (55 και άνω ετών, τότε). Έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε που συγκρίνουν τα νούμερα που χαρακτηρίζουν την κηδεμονία ζώων συντροφιάς ανάλογα με τη γενιά.

Ας δούμε πρώτα, όμως, πώς ορίζονται ηλικιακά οι γενιές που αποτελούν τους πληθυσμούς μας στις δυτικές κοινωνίες.

● Baby boomers (όσοι γεννήθηκαν κατά την “έκρηξη” γεννήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο)
● Gen-X (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1964-1980)
● Millennials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981-1996 και μεγάλωναν κατά τη μετάβαση στη νέα χιλιετία)
● Gen Z (όσοι γεννήθηκαν μετά το 1997)

Οι millennials βλεπουν τα ζώα συντροφιάς τους ως “παιδιά” τους, ή ως προετοιμασία για τα παιδιά που πρόκειται να αποκτήσουν. Πολλοί millennials ξοδεύουν παραπάνω χρήματα από το μέσο όρο στα κατοικίδιά τους. Τα πηγαίνουν σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, τους κάνουν πάρτι για τα γενέθλιά τους, και γεμίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αξιολάτρευτα βιντεάκια.

Οι γονείς των millennials, οι baby boomers, λατρεύουν τα ζώα συντροφιάς τους, καθώς σκύλοι έχουν γεμίσει τις περισσότερες “άδειες φωλιές” αφού τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι. Πρόκειται για μια γενιά που δεν είχε συνηθίσει να κοιμάται αγκαλιά με τα ζώα της, αφού οι γάτες και οι σκύλοι ζούσαν κυρίως στην αυλή.

Όσο για τα άτομα που ανήκουν στην generation X, θεωρούν ότι τα κατοικίδιά τους είναι μέρος της οικογένειας, και ότι χρειάζονται τη συντροφιά άλλων ζώων. Αυτή η γενιά συχνά έχει παραπάνω από ένα κατοικίδια.

Το site ManyPets, συγκέντρωσε πληροφορίες και συμπεράσματα από διάφορες αμερικάνικες έρευνες για να μελετήσει πώς φέρονται στα κατοικίδιά τους οι διαφορετικές γενιές πληθυσμού στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν εξετάζουν πώς επηρεάστηκε η κηδεμονία ζώων συντροφιάς από την πανδημία, καθώς και το πώς μεταβλήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύουν για τις ανάγκες των κατοικιδίων τους οι κηδεμόνες.

Ποια γενιά έχει τα περισσότερα κατοικίδια;

Αρχικά, φάνηκε ότι οι millennials έχουν το 32% όλων των κατοικιδίων, οι gen-X έχουν το 24%, και οι baby boomers το 27%.

Ποιο κατοικίδιο προτιμά η κάθε γενιά;

61% των millennials προτιμά τους σκύλους, 29% τις γάτες, 9% τα ψάρια, 5% τα πτηνά, 4% τα χάμστερ, 3% τα κουνέλια, και 2% τα ερπετά ή τα αμφίβια.

52% των gen-X προτιμά τους σκύλους, 41% τις γάτες, 14% τα ψάρια, 9% τα πτηνά, 4% τα χάμστερ, 3% τα κουνέλια, και 5% τα ερπετά ή τα αμφίβια.

37% των baby boomers προτιμά τους σκύλους, 29% τις γάτες, 6% τα ψάρια, 2% τα πτηνά, και 1% τα ερπετά ή τα αμφίβια.

Πόσα ξοδεύει η κάθε γενιά για τα κατοικίδιά της κάθε χρόνο;

Οι millennials ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1.195$ το χρόνο, η gen-X περίπου 1.100$, και οι baby boomers περίπου 926$. 45% των κηδεμόνων απάντησε ότι αν τύχει κάποια απροσδόκητη αγορά θα πρέπει να “μπει μέσα”, ενώ 8% όσων ρωτήθηκαν χρωστούσαν ήδη για κάποια ανάγκη των κατοικιδίων τους που χρειάστηκε να καλύψουν.

Σχεδόν όλοι συμφωνούμε: τα κατοικίδια είναι “τα χνουδωτά παιδιά μας”

Το 75% των millennials, το 80% των gen-X, και το 75% των baby boomers συμφωνεί.

Άλλωστε, ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Consumer Affairs, το 50% των millennials λέει ότι αγαπά το κατοικίδιό του περισσότερο από τον/την αδερφό/ή του, ενώ το 50% λέει το ίδιο για τη μητέρα του, και το 30% για τον/την σύντροφό του. Το 25% των millennials δήλωσε, ακόμα, ότι θα ήταν πρόθυμο να πουλήσει το αυτοκίνητό του αν χρειαζόταν να καλύψει κτηνιατρικά έξοδα απαραίτητα για να σωθεί η ζωή του κατοικιδίου του.

Το σίγουρο είναι ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω νούμερα, λίγο-πολύ όλες οι γενιές συμφωνούν ότι τα ζώα συντροφιάς κατέχουν εξέχουσα θέση στις καρδιές και στις οικογένειές τους. Πώς θα μπορούσαμε, άλλωστε, να κάνουμε διαφορετικά;

Με πληροφορίες από το ManyPets.

Σχετικά άρθρα

Χρήσιμα tips για το grooming του σκύλου σας

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καλλωπισμός του κατοικιδίου σας – Τα καλύτερα αξεσουάρ της αγοράς

Αθώα αστεία & ενοχλητικά πειράγματα- Κάμερα καταγράφει τι κάνουν οι νεαροί πίθηκοι στους μεγαλύτερους