string(0) ""

Ποτέ μην τιμωρείτε μια γάτα που ουρεί στο χαλί- Δείτε τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού

Μυρτώ Τζώρτζου

20/10/2023

Photo: Unsplash

Δεν είναι κάτι σπάνιο μια γάτα να ουρήσει σε ένα χαλί που έχουμε στο σπίτι μας. Δυστυχώς αυτό εκνευρίζει πολλούς με αποτέλεσμα να αντιδρούν άσχημα και να τη μαλώνουν. Λάθος.

Το να τιμωρείτε μια γάτα επειδή ουρεί στο χαλί είναι απαγορευτικό. Οι γάτες δεν ουρούν έξω από τις αμμολεκάνες τους χωρίς λόγο και το να τις τιμωρείτε για κάτι τέτοιο τους προκαλεί σύγχυση και στρες. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο κηδεμόνας της γάτας που κάνει κάτι τέτοιο να βρει γιατί η γάτα του το κάνει αυτό, να ουρήσει δηλαδή στο χαλί, ή κάποιες φορές και στα έπιπλα, και να λάβει μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι οι γάτες που έχουν στειρωθεί είναι λιγότερο πιθανό να ουρήσουν εκτός της αμμολεκάνης τους. Μερικές φορές τα θηλυκά ουρούν στο σπίτι πριν από την έναρξη του οίστρου. Η στείρωσή τους εξαλείφει αυτή τη συμπεριφορά. Όμως υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι και καλό θα είναι να δώσουμε προσοχή.

Λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να ουρεί στο χαλί σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να αποφεύγει το κουτί της άμμου της και να προτιμάει το χαλί σας. Θα αναφερθούμε σε μερικούς από αυτούς παρακάτω.

Θέματα υγείας

Μια γάτα που ουρεί έξω από την αμμολεκάνη της, ειδικά αν η συμπεριφορά αυτή είναι καινούργια, μπορεί να είναι ένδειξη κάποια σωματικής ασθένειας. Οι γάτες αναπτύσσουν περιστασιακά ασθένειες του ουροποιητικού (οι αρσενικές γάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτές) και αυτές μπορεί να αποβούν γρήγορα θανατηφόρες. Πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για έναν έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι η ακατάλληλη ούρηση δεν σχετίζεται με την υγεία της.

Βρώμικη αμμολεκάνη

Οι περισσότερες γάτες δεν μπορούν με τίποτα να κάνουν την ανάγκη τους σε μια βρώμικη αμμολεκάνη. Για αυτό είναι σημαντικό να την καθαρίζετε καθημερινά.

Επίσης θα πρέπει να μην αφήνετε την άμμο για πολύ καιρό γιατί αρχίζει να μυρίζει και αυτό ενοχλεί τις γάτες. Το κάθε πότε πρέπει να την αλλάζετε εξαρτάται από τον τύπο της άμμου που χρησιμοποιείτε.

Συμβουλή: Εάν η καθαρή άμμος δεν είναι αρκετή για να ενθαρρύνει τη γάτα σας να τη χρησιμοποιήσει, δοκιμάστε να αλλάξετε τύπο άμμου. Ορισμένες γάτες έχουν πολύ ευαίσθητα πόδια και μπορεί να μην τους αρέσει η αίσθηση μιας άμμου.

Στρες

Η γάτα σας μπορεί επίσης να ουρεί εκτός αμμολεκάνης λόγω άγχους. Το άγχος μπορεί να τους το δημιουργεί ένα παθολογικό πρόβλημα υγείας, κάποια άλλη γάτα που ζει και αυτή μέσα στο σπίτι ή κάποια ξαφνική αλλαγή. Μπορεί επίσης να ουρεί επειδή δεν ασχολείστε αρκετά μαζί της. Και αυτό της δημιουργεί στρες. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί της. Το να παίζετε περισσότερο με τη γάτα σας μπορεί να ανακουφίσει το στρες και το άγχος της. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ένα ευτυχισμένο μέρος για αυτή. Δώστε της περισσότερο χώρο για να εξερευνήσει. Μην την έχετε περιορισμένη. Δώστε της και διάφορα παιχνίδια για να ασχολείται και να μη νιώθει μοναξιά.

Σήμανση της επικράτειάς τους

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γάτα που μαρκάρει το χώρο με τα ούρα της θα χρησιμοποιεί και το κουτί της άμμου. Αλλά θα ουρεί και έξω από αυτό, συνήθως σε συγκεκριμένα σημεία. Τα χαλιά είναι πρώτα στις προτιμήσεις της. Αν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να ρωτήσετε πώς μπορείτε να το διορθώσετε.
Εσείς τώρα όταν εντοπίσετε τα σημεία με τα ούρα, αμέσως καθαρίστε τα σχολαστικά για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.

Εν κατακλείδι

Ποτέ μην τιμωρείτε τη γάτα σας επειδή ουρεί στο χαλί, καθώς αυτό, όπως είπαμε και πιο πάνω, θα της προκαλέσει σύγχυση και στρες. Και δεν θα πετύχετε και τίποτα.

Αντ’ αυτού, πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχει από κάποιο πρόβλημα και, στη συνέχεια, προσπαθήστε, με τη βοήθειά του, να καταλάβετε γιατί δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα της.

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων

Τι πρέπει να κάνετε όταν δείτε έναν άγνωστο σκύλο να έρχεται τρέχοντας πάνω σας