string(0) ""

Πότε οι λιχουδιές γίνονται επικίνδυνες για το κατοικίδιό μας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

13/03/2024

Photo: Unsplash

Οι λιχουδιές δεν λείπουν από κανένα σπίτι που έχει κατοικίδιο.

Όλοι οι γατογονείς και οι σκυλογονείς ξέρουμε ότι κάθε φορά που πάμε στο pet shop ή στο σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγοράσουμε τις αγαπημένες λιχουδιές του τετράποδου παιδιού μας. Προσωπικά, κάθε φορά παίρνω δύο τρεις διαφορετικές γεύσεις λιχουδιών για να είμαι σίγουρη ότι το κοκόνι μου θα έχει πολλές επιλογές και δεν θα βαρεθεί.

Τις λιχουδιές τις χρησιμοποιούμε για να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ευκολότερα και γρηγορότερα τη γάτα ή τον σκύλο μας, για επιβράβευση και ενίοτε για δωροδοκία – ξέρετε όταν φεύγουμε από το σπίτι και το ζωάκι μας κλαίει με λυγμούς μπορεί να του αφήσουμε μια δυο λιχουδιές για να “πνίξει” τον πόνο του.

left arrow
right arrow

Ποιες τροφές θεωρούνται λιχουδιές;

Λιχουδιές δεν θεωρούνται μόνο αυτές του εμπορίου που τις συναντάμε σε μορφή μπισκότου ή στικ, αλλά και άλλα τρόφιμα που έχουμε σπίτι μας και δεν αποτελούν την βασική τροφή του ζώου συντροφιάς μας. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι το τυρί, οι φέτες γαλοπούλας, το καρότο ή το ψωμί. Κάθε pet parent μπορεί να δίνει στον τετράποδο φίλο του όποιο σνακ έχει επιλέξει αρκεί να μην είναι επικίνδυνο και τοξικό για τον δεύτερο.

Πόσες λιχουδιές πρέπει να καταναλώνει κάθε μέρα η γάτα ή ο σκύλος μας;

Οι λιχουδιές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής της γάτας ή του σκύλου μας. Αν για παράδειγμα πρέπει να προσλαμβάνει 100 θερμίδες την ημέρα, οι 90 θα πρέπει να προέρχονται από την τροφή του και μόνο οι 10 από το σνακ του.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζωάκια μας έχουν διαφορετικό και πολύ πιο μικρό πεπτικό σύστημα από το δικό μας, οπότε δεν πρέπει να το παρακάνουμε γενικά με το φαγητό. Κάποια στιγμή, η κτηνίατρός μου μού είχε δώσει ένα παράδειγμα που με έκανε να το καταλάβω πολύ καλύτερα. Ο σκύλος μου είναι περίπου 8 κιλά και το στομάχι του είναι σαν ένα μεσαίου μεγέθους μανταρίνι. Αυτό, λοιπόν το “μανταρίνι” δεν πρέπει να γεμίζει μέχρι πάνω γιατί μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα. Δηλαδή, δεν μπορώ να δώσω στον σκύλο μου δύο φέτες τυρί γιατί δεν θα μπορεί να τις χωνέψει. Ότι εγώ δεν θα έχω πρόβλημα με δύο φέτες δεν σημαίνει ότι και αυτός θα είναι το ίδιο καλά με εμένα. Οπότε μισή φέτα τυρί ή γαλοπούλα ως σνακ είναι ιδανική για αυτά τα κιλά.

Πότε γίνονται επικίνδυνες οι λιχουδιές;

Οι λιχουδιές αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνες όταν αποτελούν το κυρίως γεύμα του σκύλου ή της γάτας μας. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε δύο μάτια που μας κοιτάζουν και μας παρακαλάνε για λίγο ακόμα από αυτό το νόστιμο πράγμα – ό,τι και να είναι αυτό το πράγμα – αλλά θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι/ες. Η κατανάλωση πολλών λιχουδιών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα είναι η νεφρική νόσος ή ακόμα και τροφικές αλλεργίες.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να φτάσουμε και στο άλλο άκρο και να μην δίνουμε καθόλου λιχουδιές στο κατοικίδιό μας. Απλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί/ές με τις ποσότητες.

Ένα ακόμη λάθος που μπορεί να κάνουμε

Κάθε λιχουδιά είτε είναι τυποποιημένη είτε είναι σπιτική, έχει τις δικές τις θερμίδες. Καλό θα είναι να διαβάζουμε τον θερμιδικό της πίνακα για να μπορούμε να υπολογίζουμε πόσες λιχουδιές μπορούμε να δίνουμε στον σκύλο ή τη γάτα μας μέσα στην ημέρα. Αν πρόκειται για σπιτικές λιχουδιές που έχουμε φτιάξει εμείς καλό είναι να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας ή κάποιον/α ειδικό διατροφολόγο ζώων συντροφιάς.

Η γατοτροφή ή η σκυλοτροφή θα πρέπει να αποτελούν τα κύρια γεύματα του κατοικιδίου μας, καθώς μέσω αυτών θα πάρουν τα απαραίτητα για τον οργανισμό τους θρεπτικά συστατικά. Οι λιχουδιές θα πρέπει να αποτελούν μόνο το 10% γι’ αυτό ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί/ές καθώς η καλή διατροφή συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα